Optužnice iz BiH potresaju Hrvatsku

Optužnice iz BiH potresaju Hrvatsku

Neće proći! Milanović o optužnicama iz BiH: Jasno dati do znanja da po njima nećemo postupati!

Drug Milanović Zoran se opasno nasekirao

Milanović Zoran
Milanović Zoran

Objavljeno: 03. jun 2015

Vlada RH je na prijepodnevnoj sjednici prihvatila Prijedlog zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima. U zaključku Vlada izražava ozbiljnu zabrinutost sadržajem pojedinih akata pravosudnih tijela BiH.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako dobivaju određene zamolnice koje u svom sadržaju su neprihvatljive po Republiku Hrvatsku. U opisu događaja u BiH spominju se i napadi Hrvatske vojske i određene stvari koje po našem viđenju stvari nisu točne. One vrijeđaju pravni poredak RH, i iskrivljuju sliku o onome što se tamo događa, rekao je Miljenić.

Premijer Milanović rekao je kako ovakve stvari vrijeđaju naš javni poredak, protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po njima nećemo postupati, rekao je Milanović, prenosi HRT.

Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran, takvima se može suditi i u Hrvatskoj. Teoretski, ali političke optužnice Hrvatska neće više primati i na to preventivno upozoravam, prije svega susjede, neka gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao, zaključio je Milanović.

izvor: abcportal.info

Hrvatska Vlada: Iz BiH stižu političke optužnice

Parlament EU
Parlament EU

Objavljeno: 03. jun 2015 | Enis Zebić

Hrvatska Vlada je na sjednici u srijedu prihvatila Zaključak o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima u kojem je u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila susjedna zemlja, koje naziva neargumentiranim političkim optužnicama po kojima neće postupati.

Hrvatska vlada upozorila je na sjednici održanoj u srijedu da iz Bosne i Hercegovine stižu političke optužnice čiji je sadržaj suprotan haškim presudama, koje nemaju pravne argumente i po kojima Hrvatska neće postupati.

- "Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i Oluji" - kaže premijer Zoran Milanović.

Povod za ovakvu oštru reakciju premijera su - kako je kazao ministar pravosuđa Orsat Miljenić - određene zamolnice za pravnu pomoć koje stižu iz Bosne i Hercegovine, a koje su po svom sadržaju netočne, neprihvatljive i vrijeđaju pravni poredak.

- "Znači, u opisu događanja u BiH spominju se napadi Hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne. One vrijeđaju pravni poredak RH, one ne proizlaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo".

Kako piše u Vladinom Zaključku, "u činjeničnom opisu kaznenih djela u gore navedenim postupcima koristi se široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti. Nadalje, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena Hrvatska vojska".

Mi ćemo gledati svoj posao, vi gledajte svoj, poručuje premijer Milanović.

- "Moramo dati jasno do znanja da po tome nećemo postupati i da ćemo svoje ljude u čiju nedužnost vjerujemo i za koje nije dan nikakav argumentiran razlog - da nakon 20 godina nećemo dopustiti političke optužnice. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao - to je poruka".

Hrvatska ostaje privržena suradnji u kažnjavanju svih zločina, ali valja poštivati neke standarde koje je Hrvatska usvojila, poručio je resorni ministar.

- "Naravno da je interes svih individualno procesuiranje ratnih zločina, da na tome ustrajemo i da smo spremni pružiti svaku pomoć bilo kojoj zemlji, ali svaka zemlja koja od nas traži pomoć mora znati da u tome mi imamo svoje standarde koje ona mora poštivati. Sve ono što izlazi izvan toga i vrijeđa naš pravni poredak - mi po tome nećemo postupati".

Optužnice iz Bosne i Hercegovine reaktualizirane su pred dva mjeseca, kada je jedan hrvatski tjednik naveo kako je pred završetkom istraga bh tužiteljstva protiv aktualnog glavnog tajnika HDZ Milijana Brkića Vase zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim civilima u Livnu god. 1992, što je Tužiteljstvo BiH odlučno demantiralo.

Međutim, nakon toga je i umirovljeni general Pavao Miljavac kazao kako se u Sarajevu podižu optužnice protiv hrvatskih generala i viših časnika u Sarajevu.

- "Što se događa? Nitko o tome ne govori. Svi šute!"

Više se ne šuti, hrvatska Vlada se očitovala, i to vrlo jasno i glasno. Međutim, dok nema podrobnijih informacija o navodnim optužnicama, ne možemo, a da se ne prisjetimo sedmomjesečnog prosvjeda ratnih veterana pred Ministarstvom branitelja, vrlo vjerojatno u funkciji HDZ-ove izborne kampanje i njihovog prozivanja ove Vlade kao nenarodne i izdajničke.

Uzvraća li to Milanovićeva Vlada udarac? U petak je premijer dva sata razgovarao sa kolovođama prosvjeda, u ponedjeljak je iz Srbije prebačen u hrvatski zatvor Veljko Marić osuđen za ratni zločin, a dan kasnije je upućena oštra poruka Sarajevu o političkim optužnicama.

Čini se da je tako.

izvor: slobodnaevropa.org-27051742