Četnički vojvoda Slavko Aleksić

Četnički vojvoda Slavko Aleksić

Vojvoda sa Grbavice, Slavko Aleksić, "slobodno se krije" u šumama oko Bileće

Slavko Aleksić Vojvoda
Slavko Aleksić Vojvoda

Objavljeno: 20. jul/srp 2015 | Emir Aletić | Radiosarajevo.ba

Četnički vojvoda Slavko Aleksić bio je jedan od "simbola" opsade grada Sarajeva. On je komandirao trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao građanke i građane bosanskohercegovačke prijestolnice.

Do 1992. godine skromni zaposlenik sarajevske pošte, razgoropadio se obnovom rada sarajevskih četnika u praskozorje agresije. Postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja.

Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života. Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići - Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, sve se rjeđe pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće.

Kako se nezvanično može saznati, često se "spušta" u grad, a redovni je učesnik svih četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta - baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima.

Slavko Aleksić Vojvoda
Slavko Aleksić Vojvoda

Ni gore spomenuti Brne Gavrilović, predratni čudak s Alipašinog Polja, nikada nije procesuiran. O njemu se zna još manje. Jedno vrijeme "čuvao" je mentora i idola - vojvodu Šešelja, da bi se poslije odlaska vođe radikala u Haag, izgubio trag o gospodaru života i smrti na ratnoj Ilidži.

Vojvoda Slavo Aleksić danas, dakle, dane provodi u šumama oko Bileće. Tih i zaboravljen.

Nikada nijedna institucija u ovoj zemlji nije pokrenula postupak protiv Vojvode s Grbavice. Tako će vjerovatno i ostati. On uredno putuje kao i svi drugi državljani Bosne i Hercegovine, isti oni koje je ubijao s brda, kukavički i sistemski.

I ko zna koliko još takvih ili sličnih kriju ovdašnje šume, o kojima se ispredaju najnevjerovatnije priče. Kao što je ona da u šumama živi Drekavac, koji kad se probudi - počinje rat. No, u šumama, očigledno, žive konkretni ljudi. I čekaju novi rat. Koji svako malo priziva ista politika koja je Slavku Aleksiću obukla uniformu i dala oružje u ruke.

Kako bi ubijao svoje dojučerašnje sugrađane.

izvor: e-posavina.com-1769

Dragoljub Mihailović na kraju
Dragoljub Mihailović na kraju