Najbogatija hrvatska političarka na sudu

Najbogatija hrvatska političarka na sudu

Pusićka potkrada imovinu susjeda

Ministrica s bogatom karticom

Vesna Pusić
Vesna Pusić

Objavljeno: 31. maj.svi 2015 | Iva Međugorac

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nalazi se u neugodnoj situaciji.

Ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić mogla bi se naći u neugodnoj situaciji zbog spora sa susjedima. Naime, u rujnu 2013. godine pazinskom Općinskom sudu podnijela je tužbu zbog susjeda, ali i Grada Buzeta nakon što je saznala da u dvorištu njezine kuće postoji samostalna katastarska čestica u vlasništvu susjeda koje je tužila, tvrdi se na 24 sata. Ministrica smatra da je ta imovina njezina i to još od prije 20-ak godina kada je kupila staru kuću u Sovinjaku. Kako u Lijepoj našoj svaka priča ima dvije medalje, tako i ova s ministricom Pusić ima dvije strane. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora Pusić je ta koja bi u ovoj priči mogla biti sporna jer ministrica navodno pokušava otuđiti dio imovine susjeda. Ona se navodno pokušava domoći imovine koja joj ne pripada na razne načine, jer zemljište koje je sporno nalazi se u njezinu dvorištu. Sporu oko zemljišta, kraj teško da se može nazrijeti tako skoro jer imovine se Pusić domogla prije 20-ak godina kada je kupila skromnu kuću u Sovinjaku.

Skromnu nekretninu kroz godine je preuredila do te razine da danas vrijedi oko pola milijuna kuna.

S ovom kućom, i bez nje Pusić je najimućnija članica aktualne Kukuriku vlade. Uz plaću od oko 20 tisuća kuna, ona je i bogata nasljednica. Sukladno tomu, naslijedila je četvrtinu kuće u Zagrebu od skromnih dvjesto kvadrata. U imovinsku karticu Pusić je prijavila 22 dionice INA-e vrijedne više od 70 tisuća kuna, kupljene kreditom. Nadajmo se ne u švicarcima. Suprug u vlasništvu ima kuću u Istri od 150 kvadrata, a tu je i stan od 66 kvadrata u Litvi. Spomenuti treba i automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant. U kartici je navedeno kako je Jurgis Oniunas 25-stotni vlasnik spomenute tvrtke, čiji je inače i direktor. No, zanimljvio je spomenuti da je do srpnja 2007. godine bio jedini vlasnik te savjetodavne tvrtke koja godina ima unosne poslove, kakve li slučajnosti, s državom.

Tvrtka je smještena u poslovnoj zgradi Hrvatskoga novinarskog društva, a kada je riječ o prihodima zavidjeti bi mu mogli mnogi hrvatski poduzetnici. A mnogi hrvatski građani, pozavidjeti bi mu mogli i zbog plaće na godišnjoj razini, a ona iznosi 150 tisuća kuna bruto. Suprug ima i bonuse koji su primjera radi u 2011. godini iznosili 906 891 kuna. Svakako su intrigantni podatci koji se mogu pronaći na internetskim stranicama Ascendant Capital Advisorsa, tvrke za infvesticijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u metropolama susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ujedno, ministričin suprug suvlasnik je istih.

Da ministricu ne povezuju bez razloga s Britanijom otkrivaju sljedeći podatci. Naime, beogradski Ascendant djeluje od 15. lipnja 2010. godine. Smješten je u Novom Beogradu te je u vlasništvu zagrebačkog Ascendanta. Direktor tvrtke je Britanac Alexander Fergus William Paine.

I u glavnom gradu BiH posluje Ascendant Capital Advisors čiji je osnivač hrvatski Ascendant. Direktor iste je Kemal Sikirić partner supružnika Pusić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu ministrice Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva. Stoga, sve i da njezin HNS propadne, ministrica Pusić razloga za brigu nema. Jer egzistencija joj je i više nego osigurana.

izvor: dnevno.hr-804945