Financijski krah generala Zagorca

Financijski krah generala Zagorca

Financijski krah generala Zagorca uzdrmao i Ćirina sina!

Čermak i Zagorec / HRT
Čermak i Zagorec / HRT

Objavljeno: 17. jul/srp 2015 | Ivica Stojić, 7 Dnevno

Definitivna propast Zagorčevog hvarskog projekta koji je zapečatio i snove Ćirina sina, nije jedina nevolja potomka najpoznatijeg hrvatskog nogometnog trenera. Ćirinog su sina, naime, sustigli i razni porezni dugovi. O tome svjedoči lista poreznih dužnika Primorsko-goranske županije, prema kojoj Blažević junior trenutačno duguje 74.798,70 kuna poreza. Na crnoj poreznoj listi te županije našao se jer je prijavljen u Kraljevici.

Sredinom 2007. godine mediji su pisali kako je zagrebačka tvrtka generala Vladimira Zagorca kupila više od 15 hektara pašnjaka u uvali Veli Dolac na Hvaru. Izbila je i afera jer se nagađalo kako je Zagorec preko veze ishodio prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

U to su vrijeme glavni Zagorčevi operativci u tom poslu bili jet-seterski par iz metropole, Sunčica Lalić i Dragan Jurilj. Tvrtka generala Zagorca potpisala je ukupno osam kupoprodajnih ugovora s vlasnicima zemljišta; jedan ugovor je vrijedan 735.240 eura, drugi 751.973 eura, treći 594.360 eura, četvrti 64.160 eura, peti 389.840 eura, šesti 1,672.256 eura, a sedmi 819.120 eura, dok je najvrijedniji ugovor težak 2,298.864 eura. Ukupna vrijednost zemljišta koje kupuje Zagorec, a čije podrijetlo imovine istražuje Državno odvjetništvo, iznosi 7,325.813 eura. Kako doznajemo od Hvarana, sve je kupoprodaje prethodno dogovarao Zagorčev zaposlenik Dragan Jurilj.

I Ćirin sin htio "ušićariti"!

Nije dugo trebalo pa da i drugi tih godina vide izvrsnu priliku da "ušićare" na temeljima Zagorčevih prenamjena i hvarske investicije. Tako je Miroslav Blažević junior, sin legendarnog trenera Ćire Blaževića vidio savršenu priliku da i on na atraktivnoj parceli za jeftini novac kupi zemlju koja će u perspektivi, jasno nakon prenamjene, vrijediti milijune. Sve je bilo idealno zamišljeno i u Zagorčevoj i u glavi Ćirina sina, no, nije sve išlo kao po loju o čemu svjedoče i medijski napisi.

Kako bi pustio što dublje korijene na rajskom otoku, Ćirin je sin ušao i u poslovni projekt s tadašnjim hvarskim gradonačelnikom Pjerinom Bebićem. No, i taj je projekt nekoliko godina kasnije postao okosnicom skandala. O tome svjedoči i tekst u Slobodnoj Dalmaciji iz svibnja 2013. pod naslovom "Veliki skandal u malome mistu!" U tekstu je posebno apostrofirano postavljanje umjetne trave na nogometnom igralištu Hvar bez provođenja javnog natječaja.

Podsjetimo, otvaranje prvog nogometnog terena s umjetnom travom na nekom od hrvatskih otoka odjeknulo je kao vijest u hrvatskim medijima u ljeto 2006., jer se kao investitor pojavio Miroslav Blažević, sin poznatog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića. Na terenu je namjeravao otvoriti nogometnu akademiju, a mogućnostima modernog terena bio je naprosto oduševljen. No, uređenje igrališta i postavljanje umjetne trave, zapravo je financirao Grad Hvar.

Blažević junior ostao bez rajskih dvora

Odluku o ulaganju sredstava u nogometno igralište donijelo je Poglavarstvo Hvara u travnju 2006. godine, a potom je osnovan Sportski centar Hvar, zajednička tvrtka grada Hvara i Miroslava Blaževića juniora. Grad je zatim sklopio ugovor o financiranju ulaganja u nogometno igralište. Ugovor o nabavi za izvođenje radova i postavljanje umjetne trave sklopljen je za iznos od 155.000 kuna na deset godina. Smanjenim iznosom, zapravo je izbjegnuta obveza javnog natječaja.

