Josipović osnovao stranku Naprijed Hrvatska

Josipović osnovao stranku Naprijed Hrvatska! Ostali stoj!

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Nova stranka odmah će postati parlamentarna, jer je među osnivačima i saborski zastupnik Josip Kregar

Objavljeno: 31. maj 2015

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović osnovao je stranku Naprijed Hrvatska - Progresivni Savez, sa čije je osnivačke skupštine u nedjelju u Zagrebu poručio kako će se boriti za napredak koji će omogućiti novi ekonomski uzlet, radna mjesta i pristojan život za svakog čovjeka te kako je vrijeme "da se prestanemo pitati tko je gdje bio 1941, 1971. i 1991. godine". Nova stranka odmah će postati parlamentarna, jer je među osnivačima i saborski zastupnik Josip Kregar.

Stranci su se pridružili advokat Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši ministar branitelja i član Socijademokratske partije Ivica Pančić.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čaćić, bivša premijerka Jadranka Kosor i šef Istarske demokratske stranke Boris Miletić, dok iz SDP-a i Hrvatske narodne stranke nije došao niko od poznatijih političara.

Pobijediti (po)bijedu

- "Naša je dužnost da pobijedimo bijedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti, naša je dužnost da osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje proći cestom da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspjeha" - poručio je Josipović na osnivačkoj skupštini.

- "Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, da se pitamo tko je gdje bio 1941, 1971. i 1991. godine. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. godine. Ne dopustimo da naše mjesto 2021. godine bude na kraju kolone uspješnih zemalja i naroda".

Josipović - Nikolić
Josipović - Nikolić

Naglasio je da je novoj stranci cilj Hrvatska koja je utemeljena na načelima lijevog centra, svih onih vrijednosti koje ljevica zastupa.

- "Svih onih dobrih želja koje sebi želimo, od radnih mjesta, boljeg standarda, ljudskih prava te više demokracije neće biti bez napretka. Svjesni smo toga da je počela nova tehnološka revolucija i da joj se moramo priključiti i da Hrvatska, ako ne bude dio naprednog svijeta, neće imati dobru budućnost" - istakao je Josipović.

U ovoj fazi, rekao je, ne razgovaraju o koalicijama te žele pokazati javnosti ko su i šta su.

Odra(di)ti mandate

Josip Kregar
Josip Kregar

Saborski zastupnik Josip Kregar poručio je da oni nisu kradljivci mandata - "Dogovor je sa svima koji imaju mandate da svoje mandate odrade korektno na čijoj su listi izabrani ili da mandat vrate nazad" - dodao je.

Josipović očekuje da će na predstojećim parlamentarnim izborima stranka imati dobar uspjeh.

Najavio je da će uskoro u Hrvatski sabor, putem svog zastupnika Kregara, uputiti zakon koji će nastojati da se situacija dužnika poboljša i da im se pruži bolji i kvalitetniji izlaz.

Josipović je kazao da će se stranka, između ostalog, zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, socijalnu pravdu i privredni uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

izvor: balkans.aljazeera.net