Kako je Bakir prevario IZ BIH

Kako je Bakir Izetbegović prevario IZ BIH i zaboravio dato obećanje

Još uvijek se nije "riješio kompromitiranih kadrova SDA"

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 03.juli 2015

Bakir Izetbegović je prevario Islamsku zajednicu u BiH, obećavši prije izbora za člana državnog Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda da će se nakon što sjedne u fotelju riješiti svih kompromitiranih kadrova SDA.

Čelni ljudi IZ BiH i Sabora su mu obećali podršku samo pod tim uvjetom, jer su znali da oni koji su ogrezli u nepotizam, kriminal i kojekakve montirane procese političkim protivnicima i neistomišljenicima, mogu samo u sunovrat odvesti SDA.

I šta je uradio Izetbegović?

Iskoristio naklonost jakih i uglednih krugova Islamske zajednice koje cijene Bošnjaci, pobijedio u utrci za člana Predsjedništva i zaboravio na dato obećanje.

Nekoliko mjeseci kasnije, ponašajući se kao da nikada nije molio za pomoć, na Kongresu SDA probrao je i ustoličio sve one koji od ulaska u politiku vide samo ličnu korist, pri tome ne osvrćući se na unutarstranačka "davljenja" i propadanje države Bosne i Hercegovine.

Od Asima Sarajlića preko Dževada Mahmutovića, Denisa Zvizdića do Amira Zukića, sve listom kadrovi SDA o kojima se ništa lijepoga nema kazati okružili su Izetbegovića koji je davno, još kada je suprugu imenovao direktoricom javne ustanove, počeo gubiti dodir sa realnošću.

Sada ga definitivno i nema.

Da ima, pogledao bi oko sebe i vidio da sve što sada rade njegovi prvi saradnici, ne donosi dobra ni njemu, ni SDA, ni Bošnjacima ni državi.

Amir Zukić
Amir Zukić

Nije naučio Izetbegović ništa ni od mudrog oca rahmetli, ali ni iz lekcija sa Kongresa iz 2009. godine. Tada je rahmetli Sulejman Tihić, za kojeg se kako vrijeme odmiče sve više pokazuje da je imao liderske i državničke kvalitete, porazio ga u utrci za predsjednika stranke, ali ga je potom predložio za svog zamjenika.

Mogao je i Izetbegović predložiti Šemsudina Mehmedovića za svog zamjenika, a potom u stranačko Predsjedništvo imenovati ljude koji nisu samo klimoglavci, već koji se i ne slažu s njim uvijek.

Dobio bi tada i jače i kvalitetnije saradnike, a i on bi sam ojačao, a ne tonuo sve dublje u mulj neznanja.

Ili je apsolutno nekompetentan da obavlja funkcije na koje je došao ili to njemu i odgovara, pa da ne brine ni o stranci, ni o narodu ni o državi.

Ako je ova prva varijanta, onda Izetbegović nije ni svjestan da njegovi "odani" saradnici koji sada vedre i oblače i u SDA, ali i mimo nje vršljajući čak i po IZ BiH, koriste ga, spremaju mu omču oko vrata i samo čekaju trenutak kada će ga ukloniti sa mjesta predsjednika.

Ako je ova druga varijanta onda se radi o beskrupuloznom i egoističnom čovjeku kojem je jedina briga u životu on i supruga.

izvor: nap.ba-13719