Vukovarski Kasapin General Kadijević Veljko

Vukovarski Kasapin General Kadijević Veljko

General sa hrvatskih potjernica postao Rus

General Kadijević
General Kadijević

• Penzionisani general bivše JNA Veljko Kadijević od 13. augusta ove godine je ruski državljanin, pišu u ponedjeljak beogradske "Večernje novosti"

• Podsetimo general Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica

Objavljeno: 29. sep 2008

Ruska federalna migracijska služba prihvatila je njegov zahtjev za dobijanje državljanstva, a ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev potpisao je ukaz u kojemu se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.

Tu vijest potvrdio je i Kadijević moskovskom sedmičniku "Boljšomu gorodu", istakavši kako mu je Rusija omogućila da normalno živi, navode "Večernje novosti".

Beogradski list piše da je "status izbjeglice Kadijević dobio 2005".

"Po ruskom zakonu trebale su proći tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš. Takav izbjeglički status imaju i Mira i Marko Milošević, s kojima Kadijević, kako sam kaže, ne kontaktira" - piše list.

"Večernje novosti" podsjećaju kako ruski ustav ne dopušta izručenje ruskih državljana drugim zemljama, tako da hrvatska potjernica za Kadijevićem od trenutka kad je dobio državljanstvo, "nema apsolutno nikakvog značenja".

Kadijević je bio zadnji ministar odbrane bivše SFRJ od 1988. do 1992. "Bio je na čelu vojske 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj raspisana potjernica" - navodi beogradski list.

Utočište za zločine

Vladimir Putin
Vladimir Putin

"Poslije objavljivanja Kadijevićeve autobiografske knjige "Kontraudar" u Moskvi i razgovora za medije u kojima je objasnio da stalno boravi u tom gradu, Hrvatska je zatražila od Rusije njegovo izručenje da bi mu se sudilo pred hrvatskim sudom. Vlasti u Rusiji nisu prihvatile taj zahtjev, jer su smatrale da za izručenje nema dovoljno argumenata. Za Rusiju je bilo dovoljno to što za Kadijevićem nije bila raspisana nikakva potjernica Međunarodnog tribunala u Haagu" - pišu "Večernje novosti" od ponedjeljka.

Kadijević je ispričao novinaru lista "Boljšovo goroda" (Veliki grad), kako prenose "Večernje novosti", da je "u proljeće 2001. na vrata njegova stana pokucao kurir iz mjesnog ureda Haaškog tribunala i donio mu poziv za sud na kojemu je trebao biti svjedok, ali da nije otvorio vrata, nego je već sutradan kupio avionsku kartu za Moskvu i odletio u Rusiju".

"Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cijenu nisam htio ići u Den Haag", rekao je ruskom sedmičniku general Kadijević. Dodao je da mu u posjetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina, kći, unuka i zet. Ni sada, kad je dobio rusku putovnicu, Kadijević ne namjerava putovati u Beograd" - pišu "Večernje novosti" od ponedjeljka. (FENA)

izvor: klix.ba-080929024

Preminuo Vukovarski Kasapin

Preminuo Veljko Kadijević, general JNA koji je vodio napade na Vukovar i Dubrovnik

General Kadijević u Rusiji
General Kadijević u Rusiji

General Veljko Kadijević, posljednji ministar odbrane SFR Jugoslavije, umro je danas u Moskvi, javio je RTS

Objavljeno: 02. nov 2015 | SRNA

Kadijević je rođen u Glavini Donjoj kod Imotskog 21. novembar 1925.

Bio je general-armije Jugoslovenske narodne armije i savezni ministar odbrane SFRJ od 1988. do 1992. godine.

Živio je u Moskvi, gdje je dobio azil od ruskih vlasti.

Otišlo je još jedno KGBeovsko govno

General Veljko Kadijević - rusko KGB-ovsko GOVNO
General Veljko Kadijević - rusko KGB-ovsko GOVNO

ZoksterSomething: General Veljko Kadijević preminuo u Moskvi

Beograd je napustio istog dana kada je saznao da će biti pozvan u svojstvu osumnjičenog na ispitivanje pred istražiteljima Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu.

On je ukazom tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva 2008. dobio rusko državljanstvo.

Bio je na čelu JNA 1991. godine kada su vođenje operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

izvor: oslobodjenje.ba

Otkrivamo: Zašto Veljko Kadijević ne može da bude uhapšen, a nalazi se na Interpolovoj poternici

Veljko Kadijević
Veljko Kadijević

Penzionisani general JNA iako se nalazi na crvenoj poternici Interpola, po potraživanju Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina neće biti izručen Zagrebu, a naš portal vam otkriva i zbog čega

Objavljeno: 20. avg 2014

Crvena poternica Interpola ponovo je postala aktuelna, jer se od juče na njoj našlo novo ime iz Srbije - Marko Milićev, osumnjičen da je automobilom ubio Luku Jovanovića na Brankovom Mostu.

Pored njega na toj poternici nalazi se preko 100 osoba, a među njima i penzionisani jugoslovenski general Veljko Kadijević (89), a Telegraf.rs otkriva zbog čega on još nije izručen Hrvatskoj.

General Veljko Kadijević kojeg traži Hrvatska, a zbog sumnje da je počinio ratne zločine i dalje se nalazi na crvenoj poternici Interpola. On međutim nije, a i neće biti izručen a sve zbog toga što je postao državljanin Ruske Federacije - 13. avgusta 2008. godine.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruska federalna migraciona služba prihvatila je njegov zahtev za dobijanje državljanstva, a tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz u kojem se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.

Tu vest je potvrdio i Kadijević moskovskom nedeljniku "Boljšoj gorod" (veliki grad) koji je sa ostarelim generalom objavio razgovor u najnovijem broju u kojem ističe da mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj.

Ruski ustav ne dopušta da se građani te zemlje izručuju drugoj zemlji, pa hrvatska poternica za Veljkom Kadijevićem od momenta kad je dobio državljanstvo nema apsolutno nikakvog značaja i zbog toga dokle god se general Kadijević nalazi na teritoriji Rusije neće biti izručen Zagrebu!

Status izbeglice u Rusiji Veljko Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš, što je u njegovom slučaju i ispunjeno 2008. godine.

Podsetimo general Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag - objasnio je svojevremeno general Kadijević. On je dodao da mu u posetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet.

izvor: naslovi.net