Srbija - Irinej na Filaretovom putu

Srbija - Irinej na Filaretovom putu

Slučaj "Orden za Šešelja": Irinej na Filaretovom putu

Patrijarha Irinej
Patrijarha Irinej

Objavljeno: 01. jun 2015 | Iva Martinović

Do sada su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ćutali, a onda je njen poglavar Irinej otklonio nedoumice povodom pitanja koliko se ova institucija udaljila od ratne politike devedesetih. Jedan od najistaknutijih simbola tog vremena, haški optuženik na privremenom boravku u Srbiji Vojislav Šešelj, prema mišljenju patrijarha Irineja, nesumnjivo zaslužuje Orden Belog anđela, koji mu je kada je iz Ševeningena stigao u Beograd dodelio nedavno smenjeni vladika Filaret.

- "Izgleda da se stara matrica ponavlja, ne samo kod političara nego i kod duhovnika. Takve izjave ne pokazuju naročitu ni duhovnost, ni moralnost, ni umnost samog patrijarha" - ocenjuje profesor Ratko Božović.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Prvi ljudi države su, za razliku od prvog čoveka crkve, kada je Šešelj u pitanju, relativno uzdržani. Patrijarh mu je svoju podršku preneo u ličnoj prepisci, u kojoj je demantovao Šešeljeve navode da je Filaret smenjen zato što je njemu dodelio orden.

- "Pomenuti postupak nema nikave veze sa ordenom koji je vama dodeljen. Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena vama. Isto tako nema nikakvog uticaja gospodin američki ambasador, to vam kažem pod punom odgovornošću" - naveo je patrijarh i zahvalivši Šešelju na pismu, zaželeo mu dobro zdravlje, mudrosti i snagu u borbi protiv zlih sila ovoga sveta.

Upozoravajući na težinu reči prvog čoveka Srpske crkve, Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva ocenjuje da je alarmantna činjenica da patrijarh ne vidi nikakav problem u Šešeljevoj pogubnoj politici.

- "Dati podršku osobi koja posle dvadeset i više godina na političkoj sceni ne pokazuje apsolutno nikakvog znaka u jednom teološkom smislu pokajanja, i da želi da promeni retoriku i jedan diskurs koji i dalje itekako podiže tenzije u regionu, i kada jedna osoba poput patrijarha da izjavu da nije imao ništa protiv dodele ordena jednom takvom čoveku je zaista zabrinjavajuće" - ocenjuje Knežević.

Ratko Božović
Ratko Božović

Slično navodi i Ratko Božović, ukazujući na ono čega se Srpska pravoslavna crkva nije pridržavala ni poslednjih decenija.

- "Crkva ne može i ne sme da bude u nekom korpusu bilo kojeg zločina. Ona je valjda nešto potpuno suprotno svojom suštinom, svojim duhom, ljubavlju i hrišćanstvom u krajnjoj liniji" - kaže Božović.

Episkop mileševski Filaret jedan je od predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji su u tom korpusu zauzimali zapaženo mesto. Od poziranja u svešteničkoj odori sa puškomitraljezom na ramenu u Hrvatskoj s početka devedesetih, preko najdrastičnijeg slučaja ratnohuškačke propagande, do podrške Slobodanu Miloševiću na izboprima 2000. godine.

No, radikali su mu uvek bili najbliži srcu. Šešelj mu je svojevremeno poklonio džip, a on je njega, kada je početkom godine stigao iz Haga u Srbiju, okitio ordenom "Belog anđela prvog reda".

Filaret Mičević sa puškomitraljezom, Hrvatska 1991.
Filaret Mičević sa puškomitraljezom, Hrvatska 1991.

Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razume se teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi - rekao je tada Filaret.

Pratili su ga i drugi skandali, poput onog o pedofiliji, ali SPC nikada nije dovela u pitanje njegovu poziciju. Sve do prošlog meseca, kada je na zasedanju Sinoda doneta odluka o njegovoj smeni.

Oni koji su, poput predsednika novosadskog Centra za istraživanje religije Nikole Kneževića, pomislili da su razlozi nesumnjivo njegovi decenijski nacionalistički ispadi, uz poslednji u vidu ordena Vojislavu Šešelju, patrijarh Irinej odlučno je odbacio i ovu jedinu hvale vrednu mogućnost, porukom da se Filaretu pripisuju krivice - "čisto kanonsko administrativne prirode".

izvor: slobodnaevropa.org-27047782

Eparhija mileševska gradi hotel sa četiri zvezdice

Vladika Filaret Mičević
Vladika Filaret Mičević

Mileševska eparhija izgradiće hotel sa četiri zvezdice u Pribojskoj Banji nakon što su joj vraćeni određeni posedi u tom mestu, saopštila je danas Eparhija

Objavljeno: 03. dec 2012 | Beta

Posle vraćanja dva izvora lekovite vode iznad porte manastira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji, nedavnog vraćanja u vlasništvo 35 hektara građevinskog zemljišta i šume, te rehabilitacionog centra sa 103 kreveta, Mileševska eparhija je saopštila da je povela aktivnosti za izgradnju hotela sa četiri zvezdice i pratećih objekata koji će značiti kompletiranje ponude banjskog lecilišta.

- Po projektu CIP, čija je ukupna vrednost oko 16 miliona evra, u Banji će se graditi hotel sa četiri zvezdice u kojem bi trebalo da bude zaposleno 350 ljudi, od lekara, fizioterapeuta, medicinskih sestara do radnika u pratećim službama - rekao je novinarima vladika Filaret, episkop mileševski.

- Imamo ponude dvojice biznismena - Grka sa Kipra i jedne ruske kompanije, a razmatra se i mogućnost da crkva sama gradi pomenute objekte. Naravno, u toj varijanti računamo da sredstva obezbedimo iz više izvora - dodao je on.

Vladika je dodao da se na manastirskom zemljištu nalaze brojni stambeni objekti, škola, putevi i deo barske pruge pa je Eparhija iz Direkcije za restituciju dobila uveravanja da će za te parcele dobiti naknadu - u novcu i građevinskom materijalu.

Ta naknada, kao i veoma kvalitetna građa iz 900 hektara vraćene šume u kompleksu Ožalj, mogu da budu početni kapital za gradnju hotela ili ulog crkve u partnerskom odnosu sa potencijalnim investitorom, rekao je vladika Filaret.

izvor: blic.rs-356119