Pukla je koalicija

Pukla je koalicija

Emir Suljagić za Radiosarajevo.ba: Pukla je koalicija!

Vlada FBiH: Usvojena Uredba protiv koje je DF, raspada se koalicija

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

Objavljeno: 04. jun 2015

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojila Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima. Uredba je usvojena s 13 glasova "za" i tri glasa protiv. Sva tri "protiv" bili su glasovi Demokratske fronte DF.

Izgleda da je upravo to presudilo da Demokratska fronta izađe iz Koalicije federalne vlasti. Naime, lider stranke Demokratske fronte je danas pred početak sjednice Predsjedništva DF kazao novinarima kako je koalicija "pukla".

- "Pukla je koalicija i ne postoji više parlamentana većina u Federaciji. Premijer Fadil Novalić više nema podršku DF, a SDA i HDZ mogu napraviti novu većinu. Naši ministri će i dalje raditi u Vladi FBiH radi zaštite zakona i Ustava, ako ih ne smijene" - kazao je Komšić.

Ovu informaciju potvrdio je Emir Suljagić, član predsjedništva DF, za Radiosarajevo.ba, kazavši da neće više biti član Koalicije.

izvor: radiosarajevo.ba-190740

Komšić nakon napuštanja koalicije: Ne ostavljam više nikakvu mogućnost za dogovor

Fadil Novalić
Fadil Novalić

• DF napušta koaliciju sa SDA i HDZ-om ali ostaju u Vladi FBiH

• Ovom Uredbom Fadila Novalića je pala vlast u Federaciji BiH

• Novalić: Iza poteza DF-a stoji brutalna borba za vlast u firmama

• Komšić: Parlamentarna većina u FBiH više ne postoji, Novalić nema podršku DF

• Željko Komšić, predsjednik DF, obratio se danas novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke kazavši da ne postoji parlamentarna većina u Federaciji BiH

Objavljeno: 04. jun 2015 | Er. M.

- "Fadil Novalić nema više našu podršku, ministri iz DF-a ostat će još neko vrijeme u Vladi FBiH kako bi obezbjedili normalno funkcionisanje Vlade dok ne budu razriješeni. Pozivam Novalića da ih razriješi i pozivam SDA i HDZ da formiraju novu parlamentarnu većinu" - rekao je Komšić

Dodao je da je DF tražio da se u Federaciji BiH poštuje zakon što SDA i HDZ nisu mogli obezbjediti.

Što se tiče vlasti na ostalim nivoima, Komšić je kazao kako smatra da na drugim nivoima vlast funkcioniše ali je pozvao koalicione partnere da ih izbace iz koalicije ako im smetaju.

- "DF ostaje privržen britansko-njemačkoj inicijativi i euroatlantskim integracijama" - rekao je Komšić.

On je istakao da je Bakir Izetbegović već kazao da je spreman oprostiti sve Fahrudinu Radončiću a isto tako da je čuo da je Izetbegović razgovarao i sa Zlatkom Lagumdžijom.

Nije htio komentarisati da li će DF krenuti u okupljanje nove parlamentarne većine.

Istakao je da Vlada FBiH ne može uredbama regulisati ono što je već regulisano zakonom.

- "Ne ostavljam više nikakvu mogućnost za dogovor i nastavljamo se pravnim sredstvima boriti za poštivanje zakona i ustava" - rekao je Komšić.

izvor: klix.ba-150604125