Tko je zapravo Amir Muharemi

Tko je zapravo Amir Muharemi

Predsjednica bi ga mogla podržati za glavnog tajnika UN

Amir Muharemi
Amir Muharemi

Objavljeno: 02. jul/srp 2015

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navodno neće podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a nego će za to mjesto podržati Amira Muharemija, hrvatskog veleposlanika u Indiji.

Podrška za ovakvu odluku dolazi iz HDZ-a, ali je ideja navodno došla iz braniteljskih udruga koje su ga predložile kao kandidata, sa čime se suglasio i aktualni predsjednik najjače oporbene stranke, Tomislav Karamarko.

Tko je zapravo Amir Muharemi?

Amir Muharemi rođen je u Zagrebu 6. siječnja 1961. godine.

Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu iz područja međunarodnih odnosa. Završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine i pukovnik Hrvatske vojske. Bio je časnik za vezu Operativne grupe "Posavina" (Novska), pomoćnik zapovjednika 1. gardijske brigade "Tigrovi" i radio je u Ministarstvu obrane RH do 2000. godine. Od 2000. do 2001. godine bio je pomoćnik savjetnika Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, a zatim veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj od 2001. do 2005. i veleposlanik i zamjenik stalne predstavnice u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku od 2006. do 2008. godine. Od 2008. do 2010. bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a sada je generalni konzul RH u Istanbulu.

Ambasador Muharemi ima iza sebe respektabilnu vojnu karijeru, sudionik je Domovinskog rata s činom pukovnika, bio je pomoćnik savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost, pa ambasador u Turskoj, zatim je bio zamjenik Stalne predstavnice RH u UN-u, predstojnik Mesićevog ureda do kraja mandata, generalni konzul u Istanbulu, a sada veleposlanik u Indiji.

Naravno, izostanak potpore predsjednice države ministrici vanjskih poslova, Vesni Pusić, veliki je udarac njenim ambicijama, budući da je ona čitavo vrijeme tvrdila da ima podršku predsjednice kada je riječ o kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a. Inače, mandat sadašnjem glavnom tajniku, Južnokorejcu Ban Ki-moonu, istječe 31. prosinca iduće godine. Očito će i ovo biti jedna od predizbornih tema.

izvor: narod.hr