Potom je polovicom iste godine Poglavarstvo Hvara donijelo odluku o neprihvaćanju zaključka za Sportski centar, čiji je direktor Miroslav Blažević mlađi. Tako je Ćirin sin ostao i bez rajskih dvora za odmor u uvali Veli Dolac, jer je Hvar odbio prenamjenu zemljišta. Naime, na zemljištu Blaževićevih, građevno je tek 700 od 2000 kvadrata, pa se Ćirin sin zamolbom obratio gradskim ocima tražeći da mu i ostatak uđe u građevinske gabarite. Mešutim, nisu mu udovoljili zbog Županijskog prostornog plana.

Te dvije tisuće kvadrata obitelji Blažević nalaze se između Milne i Zoraća, uz zemljište generala Vladimira Zagorca. Informaciju o zemljištu na atraktivnoj lokaciji potvrdio je novinarima i sam Ćiro, u startu odbacujući tvrdnje da je on kupio atraktivnu parcelu. "Sine, nemam ti ja nikakvo zemljište, moj sin je to kupio. Pojma nemam što je uzeo, ali mislim da on tu misli saditi masline. Ja s time nemam stvarno nikakve veze", rekao je tada Ćiro i kao i obično - zaobišao je istinu.

Naime, iz pouzdanih se izvora ipak doznalo da Miro junior na atraktivnoj lokaciji nema apsolutno nikakve namjere baviti se poljoprivredom. Isti nam je izvor potvrdio i kako će mladi Miroslav na tom zemljištu izgraditi obiteljsku kuću u autohtonom stilu. Bit će to vila nadomak mora u prelijepoj uvali, a okružit će je isto tako atraktivna zdanja koja će, nakon pribavljanja dozvola i usvajanja idejnog plana, unaokolo početi graditi general Zagorec.

Malo je tko u Hvaru prije desetak godina mogao sumnjati da će Blaževićev posjed ostati bez traženih dozvola. Spominjalo se naširoko kako je Ćirina obitelj preko najavljene nogometne akademije pustila korijenje u gradu sunca, a i činjenica da je okolno Zagorčevo zemljište dobilo potrebne građevinske dozvole, bila je jamac dobrog ishoda Blaževićeve hvarsko-zemljišne budućnosti. Međutim, dogodilo se upravo suprotno. Ćirin nasljednik ne samo da je ostao bez rajskih dvora na otoku sunca, nego je polovicom 2013. Poglavarstvo grada Hvara donijelo i odluku o neprihvaćenju zaključka za Sportski centar, čiji je direktor Miroslav Blažević mlađi.

Sporni Hypo krediti za Zagorčeve fantomske tvrtke iz Vaduza

Zagorčeva tvrtka Hvar građenje, opterećena je s više spornih kredita Hypo banke koji su postali sastavnim dijelom optužnice protiv Zagorca u Austriji. Iz sudskog registra vidljivo je da je nad tom Zagorčevom tvrtkom otvoren stečaj (pokrenula ga je zagrebačka poduzetnica Sunčica Lalić) sa stečajnom upraviteljicom Brankom Malbašić. Osnivač tvrtke je, kao i u drugim Zagorčevim tvrtkama koje su isisavale milijunske kredite za građevinske projekte - fantomska tvrtka iz Vaduza - Sambuca Establishment. Upravo na nju glase krediti upisani u zemljišne knjige na Hvaru.

Povijest tih spornih Zagorčevih zaduženja, koje će morati objasniti pred austrijskim sudištem su sljedeći: u studenom 2005. Hypo banka iz Klagenfurta upisala je založno pravo na poslovnim udjelima založnog dužnika društva Sambuca Establishment iz Vaduza, Pflugstrasse u iznosu od 7,030.000 eura, uvećano za pripadajuće redovne kamate. Drugi zalog upisan je 13. srpnja 2006. zbog kredita od 11,300.000 eura. Iz hvarskih zemljišnih knjiga vidi se zabrana otuđivanja zemljišta, ali i niz drugih zabilježbi uključujući i hipoteke Hypo banke iz austrijske središnjice.

