Kako je Bakir legalizirao pljačku države

Kako je Bakir legalizirao pljačku države

Poništena Uredba zbog koje je pukla koalicija u FBiH, no DF se ne vraća u kolo sa SDA i HDZ BiH

Emir Suljagić: SDA zaklala vola radi kile mesa

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

Objavljeno: 04. jul 2015

Uredba Federalne Vlade zbog koje je pukla federalna koalicija SDA - HDZ BiH - DF poništen je, a ministarstvima su ponovo vraćena ovlaštenja da vrše imenovanja u javnim kompanijama kako je to bio slučaj i ranije.

- No, to ni u kojem slučaju ne znači povratak DF-a u koaliciju - potvrdio je Emir Suljagić za novinsku agenciju Patria.

- Ovo je samo još jedna pobjeda DF-a. Ovo samo pokazuje ono što smo mi govorili od početka, da pravno nasilje nije održivo i da je SDA zaklala vola radi kile mesa - kaže Suljagić.

Vlada Federacije BiH usvojila je 4. juna Uredbu kojom je umjesto resornih ministarstava Vlada ta koja vrši imenovanja u javnim poduzećima. Takav potez Vlade iz DF-a su ocijenili nezakonitim, čak i protuustavnim zbog čega su napustili federalnu koaliciju.

Mjesec dana nakon toga Vlada je poništila vlastitu Uredbu na način da je usvojila Zaključak kojim ministarstvima ponovo vraća ovlaštenja da vrše imenovanja u javnim preduzećima.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

No, izvori novinske agencije Patria upozoravaju da Vladi više vremena nije ni trebalo. U 30 dana Vlada je izvršila imenovanja u nekoliko javnih kompanija, među kojima su kompanije "Elektroprivreda HZ HB" i "Aluminij".

- Sada je više nego jasno da je koalicija u FBiH žrtvovana zarad Dragana Čovića, koji je po svaku cijenu želio imenovati svoje ljude u "Elektroprivredi HZ HB" i komapniji "Aluminij" - tvrdi ovaj izvor, dodajući da je HDZ-u BiH na čelu sa Čovićem upravo SDA pomogla da legalizira pljačku.

izvor: nap.ba