Napadač na Peratovića u istražnom zatvoru

Napadač na Peratovića u istražnom zatvoru

MEDIA DAILY: Kuća ljudskih prava traži policijsku zaštitu Drage Pilsela; Napadač na Peratovića ponovno u istražnom zatvoru

Željko Peratović
Željko Peratović

Objavljeno: 28. jun 2015

Nevladine organizacije članice Kuće ljudskih prava oglasili su se priopćenjem u kojem su zatražili odlučnu akciju policije u razotkrivanju pisca prijetećeg pisma i zaštiti novinara Drage Pilsela. Napadač na novinara Željka Peratovića Zihnija Grahović ponovno je u karlovačkom istražnom zatvoru, gdje će ostati dok se ne ispitaju on i svi svjedoci jer je u utorak pristupio ključnom svjedoku i time prekršio mjeru opreza uspostave kontakta sa svjedokom tijekom istrage, rekao je za Hinu nakon ročišta sudac istrage Ivan Perković. Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Michael Davenport poručio je da EU prati implementaciju medijske strategije u Srbiji, koja, kako je konstatirao, kasni, istaknuvši da je njena primjena izuzetno važna kako bi se država povukla iz medija.

Kuća ljudskih prava traži policijsku zaštitu Drage Pilsela

Nevladine organizacije članice Kuće ljudskih prava: Antifašistička liga RH, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava, oglasili su se priopćenjem u kojem su zatražili odlučnu akciju policije u razotkrivanju pisca prijetećeg pisma i zaštiti novinara Drage Pilsela.

"Pilsel je dobio prijeteće pismo istoga dana kad je u tjedniku 7Dnevno i na portalu dnevno.hr insinuirana njegova povezanost s KOS-om (Kontra-obavještajna služba bivše JNA). Tu ničim potkrijepljenu tvrdnju, očigledno zlobnu i sve samo ne bezopasnu izmišljotinu, iznosi, s nizom sličnih kleveta, Nikica Gović u kolumni "Riječ glavnog urednika"", navode iz nevladinih udruga. Pitaju se gdje je granice toleriranja netolerancije, klevetanja s evidentno zlobnim namjerama."Takvo namjerno usmjeravanje mržnje najbesramnijim izmišljotinama, poziv je i poticanje na fizičko nasilje", smatraju.

U pismu koje je Drago Pilsel dobio, između ostalog, piše: "(..) mi te mrzimo. I ne samo da želimo da ti oboliš od raka kao tvoj idol Šešelj, da te netko likvidira ili da te vrag odnese (..) kako bi bilo lijepo da su te četnici ubili za vrijeme Domovinskog rata. Ima nas još "ustaša" kako ti nas hrvatske branitelje nazivaš, koji smo se borili protiv takvih kao što si ti i tvoji četnici. Pazi da ti se tvoje četnikovanje ne obije o glavu." U potpisu stoji Dragovoljac Domovinskog rata - "ustaša" te pismo završava pozdravom: "Za dom spremni!".

U Kući ljudskih prava smatraju da je put koji nagovještavaju ovakva pisma utrt utjerivanjem novina i novinara "u red" ridikuloznim sudskim presudama i samocenzurom u strahu od nepodobnosti, vodi preko namjernog brkanja slobode javne riječi s klevetanjem i huškanjem na nasilje, a završava fizičkim nasiljem nad pojedincima kako bi se utjerao strah većini. "Pismo je možda djelo luđaka, ali je i pokazatelj atmosfere u kojoj se takvi luđaci osjećaju sve slobodnijima", zaključuju.

Napadač na Peratovića ponovno u istražnom zatvoru

NAPADAČ na novinara Željka Peratovića Zihnija Grahović ponovno je u karlovačkom istražnom zatvoru, gdje će ostati dok se ne ispitaju on i svi svjedoci jer je u utorak pristupio ključnom svjedoku i time prekršio mjeru opreza uspostave kontakta sa svjedokom tijekom istrage, rekao je za Hinu nakon ročišta sudac istrage Ivan Perković.

Po njegovim riječima, proveo je dva ročišta kako bi utvrdio je li točna prijava da je osumnjičenik kontaktirao sa svjedokom pa je - nakon toga - donio rješenje o lišavanju slobode jer je "smisao te mjere zabrana utjecaja na svjedoka". Osumnjičeni Zihnija Grahović branit će se iz istražnog zatvora, a ostala dvojica osumnjičenika - otac i sin Čunko su na slobodi.

