Uhapšen Krešo Raič iz Stoca

Uhapšen Krešo Raič iz Stoca

Hapšenje zbog zločina na području Čapljine

Dretelj 1993
Dretelj 1993

Objavljeno: 11. jun 2015 | Džana Brkanić, BIRN BiH Sarajevo

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Čapljina.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, na području Hercegovine uhapšeni su Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Raič i Ivica Čutura zbog sumnje da su tokom 1993. godine učestvovali u hapšenju i ubistvima bošnjačkih civila u Čapljini.

Petar Pero Krndelj
Petar Pero Krndelj

Prema Tužilaštvu, Zovko, nekadašnji načelnik Policijske stanice (PS) Čapljina, Krndelj kao komandir PS-a Čapljina i Raič, komandant voda Vojne policije, sumnjiče se da su sa drugim pripadnicima vojne i civilne policije zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Čeljevska Ada, a potom ih ubili.

Nikola Zovko
Nikola Zovko

U akciji na Čeljevskoj Adi, kojom je, prema Državnom tužilaštvu, rukovodio Krndelj, učestvovali su Zovko, Krndelj i Raič sa drugim nepoznatim osobama, te su teško ranili i zarobili još jednu osobu bošnjačke nacionalnosti koja je odvedena u PS Čapljina, gdje je maltretirana.

Ivica Čutura se sumnjiči da je tokom mjeseca jula 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno sa njemu poznatim licima, hapsio civile bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u logor "Gabela".

Uhapšeni će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor.

izvor: justice-report.com

 

Patrick Hector Gullan
Patrick Hector Gullan

vezano: Pismo britanskog padobranca kapetana Patrick Hector Gullana građanima grada Stolac

Patrick Hector Gullan - Povratak u Stolac na otvaranje džamije Pismo britanskog padobranca kapetana Patrick Hector Gullana građanima grada Stolac Bolje im je da se prijave i izađu pred sud, nego da do kraja života ostanu bjegunci... Povratak u Stolac na otvaranje džamije