Propast Zagorčevih građevinskih projekata na najatraktivnijim lokacijama u Hrvatskoj koji su financirani s više od 70 milijuna Hypo kredita, ilustrira I krah jedne poduzetničke faze u Hrvatskoj kada se moglo loviti u mutnom i dobivati goleme kredite na prenapuhane vrtijednosti građevinskih projekata. Iako je Zagorčev prvi hvarski susjed Miroslav Blažević junior, u odnosu na generala neusporedivo manje na gubitku, ne može se ne primijetiti da je kraj Tuđmanove ere i na njegovom kontu ostavio traga. Naime, nekadašnjem glavnom logističaru HV-a i direktoru svemoćne državne agencije RH "Alan", jednako je cvalo pod Tuđmanovim skutama kao i bivšem izborniku hrvatske nogometne vrste i što je još važnije - intimusu pokojnog predsjednika.

Propast hvarskih građevinskih snova nekadašnjeg prvog među Tuđmanovim generalima (po snazi, utjecaju i dubini džepa), te sina nekad prvog Tuđmanovog izbornika, najbolje ilustrira kako bez sprege s najvišim političkim strukturama i neograničenog pristupa izvorima financija (ma kako oni sumnjvi bili), u ovoj zemlji nema čak ni prenamjene poljoprivrednog zemljišta u rajsku destinaciju za odmor.

Ovrha za ovrhom

No, propast Zagorčevog hvarskog projekta koji je zapečatio i snove Ćirinu sinu nije jedina nevolja potomka najpoznatijeg hrvatskog nogometnog trenera. Ćirinog su sina, naime, sustigli i razni porezni dugovi. O tome svjedoči i lista poreznih dužnika Primorsko-goranske županije prema kojoj Blažević junior trenutačno duguje 74.798,70 kuna poreza. Na crnoj poreznoj listi te županije našao se jer je prijavljen u Kraljevici na adresi vile svoga oca, te mu je neplaćeni porez upisan kao tamošnjem poreznom obvezniku.

No, Ćirin sin duguje porez i u Zagrebu zbog čega je ovrhu stavilo Ministarstvo financija, područni ured Zagreb. To se vidi iz hvarskog vlasničkog lista u kojem piše: "Temeljem rješenja posl. br. Ovr-185/13-2 od 18. prosinca 2013. uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčanog potraživanja u iznosu od 36.938,00 kn kao i kamata koja na iznos teče od 19. studenoga 2013. pa do isplate po stopi propisanoj Uredbom Vlade Republike Hrvatske o visini stopa zakonskih zateznih kamata, koja se određuje za svako polugodište uvećanjem eskontne stope Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu za 5 postotnih poena (E+5%) kao i radi osiguranja troškova ovog ovršnog postupka u iznosu 36.938 kuna".

Također, u vlasničkom listu druge susjedne parcele koju je kupio Ćirin sin piše: "Zabilježuje se odbijen prijedlog Miroslava Blaževića iz Kraljevice, zastupanog po punomoćniku Borisu Vrdoljaku, odvjetniku u Splitu, za uknjižbu prava vlasništva na dijelu 450 m2 od ukupne površine 4225 m2 katastarske općine Grablje, a temeljem Ugovora o kupoprodaji nekretnine od 11. svibnja 2010. godine".

I tako, da je netko rekao da će i sin slavnog trenera Miroslava Ćire Blaževića jednoga dana stenjati pod ovrhama i da će njegovi projekti na najatraktivnijim lokacijama u Hrvatskoj propasti, mnogi bi kazali da je riječ o prvotravanjskoj šali. Ili kako bi to u svom stilu rekao legendarni trener Ćiro Blažević: "Taj film o mom sinu kao propalom poduzetniku i neplatiši poreza možete gledati samo 'kod Gige u šupi u limburgu mjesecu'!"

izvor: dnevno.hr-816972