SDA i HDZ štite Gorana Zubca

Gorana Zubca štiti Čović u dogovoru sa Dodikom

Zubčevoj smjeni protive se i HDZ i SDA

Kriminalci na vlasti: Zubca štiti Čović u dogovoru sa Dodikom

Milorad Dodik i Dragan Čović
Milorad Dodik i Dragan Čović

Objavljeno: 14 jul/srp 2015 | D. Jelić, dnevno.ba

Ne postoji nikakva istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio 11. srpnja u Potočarima, tvrde izvori novinara i blogera Slobodana Vaskovića iz najviših sigurnosnih struktura BiH. Prema njihovim riječima, istragu bi trebalo da provodi SIPA po nalogu Tužiteljstva BiH, ali ništa nije pokrenuto s mrtve točke.

- "Istina je da Tužiteljstvo BiH jeste izdalo nalog SIPA-i još 11. srpnja, ali ova agencija do sada nije učinila ništa niti će, kako stoje stvari, učiniti" - kažu Vaskovićevi izvori.

SIPA se ponaša kao parapolicijska agencija nad kojom institucije BiH nemaju nikakvu kontrolu, prenosi Vasković u svom blogu.

Podsjeća da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH 23. lipnja uputila pismeni zahtjev SIPA za podršku u osiguravanju komemorativnog skupa u Potočarima, ali im nije ništa odgovoreno. Potvrdio je to i Dragan Mektić, ministar sigurnosti, na press konferenciji.

- "Moji izvori dalje tvrde da Gorana Zubca, direktora SIPA, štite Milorad Dodik i Dragan Čović, te da oni ne dozvoljavaju njegovu smjenu. Uklanjanje Zubca sa čela SIPA, Mektić je tražio u nekoliko navrata, ali je svaki put naišao na odbijanje Vjekoslava Bevande, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iz hrvatskog naroda".

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

- "Zubčevoj smjeni protive se i u SDA, zahtijevajući da u paketu s njim bude sklonjen i Almir Džuvo, direktor OSA" - piše Vasković.

Dodaje da njegovi sugovornici kažu da Zubac nije reagirao na zahtjev Direkcije "po nalogu političkih mentora iz Banja Luke", ta da su vrlo skeptični po pitanju provođenja istrage i skloniji su tvrdnji da neće biti nikakvih rezultata, da će se sve razvodniti i prepustiti vremenu.

U tekstu se dalje navodi da svakodnevno funkcionere BiH pozivaju visoki dužnosnici sigurnosti Srbije koji inzistiraju da se istraga sprovede brzo i efikasno.

Povodom incidenta u Potočarima održana je sjednica Vijeća ministara BiH i na njoj je predsjedavajući Denis Zvizdić optužio Džuvu da OSA nije dostavila nikakvu informaciju o mogućim incidentima, a Džuvo je demantirao Zvizdića dokumentom kojim se potvrđuje da je u Vijeću ministara 7. srpnja zaprimljena Informacija OSA-e u kojoj se navodi da su mogući incidenti u Potočarima i napad na Vučića, piše Vasković i dodaje da je ista Informacija policijskim agencijama dostavljena 06. srpnja.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Sjednici Vijeća ministara BiH prisustvovao je i Ismet Šuškić, tužitelj Tužiteljstva BiH, koji vodi istragu o napadu na premijera Srbije, i koji je kako piše u tekstu na istoj sjednici poručio da je "teško da će se ikoga moći uhititi, jer se teško mogu izolovati osobe koje su to uradile".

Od svojih izvora iz najviših sigurnosnih struktura BiH novinar je dobio informaciju da je Šuškić posebno odabran za tužitelja u ovom predmetu, kako bi razvukao istragu i sve zataškao: "On ništa neće uraditi po tom pitanju", tvrde izvori. Samo će fingirati istražne radnje.

Prema njihovim riječima, Šuškić je kadar Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a i poznat je po tome što je 10. rujna prošle godine, dan uoči službenog početka predizborne kampanje za opće izbore u BiH, uhitio braću Lijanović, koji su i čelnici Narodne stranke Radom za boljitak i čije hapšenje je dalo ozbiljnu prednost Čoviću na izborima, podsjetio je Slobodan Vasković.

izvor: e-posavina.com-1748