Tomislav Karamarko - UDBaš i sitni kriminalac

Tomislav Karamarko - UDBaš i sitni kriminalac

Tomislava Karamarka optužuju da je imao veze s Udbom, a ovo je šest stvari koje trebate znati o tome

Josip Manolić je optužio šefa HDZ-a da je radio za Udbu krajem 80-ih

Josip Manolić
Josip Manolić

Objavljeno: 07. jun/lip 2015 | Jelena Tešija

Povodom skorašnjeg objavljivanja svojih političkih memoara, Josip Manolić je u intervjuu za Nacional rekao da je šef HDZ Tomislav Karamarko bio doušnik Udbe. Time je Manolić izazvao pravu pomutnju u medijima i tišinu u HDZ, a ovo su neke bitne činjenice o tom slučaju.

Što je rekao Manolić?

Joisp Manolić, kojeg Nacional opisuje kao jednog od tvoraca suvremene Hrvatske, osvrnuo se na nedavne Karamarkove izjave o potrebi za lustracijom te rekao da bi Karamarko sigurno bio lustriran da je Franjo Tuđman odlučio provesti lustraciju - jer je Karamarko krajem 80-ih radio za Udbu - Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti - izjavio je Manolić.

Zašto je progovorio o Karamarku?

Manolić je objasnio da za Karamarka ne osjeća nikakvu osobnu mržnju već da je morao reagirati zbog političkih gluposti koje šef HDZ predlaže - Karamarko dobro zna da sam ga uvijek branio, ali u politici se preko nekih gluposti ne može prelaziti - poručio je Manolić u razgovoru za Novi list (koji je u međuvremenu nestao s portala te dnevne novine).

Kako Manolić objašnjava vezu šefa HDZ-a i Udbe?

U istom - trenutno nedostupnom intervjuu - u Novom listu, Manolić je napomenuo da se zna tko je Karamarku bio veza u Udbi te da još postoje ljudi koji - uključujući njega samog - mogu potvrditi da je šef HDZ uistinu bio doušnik Udbe.

Navodno je Udba ucijenila Karamarka dok je još bio student na fakultetu. Manolić kaže da je imao nekakvu vezu sa sitnim kriminalom, što je doznala policija, a onda je Karamarko prihvatio suradnju s Udbom kako bi sakrio vezu s kriminalom od obitelji i prijatelja.

Manolić kaže da mu je veza s kriminalom zakamuflirana nakon što je dao pristanak Udbi.

Kako je Karamarko reagirao?

Manolić tvrdi da je nakon izlaska tjednika Nacional dobio poziv od Tomislava Karamarka - Bio je vrlo nezadovoljan i rekao mi je da je laž to što sam rekao. Odgovorio sam mu da on dobro zna kako to može pobijati. Neka kaže javno, neka ide na sud, neka izabere način da to pobije. No, ja ostajem kod svog - komentirao je Manolić cijeli slučaj.

Manolić je objasnio da ništa što je rekao nije novost i da se sve to već znalo.

Kad je upitan zašto se onda baš sad odlučio progovoriti, rekao je da mu je Karamarko sam dao povod - Pa on govori o nekakvom ratu protiv crvenih koji danas ni ne postoje. A zapravo, Karamarko je crveni - rekao je Manolić u izjavi.

A gdje je HDZ?

Tomislav Karamarko - Tajni agent Bob Rock
Tajni agent Bob Rock

Iz HDZ se medijima navodno uopće ne žele javiti vezano uz ovu temu. Starategija HDZ je jednostavna: neće ništa komentirati dok ne vide kakve su reakcije javnosti i kakav je zapravo doseg Manolićevih izjava o šefu HDZ.

Problem je što Karamarko mora javno istupati i apsolutno je nemoguće da izbjegne novinare koji će tražiti komentar o ovoj temi.

Što je u pozadini slučaja?

Karamarkovo javno inzistiranje na rigidnim svjetonazorskim podjelama u Hrvatskoj jednostavno mu se vratilo.

Objašnjenja po kojemu samo oni koji podržavaju HDZ uistinu vole ovu državu - i slične političke teze - neprihvatljive su u javnom prostoru.

izvor: telegram.hr