Čović miri Izetbegovića i Radončića

Čović miri Izetbegovića i Radončića

DF optužuje SDA za vraćanje HercegBosne, najavili pravnu bitku protiv Vlade

Željko Komšić - Bakir Izetbegović
Željko Komšić - Bakir Izetbegović

Ni Izetbegović baš "ne miriše" Komšića i između njih dvojice nikada nije bilo povjerenja i iskrenosti, a zajedno, Izetbegović i Čović, DF doživljavaju kao remetilački čimbenik u podjeli pozicija i njihovim međusobnim dogovorima

Objavljeno: 07. jun/lip 2015 | M. Osmović | Dnevni list

Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću mora se jedno priznati - vješto i uigrano su Demokratsku frontu uklonili iz koalicije. Čović nikada nije priznao DF kao koalicijskog partnera, čak je prešao preko svog potpisa na sporazumu tri stranke i priopćio da je HDZ-ov partner SDA i da je samo prihvatio odluku SDA da mu DF bude partner. Uz to, on nikada nije prihvaćao Željka Komšića i doživljavao ga je kao "podmetnutog hrvatskog člana Predsjedništva BiH". Ni Izetbegović baš "ne miriše" Komšića i između njih dvojice nikada nije bilo povjerenja i iskrenosti. A zajedno, Izetbegović i Čović, DF doživljavaju kao remetilački čimbenik u podjeli pozicija i njihovim međusobnim dogovorima. Ruku na srce, na njihove igre nekoliko puta nasjeo je i sam Komšić.

Izbjegnuta blokada

Koalicija je definitivno pukla, s njom i Vlada Federacije, a igra je nastavljena. SDA i dalje, kao, drži otvorena vrata DF-u za dogovore, a premijer Fadil Novalić poručuje da neće smijeniti četiri ministra iz te stranke. Za HDZ je priča s DF-om završena.

Na sve ovo Komšić odgovara stavom da više nema nikakve šanse za pregovore i bilo kakve dogovore sa SDA i HDZ-om i da je DF od prekjučer u oporbi. Na ovo mu spočitavaju da nije dosljedan jer su se ministri iz njegove stranke i potpredsjednik Federacije Milan Dunović odmah morali povući s funkcija. Takav rasplet bi se dogodio da Federacija i država nisu u nezapamćenoj krizi - da se to dogodilo, ni Vlada ni Federacija ne bi mogle funkcionirati.

Vlada bi bila potpuno paralizirana ostavkama troje ministara iz DF-a koji su srpske nacionalnosti jer po Ustavu u Vladi mora biti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Povlačenjem Dunovića, Federacija bi ostala bez potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Komšić i DF bi u tom slučaju bili jedini krivci za blokadu institucija Federacije pa su se odlučili za potez u skladu sa zakonskim procedurama. Odluka DF-a da se povuče iz izvršne vlasti ujedno je i dokaz da su zalaganja za vladavinu prava i provođenje zakona stavljeni iznad ministarskih fotelja i privilegije koje one donose.

Što i kako dalje? U DF-u nam je jučer rečeno da će federalni ministri iz te stranke nastaviti raditi u Vladi punim kapacitetom sve do trenutka dok ne budu razriješeni. Zahtjev za smjenu ministara Reufa Bajrovića, Milana Mandilovića, Snježane Soldat i Aleksandra Remetića predsjedniku Federacije Marinku Čavari podnosi premijer, a on usvaja ili ne usvaja zahtjev. Međutim, sam ne može potpisati smjenu ili razrješenje ministara - na odluci moraju biti i potpisi potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića koji je priopćio da neće praviti nikakve smetnje i odmah će potpisati. Uzgred, za njegovu smjenu potrebna je dvotrećinska većina u Parlamentu.

Nova federalna koalicija, a s njom i parlamentarna većina, mora se napraviti. SDA ima 29, a HDZ 12 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije od ukupno 98, pa su, prema našim jučerašnjim informacijama, Izetbegović i Čović odmah krenuli u kalkuliranje, kombiniranje i razgovore iza zatvorenih vrata.

Čović posrednik

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Bez obzira što se pričalo u političkim kuloarima i izvan njih, najbliži ulasku u koaliciju je SBB sa svojih 16 zastupnika u Zastupničkom domu. U takvom raspletu, SDA, HDZ i SBB imali bi većinu od 57 zastupnika. Samo na prvi pogled se čini da je ulazak SBB-a u koaliciju nemoguća misija. Osobni odnosi između Izetbegovića i šefa SBB-a Fahrudina Radončića su nikakvi, ali to ne mora biti - nikakva smetnja. Dovoljno se prisjetiti da su svojevremeno Radončić i Zlatko Lagumdžija bili ljuti neprijatelji i da su jedan na drugog "vitlali noževima", pa su SDP i SBB ušli u koaliciju, a njih dvojica postali nerazdvojni. Objasnili su da su svoje osobne odnose resetirali! Na ruku Radončiću ide i Čovićev stav po kojem bi najbolje bilo da SBB sa SDA i HDZ- bude parlamentarna većina i da Radončićeva stranka uđe u Vladu Federacije.

Što će konačno odlučiti Radončić, koji je, osim s Čovićem, u odličnim odnosima s Miloradom Dodikom, još nije poznato. Upućeni kažu da prelazak iz oporbe u vlast lako može obrazložiti interesima države i građana, ali i da će postaviti, preciznije izdiktirati, svoje uvjete koje će SDA i HDZ morati prihvatiti. Prema nekim jučerašnjim pričama u sarajevskim političkim krugovima, u cijeloj ovoj operaciji posrednik između Izetbegovića i Radončića bit će Čović, a prema spekulacijama, to bi mogao biti i - Komšić.

S druge strane, Stranka za BiH sa svoja tri zastupnika u Parlamentu FBiH odmah bi prihvatila ulazak u koaliciju i vlast, spreman je na to i BPS s četiri i A-SDA s dva zastupnika. Za tu stranku se priča da bi se mogla ujediniti sa SDA.

U kombinacijama za sastav nove koalicije nema Naše stranke s jednim zastupnikom niti HDZ-a 1990. s četiri jer neće pristati ni na kakve ponude kakve god vrijednosti bile, ali je moguće da u igru uskoči Laburistička stranka s jednim zastupnikom.

SDP, koji ima 12 zastupnika, ostaje u oporbi, a tu stranku ove jeseni čeka i povijesni izborni kongres i njezino rukovodstvo želi ga pripremiti u miru. Svako uskakanje u avanturu koja podrazumijeva ulazak u vlast samo bi SDP-u donijelo nove probleme.

Rješavanje novonastale krize vlasti u Federaciji koja u svakom slučaju blokira donošenje socijalnih i ekonomskih reformi, na sebe su preuzeli Izetbegović i Čović. Činjenica je da njih dvojica u potpunosti i do najsitnijih detalja kontroliraju i upravljaju SDA i HDZ-om, ali izbacivanje Parlamenta FBiH iz rješavanja problema pokazalo bi u kakvoj situaciji je Federacija, zapravo, tko s njom upravlja.

Sve što se dogodilo u Vladi, s Vladom i u koaliciji, jasna je poruka - zakon je samo ono što dogovore Izetbegović i Čović - upozorili su iz DF-a.

izvor: e-posavina.com-1598