DF optužuje SDA za državni udar

DF optužuje SDA za državni udar

HDZ I SDA DRŽVANI NEPRIJATELJI NO1 i NO2

Demokratska fronta tvrdi da HDZ i SDA izvode državni udar

Čović, Izetbegović i Komšić
Čović, Izetbegović i Komšić

Mi u Demokratskoj fronti ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječimo ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke

Objavljeno: 03. jun 2015

Demokratska fronta želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić danas je, bez znanja resornog ministra i kršeći zakon, na dnevni red sutrašnje sjednice stavio izmjenu Uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama. Pored toga što je na dnevni red stavljena kršenjem poslovnika i nezakonito, predložene izmjene Uredbe su direktno suprotne Zakonu o javnim preduzećima, Zakonu o električnoj energiji i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji propisuju vlasništvo nad većinski državnim preduzećima.

Građani BiH treba da znaju da bi usvajanje ove Uredbe za rezultat imalo nezakonito knjiženje državne imovine na centrale stranaka i destabliziralo parlamentarnu većinu koja se obavezala na provođenje reformi iz njemačko-britanske inicijative.

Mi u Demokratskoj fronti ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječimo ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke.

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Premijer Novalić je svoje prave namjere prema državnoj imovini pokazao u slučaju Unis-Toolsa, odnosno pokušaja da upropasti Igman i Ginex, pod pokroviteljstvom i za račun tajkuna čiju politiku između ostalih provodi u Vladi Federacije BiH. Ali, kao što će imati priliku da nauči, politika je posao u kojem su najvažnije posljedice, a za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje.

Mi u Demokratskoj fronti želimo još jednom pozvati blok SDA-HDZ da nam se pridruže u provođenju reformske agende na koju su se obavezali pred EU i vladama Velike Britanije i Njemačke i prestanu bezuspješno i nezakonito pokušati da preuzmu javna preduzeća.

izvor: thebosniatimes.ba-330