Katolička crkva radi šta joj je volja

Katolička crkva u BiH radi u Sarajevu šta joj je volja

Iako Gradska komisija nije dozvolila postavljanje spomenika, Crkva postavila kip Majke Tereze

Kip Majke Tereze
Kip Majke Tereze

Objavljeno: 04. jun 2015

Postavljanje kipa Majke Tereze u Sarajevu, na platou ispred Crkve sv. Josipa na Marijinom Dvoru, rezultirao je prijavom protiv gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, a mogao bi prerasti i u diplomatski skandal.

Spomenik visok dva metra postavljen je i otkriven danas, a da pri tome nije pribavljena nijedna jedina dozvola. Na to upozorava i član Gradske komisije za spomenike Harun Imamović, koji je rekao da je danas podnio prijavu protiv gradonačelnika Ive Komšića.

- Gradska komisija za spomenike, koja je jedina po zakonu ima tu nadležnost, donijela je odluku da se spomenik ne može postaviti. Gradonačelnik Ivo Komšić je već ranije upoznat s tom odlukom i upozoren da za spomenik Majci Terezi nije pribavljena nijedna saglasnost, ali se oglušio o to. Zbog toga sam danas protiv njega podnio prijavu inspekciji Općine Centar, koja bi je, ukoliko bude potrebno, trebala proslijediti nadležnom tužilaštvu, kaže Imamović.

Spomenik Majci Terezi, pojašnjava Imamović, nema ni urbanističku ni građevinsku dozvolu. Također, nema saglasnosti ni od Državne komsije za spomenike koja je potrebna s obzirom na to da je Crvka sv. Josipa spomenik nulte kategorije. Ne postoji ni saglasnost Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, ni Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, ni odluka Grdaske komisije za spomenike, kao ni saglasnost nadležne službe Općine Centar.

- Nijedan od pet nivoa vlasti u BiH nije dao saglasnost za postavljanje spomenika, a on je ipak postavljen, ističe Imamović, dodajući kako nema ništa protiv spomenika ili ličnosti Majke Tereze, ali da se procedura, jednostavno, mora poštovati, kao što je to bio slučaj prilikom postavljanja spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom.

Kip je u Sarajevu postavljen na incijativu bivšeg ambasadora Albanije u BiH Flamura Gašija, koji je i donator za izradu kipa, a otvaranju su uz predstavnike Katoličke crkve, gradonačelnika Sarajeva, prisustvovali i predstavnici Ambasade Albanije u BiH.

Nejasno je i kako je kip dopremljen u BiH, ako ne postoji saglasnost za njegovo postavljanje, pa će se vjerovatno tražiti i očitovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH.

-Zamislite kakav bi skandal bio da predstavnici države BiH u nekoj drugoj zemlji postavljaju spomenike i ističu zastave BiH, a da pri tome nemaju saglasnost i dozvolu države domaćina. Ako to ne može proći u bilo kojoj zemlji, zašto se to dozvoljava u BiH, navodi Imamović.

Kip Majke Tereze, koji je otkriven uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, 6. juna, napravljen je od bronze, a djelo je albanskog skulptora Pjerina Kolnikaja. Radi se o kipu teškom 300 kilograma, visine dva metra, a na njemu je ispisano "Majka Tereza", na bosanskom, albanskom i engleskom jeziku, kao i njeno originalno ime Anjezë Gonxhe Bojaxhiu.

izvor: saff.ba