Peratović je zadovoljan što je sudac istrage pritvaranjem jednog od njih omogućio da istraga bude što regularnija te ponajprije zato što se, kako je rekao, "boji za svoju glavu".

Općinsko državno odvjetništvo vodi protiv osumnjičenih istragu za pokušaj nanošenja teških

ozljeda, a Peratović je, nezadovoljan takvom kvalifikacijom djela iz policijske kaznene prijave, Županijskome sudu u Karlovcu predao svoju kaznenu prijavu kojom ih tereti za pokušaj ubojstva. U svojoj kaznenoj prijavi on ističe kako je "činjenica" da prijavljene nikad ranije nije susreo te da i dalje "sumnja da postoji naručitelj njegova zastrašivanja, koje je završilo pokušajem ubojstva" te da se, nakon što su samo dva dana kasnije pušteni na slobodu, "osjeća još uplašenije za vlastiti život, živote članova svoje obitelji i za život svjedoka Franje Požgaja".

Davenport: Država da se povuče iz medija što pre

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport poručio je da EU prati implementaciju medijske strategije u Srbiji, koja, kako je konsrtatovao, kasni, istakavši da je njena primena izuzetno važna kako bi se država povukla iz medija.

Želimo da ohrabrimo ne samo vladu već i druge učesnike i partnere da dođe do implementacije jer je važno da se država povuče iz medija u Srbiji, rekao je Davenport na konferenciji "Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji - uspostavljanje komunikacije između obrazovanja i tržišta rada".

On je podsetio da je vlada donela odluku da se produži rok za implementaciju medijske strategije do 31. oktobra naglasivši da je važno da dođe do potpune primene te strategije, koju je Parlament usvojio pre nekoliko godina, a čije sprovođenje prati EU. Pisali smo o tome u prošlogodišnjem izveštaju o napretku, a pisaćemo i u novom izveštaju o napretku koji ćemo predstaviti u oktobru, najavio je Devenport.

Konferenciju organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mirković: Privatizacija medija preduslov za slobodnu tržišnu utakmicu

Državni sekretar Ministarstva kulture i informiranja Saša Mirković izjavio je da produženje roka za privatizaciju medija jedino rešenje kojim se daje šansa za 73 medija u Srbiji i dodao da privatizacija svih medija predstavlja preduslov za slobodnu tržišnu utakmicu.

Komentarišući dodatno izdvajanje sredstava iz budžeta Srbije za novinsku agenciju Tanjug, Mirković je kazao da su ta sredstva izdvojena pod uslovom da ta agencija oglasi aukciju za prodaju do 1. jula. Ako kupoprodajni ugovor bude pre 31. oktobra, mi ćemo imati uštedu u budžetu i ta sredstva neće biti prebačena Tanjugu, dodao je on. Kako je objasnio, produženjem roka daje se šansa i lokalnim medijima da pronađu kupce, jer je činjenica da su oni mediji koji nisu privatizovani procentualno mnogo koštali državni budžet. Treba da istrajemo sa privatizacijom, jer je to preduslov za slobodnu tržišnu utakmicu, dodao je državni sekretar.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmenama Zakona o javnom informisanju, kojima se predviđa produženje roka za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava, kao i nastavak njihovog budžetskog finansiranja. Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, koje predlaže Vlada, predviđa se produženje roka za privatizaciju medija do 31. oktobra. Prvobitni rok bio je 1. jul. Izmenama zakona predviđeno je i da iz budžeta Srbije dodatno bude izdvojeno oko 107 miliona dinara za finansiranje novinske agencije Tanjug i Radio Jugoslavije.

Prema izmenama, zakon o Tanjugu prestaće da važi danom zaključenja ugovora o prodaji, a najkasnije do 31. oktobra, a Uredba o Radio Jugoslaviji 31. jula, umesto 1. jula. Kako se navodi u obrazloženju izmena Zakona, u budžetu je za finansiranje agencije Tanjug od 1. juna do 31. oktobra potrebno dodatno obezbediti oko 87,3 miliona dinara, a za Radio Jugoslaviju od 1. juna do 31. jula 19,7 miliona dinara.

U opštinama i gradovima čiji mediji se privatizuju, a za koje je objavljen poziv za prodaju, potrebno je obezbediti dodatna sredstva za rad tih medija do 31. oktobra, piše u obrazloženju izmena Zakona.

izvor: fairpress.eu