Zakon o prebivalištu izglasan u sjeni odluke o referendumu

Zakon o prebivalištu izglasan u sjeni odluke o referendumu

Koalicija "Prvi mart": Zakon o prebivalištu izglasan u sjeni odluke o referendumu

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

Objavljeno: 15. jul 2015

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" upozorava javnost da je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glasovima delegata iz klubova hrvatskog i srpskog naroda, izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Zakon koji predviđa reviziju svih prijavljenih prebivališta na području cijele države posebno će utjecati na izbjegla lica i bh. državljane koja privremeno borave u inostranstvu, za slučaj da ne odgovore na nalaze istraga, ne žale se blagovremeno u slučaju da budu predmetom poništenja prebivališta i slično.

Isti tekst je 2013. i 2014. blokiran na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je prošao Predstavnički dom PS BiH. Premda godinama već upozoravamo na štetnost ovog prijedloga, danas se o istom glasalo tako što je stavljen na dnevni red na samoj sjednici te je po hitnom postupku usvojen.

Dok se javnost u Bosni i Hercegovini bavi odlukom o referendumu, o kojoj ćemo narednih mjeseci slušati mnogo kroz Vijeće naroda RS-a i Ustavni sud RS-a, tiho je na mala vrata donesen zakon koji će bez sumnje utjecati na ostvarivanje prava glasa izbjeglih i raseljenih lica, ali i svih građana generalno na lokalnim izborima 2016. godine.

izvor: prvimart.ba