Etničko čišćenje SIPA

Etničko čišćenje SIPA

Zubac u SIPA-u za tri godine zaposlio 41 Srbina, 7 Bošnjaka i 4 Hrvata!

I Krsmanovićev sin dobio posao

Goran Zubac - Fahrudin Radončić
Goran Zubac - Fahrudin Radončić

Objavljeno: 21. jun 2015

Goran Zubac, osuđeni direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kojeg na ovoj funkciji još uvijek održava Milorad Dodik i politika SNSD-a, u SIPA-i radi što mu je volja, a između ostalog najviše uživa u odstranjivanju Bošnjaka iz službe te njihovom šikaniranju i diskriminaciji, piše novinska agencija Patria.

Nakon što smo pisali kako je Zubac samo iz Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e bukvalno otjerao 18 Bošnjaka u nastavku donosimo priču o prijemu kadeta u SIPA-u - čin mlađi inspektor.

Primljeno je 20 kadeta od čega 13 Srba, četiri Hrvata i tri Bošnjaka. Između ostalih primljen je i sin direktora Policije Republike Srpske Gojka Vasića, Siniša Vasić.

S obzirom da Zubcu nije smetalo da u SIPA-u dovede osobe koje se sumnjiče za genocid u RS-u ( Dalibor Milošević i Velimir Pržulj ), tako mu nije bilo teško ni da nagradi i Predraga Krsmanovića. Naime, Krsmanović je bivši inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a suspendovan je zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sokoca. Krsmanović je radio na poziciji višeg inspektora u Odjelu za unutrašnju kontrolu SIPA-e.

I tako je Zubac potpisao Krsmanovićevu suspenziju, ali mu je zato zaposlio sina Igora! Da se sve planski i vrlo smišljeno radi u najvažnijoj policijskoj agenciji u državi dokaz je i jedan od Bošnjaka koji je zaposlen. Riječ je naime, o sinu tužioca Tužilaštva BiH Behaija Krnjića, Jasminu Krnjiću.

Kako nezvanično saznaje Patria Predrag je bliski rod Milenka Krsmanovića (58) koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je podstrekivao i planirao ubistvo poznatog sarajevskog advokata Muhidina Kape. Kapo je bio svjedok Tužilaštva u procesu koji se vodi protiv Krsmanovića u Sudu BiH, a zbog ratnih zločina na području opštine Sokolac u julu 1992.

Tužioc Krnjić je navodno preuzeo krivičnu prijavu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića, a koju je Mehmedović podnio protiv Zubca, i u kojoj iznosi saznanja da je Zubac 1992. godine na Ilidži, navodno, ubio civila bošnjačke nacionalnosti.

U prijavi se spominje da je Zubac u periodu od aprila do avgusta 1992. godine bio komandir Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske (RS), stacionirane u kasarni Butila kod Sarajeva, na čijem čelu je bio Branko Tešanović. Pratilac Zubca u tom periodu, pojašnjava se, bio je Dragan Trapara. Spomenuta Specijalna jedinica, navodi se u prijavi dalje, je u ljeto 1992. godine učestvovala u napadu na bošnjačke civile u sarajevskom naselju Ahatovići gdje, kako je navedeno, nije bilo nikakvih vojnih ciljeva.

U jednom od vozila se nalazio i Goran Zubac, koji je i iz topa na ovom oklopnom borbenom vozilu dejstvovao po civilnim ciljevima, odnosno stambenim jedinicama mještana naselja Ahatovići, odnosno civilnim vozilima kojima su mještani pokušavali pobjeći iz Ahatovića želeći spasiti svoje živote.

Zubac je u SIPA-u, računajući i 12 novoprimljenih specijalaca, zaposlio ukupno 21 Srbina, sedam Bošnjaka i četiri Hrvata. Međutim, doveo je i zaposlio i dodatnih 20 Srba, a koji se bave poslovima osiguranja objekata, održavanja vozila itd.

SPISAK ZAPOSLENIH KADETA

Kadeti koji su zaposleni u SIPA-i: Zora Crnjac, Nikola Ćerviz, Goran Jurišić, Aida Kajević, Savo Krejić, Jasmin Krnjić, Igor Krsmanović, Milena Lemez, Jelena Mičić, Željko Milaković, Haris Muhić, Vedran Pavlović, Mladen Pejić, Hrvoje Pehlivan, Vanja Pikić, Kristijan Slišković, Nemanja Tošović, Miladinka Vasić, Siniša Vasić i Stojan Zjajić.

izvor: nap.ba-13277

Etničko čišćenje SIPA

Zubac iz Specijalne jedinice otjerao 18 Bošnjaka - ostali Srbi osumnjičeni za genocid u Srebrenici

Goran Zubac i Fahrudin Radončić
Goran Zubac i Fahrudin Radončić

Objavljeno: 20. jun 2015

Osuđeni direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac u velikoj nervozi dočekuje ishod, čini se posljednjih dešavanja pred konačno subonosnu odluku o tome da li će i dalje nastaviti obnašati funkciju direktora'/ ili će, pak, u skladu sa svim zakonima ove zemlje konačno biti otpušten iz službe, piše novinska agencija Patria.

