Rukovodstvo DF s ambasadoricom SAD

Rukovodstvo DF sa ambasadoricom SAD

Komšić, Suljagić, Bajrović i Podžić sa ambasadoricom SAD razgovarali o krizi u vlasti FBiH

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

Objavljeno: 04. jun 2015

Danas (4.juni) je rukovodstvo Demokratske fronte na čelu sa predsjednikom Željkom Komšićem bilo na radnom ručku u sarajevskoj rezidenciji američke ambasadorice u BiH Maureen Elisabeht Cormack, piše novinska agencija Patria.

Pored Komšića, poziv da prisustvuju radnom ručku dobili su i članovi Predsjedništva DF-a i generalni sekretar Emir Suljagić, Reuf Bajrović i Sifet Podžić.

Između ostalog, sa američkom ambasadoricom čelnici Demokratske fronte razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, sa posebnim akcentom na krizu unutar vladajuće većine u Parlamentu F BiH i Vladi FBiH.

izvor: nap.ba-12623

Izetbegović se pomirio s Radončićem

Komšić: Koalicija više ne postoji

Željko Komšić
Željko Komšić

Objavljeno: 04. jun 2015

- "Izetbegović je praktično pozvao Radončića putem televizje N1 da je spreman da se pomire. Nama je to legitiman čin i mi ih nećemo u tome zaustavljati. To je završena priča, više ih je, jači su" - rekao je Željko Komšić, lider DF stranke. Kazao je da je pukla koalicija i da ne postoji više parlamentarna većina u Federaciji; premijer Fadil Novalić više nema podršku DF, te da SDA i HDZ mogu napraviti novu većinu, a on ih poziva da to urade:

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine usvojena je Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima, kojoj su se oštro protivili ministri iz Demokratske fronte. Tako su ministri iz SDA i HDZ sa 13 glasova za preglasali tri ministra iz DF. Reuf Bajrović, ministar energetike i rudarstva nije bio na sjednici zbog obaveza.

Sada po novoj Uredbi imenovanja ljudi na ključne pozicije u javnim preduzećima više neće vršiti resorna ministarstva, kako je bilo do sada, već Vlada FBiH, u ovom slučaju HDZ BiH i SDA koji u svakom trenutku mogu preglasati trećeg koalicionog partnera DF.

izvor: nap.ba-12627