Raguž, Pažin, Marković i Krešić

Raguž, Pažin, Marković i Krešić

Uhapšeni Raguž, Pažin, Marković i Krešić zbog zločina u Stocu

HercegBosna

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su djelujući po uputstvima tužioca, izvršili su hapšenje četiri osobe osumnjičene da su počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Stolac

Objavljeno: 09. jul 2015

Slobode su lišeni Mile Pažin, rođen 02.04.1961.godine u Hodovu, općina Stolac, Mirko Raguž zvani "Kopiljan", rođen 23.07.1948.godine u Njivicama, općina Stolac, Ivica Marković, rođen 10.05.1959. godine u selu Borojevići, općina Stolac i Vide Krešić, rođen 15.09.1956.godine u selu Borojevići, općina Stolac.

Osumnjičeni se terete da su početkom jula 1993.godine u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, zajedno s njima poznatim pripadnicima HVO-a učestvovali u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela u okolini Stoca, prisiljavajući ih da napuste svoje kuće, a pri tome ih mučeći i nečovječno postupajući prema njima.

Osumnjičeni Mile Pažin i Raguž Mirko zv."Kopiljan" se terete da su kao pripadnici vojske HVO i Civilne zaštite tokom jula 1993.godine rukovodili logorima organizovanim od HVO-a u selu Crnići i u selu Pješivac, općina Stolac, u kojem je bilo oko 1.500 protivzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su hrana i voda uskraćivani.

Po naredbi osumnjičenih Mirka Raguža i Mile Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom augusta 1993. godine bili prinudno raseljeni i protjerani van područja općine Stolac, kroz borbene linije usljed čega su četiri osobe smrtno stradale.

Uhapšene osobe se terete da su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. (FENA)

izvor: 24sata.info-233813

Stočani će se braniti sa slobode

Objavljeno: 10. jul 2015

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za četiri osobe osumnjičene za ratne zločine na području općine Stolac.

Prijedlog za određivanje mjere zabrane upućen je za:

- Milu Pažina, rođenog 02.04.1961. godine u Hodovu, općina Stolac,

- Mirka Raguža, zv. "Kopiljan", rođenog 23.07.1948. godine u Njivicama, općina Stolac,

- Ivicu Markovića, rođenog 10.05.1959. godine u selu Borojevići, općina Stolac i

- Vidu Krešića, rođenog 15.09.1956. godine u selu Borojevići, općina Stolac.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je predložio mjere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava i zabrana korištenja osobne karte za prelazak državne granice BiH, zabrana međusobnog sastajanja i sastajanja sa određenim osobama, kao i obaveza javljanja određenom državnom organu.

Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Prijedlog za određivanje mjera zabrane proslijeđen je Sudu BiH, priopćilo je Tužiteljstvo.

izvor: republikainfo.com-18404