Josip Manolić svjedočio na suđenju Perkoviću

Josip Manolić svjedočio na suđenju Perkoviću

Suđenje se održava u Münchenu, a Manolić je svjedočio videolinkom

Josip Manolić svjedočio na suđenju Perkoviću i Mustaču, otkrio tko je u vlasti SFRJ naređivao likvidacije - savezni ministar policije i premijer Jugoslavije

Josip Manolić
Josip Manolić

Objavljeno: 16. jul.srp 2015

Najviši krugovi vlade bivše Jugoslavije odlučivali su o likvidacijama oporbenih političara, rekao je danas bivši hrvatski političar i djelatnik Udbe Josip Manolić na suđenju za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Također, zanijekao je da je o tome imao saznanja.

U procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice djelatnika bivše jugoslavenske obavještajne službe osumnjičene za suučesništvo u ubojstvu emigrantskog političara Đurekovića, Manolić je svjedočio videovezom iz Zagreba.

Ubojstva su odobravali savezni ministar policije i premijer Jugoslavije

Potvrdio je svoje lanjske izjave dane jednome hrvatskom listu da je jugoslavenska država naređivala likvidacije oporbenih političara i da su o tome odlučivali najviši krugovi tadašnje vlade. "Ubojstva su odobravali savezni ministar policije i premijer Jugoslavije", rekao je Manolić.

Zanijekao je da posjeduje saznanja vezana uz ubojstvo Đurekovića, za kojega je rekao da je bio kriminalac. "U vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića nalazio sam se u oporbi tadašnjem sustavu, tako da nemam saznanja o radu državnih službi iz tih godina", rekao je Manolić predsjedniku sudskog vijeća Manfredu Dausteru.

Perkovićev odvjetnik pozdravio Manolićeve izjave

Siniša Pavlović, odvjetnik udovice ubijenog Đurekovića, komentirao je Manolićevo svjedočenje. "Fascinantna je lakoća kojom Manolić proglašava da je posao ljudima u tajnim službama bilo da ubijaju kao da je to normalan posao, kao da je to zakonski dozvoljeno", rekao je Pavlović i naglasio: "I sam kaže da nikada nitko nije imao zakonsko prvo to narediti, ali njihovo je bilo da slušaju".

Anto Nobilo, odvjetnik optuženog Perkovića, rekao je da će im Manolićevo svjedočenje pomoći u osporavanju vjerodostojnosti jednog od svjedoka koji tereti Perkovića. Svjedoke Božu Vukušića i Vicu Vukojevića Manolić je na svjedočenju svrstao u "pobijeđeni ustaški milje i teroriste" te kazao da je prema nalogu tadašnje predsjednika Franje Tuđmana istraživao otmicu dvojice udbaša ( Zelić, Gudelj ). Vukušić je organizirao njihovu otmicu, ustvrdio je Manolić.

Idući svjedoči Vanja Špiljak

Vanja Špiljak
Vanja Špiljak

- "To je nama jako važno ovdje radi rušenja vjerodostojnosti svjedoka Bože Vukušića", rekao je Nobilo. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak svjedočenjem Vanje Špiljka, sina bivšeg predsjednika predsjedništva SFRJ Mike Špiljka koji je, kako stoji u optužnici, naredio ubojstvo Đurekovića kako bi prikrio malverzacija u državnoj kompaniji INA u kojoj su zajedno radili Vanja Špiljak i Stjepan Đureković.

Svjedočenje Vanje Špiljka je već jednom ove godine odgođeno zbog nemogućnosti Špiljkovog odvjetnika da nazoči svjedočenju. Proces Perkoviću i Mustaču započeo je prošlog listopada a po nekim procjenama presuda neće biti izrečena prije 2016.

izvor: telegram.hr