Dodiku ne ide matematika

Dodiku ne ide matematika

Dodiku ne ide matematika: U Sarajevu živi 12.370, a u cijeloj RS 9.355 katolika

Dodik se glupira
Dodik se glupira

Objavljeno: 11. jun 2015

Nakon što su mediji prenijeli izjavu predsjednika RS Milorada Dodika od 7. juna da "od 70.000 vjernika na stadionu 'Koševo' bilo samo 1.000 iz Sarajeva, dok su ostali došli iz drugih krajeva" kao i da "u tom gradu danas nema kršćana, jer su oni protjerani u proteklom ratu", Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH zatražila je podatke iz Ureda za prijavu hodočasnika, koji su bili na koju je Sarajevu 6. juna predvodio papa Franjo, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prema podacima iz spomenutog Ureda, na Svetoj misi s papom Franjom na Olimpijskom stadionu Koševo iz Sarajevskog dekanata sudjelovalo je 6.409 hodočasnika odnosno iz grada Sarajeva 6.244 vjernika. Prema crkvenim statistikama od 31. decembra 2014., u Sarajevskom dekanatu živjelo je 12.370 katolika, a u gradu Sarajevu 12.026 katolika. Budući da je broj katolika u Sarajevu više nego prepolovljen u odnosu na broj prije nedavnoga rata, te da se posljednjih godina taj broj stalno smanjuje, može se reći da je stanje zabrinjavajuće i da bi se svi nadležni, umjesto uopćenih izjava, morali tim pitanjem ozbiljno pozabaviti.

Međutim, stanje s brojem katolika u dijelu Bosne i Hercegovine u entitetu RS može se nazvati katastrofalnim. Naime, na tom dijelu, koji obuhvaća 49% teritorija BiH, prema crkvenim statistikama od 31. decembra 2014. živjelo je samo 9.355 katolika što znači da je na području RS nedostaje 93,87% od predratnog broja katolika.

Tako je iz dijela Banjolučke biskupije, koji se nalazi na teritoriju RS, na Misnom slavlju na Koševu bilo samo 660 katolika. Budući da je veći dio od 9.355 katolika u starijoj dobi, može se konstatirati da prijeti potpuni nestanak katolika u toj polovici BiH ako državne, entitetske i lokalne vlasti ne promijene svoj odnos i ako ne prestane trajna, gotovo grobna šutnja najvećeg broja hrvatskih predstavnika u vlasti u BiH kada je riječ o katolicima Hrvatima u tom entitetu, navodi KTA.

izvor: e-posavina.com-1616