Ni Alija, da je živ, ne bi glasao za Bakira

Ni Alija, da je živ, ne bi glasao za Bakira

Alija Izetbegović je više vjerovao u Amora Mašovića

Zašto je Alija Izetbegović savjetovao Bakiru da ne ide na izbore

Poruke rahmetli predsjednika: Bakiru ne bih savjetovao da ide na izbore za člana Predsjedništva BiH

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Objavljeno: 01. avg 2014

Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH za svog života izjavio je kako ne bi savjetovao svog sina Bakira da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu "Start", nedugo prije svoje smrti rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti:

- "Kada bi Vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, šta biste mu savjetovali?"

- "Da to ne čini! Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu" - rekao je Alija tada.

No, očito nije dovoljno dobro poznavao ambicije svog sina koji se već nekoliko godina nakon njegove smrti kandidirao za Predsjedništvo BiH, a ove godine ide na izbore za novi mandat. U zanimljivom intervjuu, Alija je govorio o mnogim stvarima koje su i danas aktuelne.

Naprimjer, na pitanje u kojeg mladog političara najviše vjeruje odgovorio je - Amor Mašović.

No, uprkos Alijinom povjerenju Mašović u svojoj stranci nikada nije dogurao dalje od federalnog i kantonalnog poslanika. Također, na pitanje o tome s kim bi SDA trebala u koaliciju, Alija je rekao - SDP - i to "zato što žele Bosnu i Hercegovinu".

Na pitanje o tadašnjem reisu, a sadašnjem nezavisnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH dr. Mustafi Ceriću, Alija je rekao da se radi o "najjobrazovanijem i najaktivnijem reisu u istoriji ove institucije".

To se uveliko razlikuje od onoga što o dr. Ceriću govori njegov sin Bakir - prenosi NAP.

izvor: nap.ba-3375