Šta se dešava sa rezultatima popisa

Šta se dešava sa rezultatima popisa

Senadin Lavić: Popis će pokazati vidljive razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Senadin Lavić
Senadin Lavić

Objavljeno: 03. jun 2015

Na današnjoj press konferenciji BZK Preporod skrenuta je pažnja na nelegalne zahtjeve koji dolaze iz Republike Srpske, a kojima je cilj iz ukupne populacije izbaciti što više popisanih, navodno nerezidentnih stanovnika, prvenstveno prognanih Bošnjaka iz tog entiteta, piše novinska agencija Patria.

vezano: BiH može ostati bez 400.000 stanovnika

Predsjednik Preporoda Senadin Lavić kazao je da će s objavljivanjem podataka biti vidljive razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije ili nekih drugih projekata te da će se pokazati kako je RS nastala genocidom nad Bošnjacima i drugim narodima nesrpske nacionalnosti.

- Vidjet ćemo da su Bošnjaci izbrisani iz mnogih gradova u BiH, Foče, Rogatice, Višegrada, Bratunca, Srebrenice, Prijedora... gdje su bili većina '91. i '92. godine - istakao je Lavić.

Inače, novinarima su se obratili i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda te statističar prof. dr. Hasan Zolić.

- Zakon o popisu stanovništva koji smo mi prihvatili ne poznaje pojmove rezidentni i nerezidentni. Da vam pojasnim šta je nerezidentni Bošnjak u varijanti Vlade RS: oni koji su uspjeli pobjeći ispod noža. Ne samo da su uspjeli pobjeći iz jama, logora, nego su se i vratili da se pojave kao sastavni dio strukture stanovništva. Imat ćete podatke, a oni su manje više poznati: da je najveći broj ljudi koji trebaju biti izbrisani dolazi iz mjesta koja su najveća stratišta - kazao je Tokić.

Zolić je, govoreći s aspekta struke kazao da bi brisanje više od 430.000 stanovnika imalo izuzetno negativne posljedice, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da u BiH već vlada bijela kuga te da se stanovništvo u velikom broju iseljava.

izvor: nap.ba-12585