Logika vlasti počiva na kontroli novca

Logika vlasti počiva na kontroli novca

Prof. Kazaz za Radiosarajevo.ba: Logika vlasti u BiH počiva na kontroli novca i moći

Enver Kazaz
Enver Kazaz

Objavljeno: 05. jun 2015 | Lana Ramljak

Ono što se dalo naslutiti već izvjesno vrijeme - ako ne i od samog početka formiranja ove koalicije na nivou Federacije BiH - jučer je kulminiralo na sjednici Federalne vlade. SDA i HDZ su preglasali DF - usvojivši uredbu prema kojoj će o imenovanjima i smjenama u javnim poduzećima odlučivati Vlada, a ne ministar kao što je dosad bio slučaj. DF je bio protiv Uredbe, pa je na sjednici stranačkog Predsjedništva odlučio okončati koaliciju, a lider HDZ Dragan Čović poručio im je da su "plutajuća mina koja stalno čeka da rasturi ono što se pokušava napraviti".

Vrijedi podsjetiti i da su HDZ-ovi ministri prije manje od mjesec dana napuštali sjednice Vlade zbog iste Uredbe. Da budemo precizniji, koalicija je pala zbog rasprave o Elektroprivredi HZHB: HDZ BiH je pokušao preko sindikata tamošnjeg poduzeća oboriti tamošnju upravu što je Reuf Bajrović, ministar za energiju iz DF, rudarstvo i industriju ocijenio nezakonitim.

Stranački lideri, Dragan Čović HDZ, Bakir Izetbegović SDA i Željko Komšić DF, nedavno su se, kao, dogovorili o spornom pitanju - hrvatski su se ministri vratili na sjednice, ali je previše riječi "možda", "uvjetno" i "vidjet ćemo" u njihovim izjavama nakon sastanka dalo naslutiti da dogovor počiva na staklenim nogama, što se jučer i pokazalo.

O koaliciji te sudbini vlasti u FBiH, portal Radiosarajevo.ba razgovarao je s profesorom Enverom Kazazom. Kazaz na početku izjave poručuje kako je koalicija bila pogrešna od samog početka, jer je "sklepana" po principu političke pragme, a ne na programskim osnovama, pogotovo ne na strategijskim.

BiH je u ovoj fazi trebala stabilnu vlast, s dvotrećinskom parlamentarnom većinom. Nje nije moglo biti zato što SDA nema dovoljan koalicioni kapacitet zbog poznatih odnosa između Izetbegovića i Fahrudina Radončića, a onda i zbog odnosa SDP-SDA. Tako da je Komšićev DF mogao biti partija koja se ponaša hirovito i histerično. Ali, kad se pažljivo pogleda način na koji je DF inkorporiran u ovu vlast, onda se može reći da su SDA i HDZ bili vrlo manipulativni i nekorektni prema DF-u - govori prof. Kazaz.

On ocjenjuje kako je cijela priča dobila i svoje navijače u javnom prostoru, pri čemu se zaboravila suština:

Ono što traži DF je isto, samo malo drukčije od onoga što hoće HDZ i SDA. Sasvim je svejedno da li će, primjerice, rad jedne Elektroprivrede kontrolirati ministar ili partijska centrala. DF ne traži principijelne stvari, potpunu depolitizaciju struke i autonomiju ekonomije u odnosu na politike. DF to, dakle, ne zna tako formulirati pri čemu se poziva na ustavne zakone.

Podsjećanja radi, DF je pred izbore svojim programom "Vizija 14-22" promovirao depolitizaciju u upravljanju javnim poduzećima, a cilj im je bio u javna poduzeća uvesti princip stručnosti.

Na drugoj strani, dodaje naš sagovornik, SDA i HDZ su u posljednjih 20 godina napravili partijske države i "vrlo je jasno da oni neće dati tolike novce DF-u, s obzirom na ulaganja u Elektroprivredu. Jasno je šta očekuje i FBiH, a i RS, naglašava prof. Kazaz - kriza vlasti.

To je ono što smo otkrili s Lagumdžijom 2010, a sad se očigledno nastavlja i u ovom mandatu - mišljenja je prof. Kazaz. I to je kriza u trenutku kad zemlja ima šansu da napreduje nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

To što rade politički moćnici u ovoj zemlji je iracionalno, izvan svake razumne mjere i ova priča je samo demaskirala logiku vlasti BiH, a ona počiva na kontroli novca i prigrabljanju moći.

izvor: radiosarajevo.ba-190798