Mira Marković naredila Đorđeviću ubistvo Ćuruvije

Mira Marković naredila Đorđeviću ubistvo Ćuruvije

Mira Marković i Slobodan Milošević
Mira Marković i Slobodan Milošević

Mira Marković (73), predsednica JUL, prema operativnim podacima, organizovala je sastanak na kome je dogovoreno ubistvo Slavka Ćuruvije

Objavljeno: 01. jun 2015 | Blic

Supruga tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako otkriva policijska službena beleška, saopštila je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

Inače, Đorđević je osuđen na 18 godina zatvora u Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovečnosti.

Na sastanku na kome je odlučeno da se ubije Ćuruvija, prema navodima iste beleške, bio je i Dragan Filipović Fića, koji je tada direktno bio povezan sa četvoricom optuženih za ubistvo Ćuruvije. Filipović je tada bio zamenik načelnika Druge uprave za obaveštajni rad DB-a i savetnik za specijalne operacije šefa tajne službe Radomira Markovića, sada optuženog za ubistvo novinara.

Drugu upravu je vodio sada optuženi Milan Radonić, ali je premešten nedelju dana pre ubistva novinara 11. aprila 1999. godine. Radonjić je premešten na mesto načelnika Centra DB Beograd baš po preporuci Mire Marković.

U vreme ubistva Filipović je kao zamenik načelnika Druge uprave bio nadređeni i optuženom Ratku Romiću, tadašnjem glavnom inspektoru ove uprave. Romić se tereti da je saučesnik u ubistvu Ćuruvije. Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, prema navodima optužnice, neposredni je ubica Ćuruvije.

Filipović, koji se živi u Šangaju već godinama, održava kontakt sa Mirom Marković i čak je posećuje u Moskvi, gde bivša predsednica JUL živi. Takođe je otkriveno da je Filipović bio u kontaktu s Kurkom dok se skrivao u Africi. Ti kontakti su se intenzivirali, kako saznaje "Blic", nakon što je bila pokrenuta tužilačka istraga početkom 2014. protiv četvorice sada optuženih za ubistvo novinara.

Danas počinje suđenje

Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika DB optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počeće danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadnik rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

izvor: b92.net-998993