Pri tome sve češće boravi u Trebinju, a uskoro treba zasjedati i Odbor za žalbe Vijeća ministara koji će donijeti konačnu odluku da li Zubac ima pravo pristupa tajnim podacima. On je podsjećamo kriv za nesavjestan rad u službi jer je 7. februara 2014. godine odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada su u Sarajevu gorjele zgrade vlade i Predsjedništva BiH. Zubcu je nepravomoćno izrečena uvjetna kazna zatvora od godinu dana.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH zatražio je smjenu Žike Krunića, predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PSBiH, a koji se pokazao kao veliki zaštitnik Zubca i interesa SNSD-a i Milorada Dodika koji su Zubca i instalirali na čelno mjesto SIPA-e, u kojoj Bošnjaka i Hrvata gotovo da i nema.

Najbolja ilustracija za to je Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e u čijem komandnom sastavu su Srbi. Prvo Jovica Mirosavljević, v.d. komandanta inače zvani Chetniks, zbog već poznate fotografije na kojoj javno podržava Četnički ravnogorski pokret.

SPECIJALNA JEDINICA

Goran Zubac
Goran Zubac

Međutim, ono što je još pogubnije po kredibilitet ove državne agencije, kada govorimo o liku i djelu Mirosavljevića, jesu ozbiljne indicije da je on bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracama. Slučaj vodi Tužilaštvo KS, ali do sada nije bilo značajnijih pomaka.

U komandnom sastavu Specijalne jedinice je i Dalibor Milošević, pomoćnik komandanta, a koji se nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine i genocid u Srebrenici!

Oficirski sastav u Jedinici za specijalnu podršku sačinjavaju šest Srba, četiri Bošnjaka i dva Hrvata. Što se tiče snajperista Srba je šest, Bošnjaka dva i dva Hrvata.

Kako otkriva naš izvor blizak Zubcu iz snajperskog tima bukvalno su istjerana tri Bošnjaka s certifikatima, a postavljena su tri Srbina i to bez certifikata.

Zubac ništa ne prepušta slučaju, pa je rasformirao alpinistički tim, a kako saznajemo smetalo mu je što je ova ekipa pružala pomoć prilikom ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava iz agresije na BiH.

Posebno je u SIPA zabrinulo ljude to što su Bošnjaci počeli sami odlaziti, jer ne mogu više trpiti teror nad njima - kaže naš izvor.

NOVI PRIPADNICI

Inače, Srbin je na mjestu komandira snajperskog kao i ronilačkog tima. Inače, nedavno je ronilački tim napustio Haris Habibović, jedan od vrhunskih ronilaca i podvodnih deminera, jer kako kaže naš izvor situacija u SIPA-i počinje da liči na etničko čišćenje ove institucije.

Protjerivanje kadrova iz Jedinice za specijalnu podršku (JSP) počelo je odmah po dolasku Zubca na čelo SIPA-e.

Kako saznaje Patria Zubac je bukvalno do sada iz JSP-a protjerao 18 Bošnjaka, dva nepodobna Srbina i jednog Hrvata. Nakon toga doveo je poslušnike Dalibora Miloševića (na spisku srebreničkih zločinaca) i Ognjena Crnogorca, o kojem smo pisali nedavno kako u misiji predstavlja BiH, a ogrnut je zastavom Srbije.

Inače, i Velimir Pržulj je na spisku osumnjičenih za genocid u Srebrenici, a trenutno u JSP-u je glavni logističar iako je ranije penzionisan.

Velimir Pržulj na spisku zločinaca
Velimir Pržulj na spisku zločinaca

Nakon što je Zubac bukvalno etnički počistio specijalce, uslijedilo je i primanje novih kadrova gdje je primljeno 12 specijalaca i to 8 Srba i 4 Bošnjaka, Hrvata niti jednog.

Ovdje je jasno da je narušen nacionalni balans na štetu Bošnjaka i Hrvata, ali to našu političku elitu očito ne zanima - kaže naš izvor.

izvor: nap.ba-13256