Meho Obradović osuđen na godinu zatvora

Meho Obradović osuđen na godinu dana zatvora

Meho Obradović
Meho Obradović

Objavljeno: 21. jul 2015

Meho Obradović, bivši direktor Elektroprivrede BIH, osuđen je na godinu dana zatvora pred Kantonalnim sudom u Tuzli, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Obradović je osuđen da je, kao direktor, potpisao štetne ugovore sa privatnim preduzećima kojima je usluge i poslove, koji nikada nisu izvedeni, plaćao dionicama Tuzlanske banke.

Na taj način Elektroprivreda je oštećena za dva miliona maraka. Obradović je, naime, zloupotrijebio službeni položaj prilikom prijenosa dionica koje je Elektroprivreda BiH imala u Tuzlanskoj banci na devet firmi u privatnom vlasništvu na području Tuzlanskog kantona.

izvor: visoko.co.ba

SDA-OV RODONAČELNIK KORUPCIJE

Bivši direktor oštetio Elektroprivredu BiH za 2,1 milion KM

Meho Obradović
Meho Obradović

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Meho Obradović osuđen je danas u prvostepenom sudskom postupku na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti

Objavljeno: 20. jul 2015

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Meho Obradović osuđen je danas u prvostepenom sudskom postupku na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Kako je navedeno u presudi, Obradović je osuđen jer je svjesno zloupotrijebio položaj i ovlaštenja dok je bio na poziciji generalnog direktora Elektroprivrede BiH i to na način što je dionicama, koje je EPBiH imala u tadašnjoj Tuzlanskoj banci, platio sanaciju na objektima EPBiH i to privatnim firmama, koje poslove sanacije nisu završile u roku.

Obradović je ove ugovore potpisao 1997. i njima je bilo predviđeno avansno stopostotno plaćanje dionicama odmah nakon potpisivanja ugovora, bez obzira na to što poslovi nisu bili okončani. Na ovaj način je, kako je navedeno u presudi, Elektroprivreda oštećena za 2,1 milion KM, odnosno Obradović je u toj vrijednosti osigurao korist za devet privatnih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.

Nakon čitanja presude, Obradović se obratio Sudu, kazavši kako je iznenađen iščitanom presudom, pogotovo kad se uzme u obzir da su tokom suđenja iznesene činjenice koje su njemu išle u korist i koje negiraju neizvršenje ugovornih obaveza, a samim tim i nanošenje štete Elektroprivredi.

izvor: thebosniatimes.ba-915