Putin ide Miloševićevim putem

Putin ide Miloševićevim putem

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt: Putin kao Milošević!

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević

Bilt je uporedio odnos predsednika Rusije prema postavljanju mirovnih snaga u Ukrajini sa odnosom bivšeg predsednika Jugoslavije prema postavljanju mirovnjaka u istočnu Slavoniju

Objavljeno: 21. jul 2015

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt uporedio je ruskog predsednika Vladimira Putina s bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.

Bilt je uporedio odnos predsednika Rusije Vladimira Putina prema postavljanju mirovnih snaga u Ukrajini sa odnosom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića prema postavljanju mirovnjaka u istočnu Slavoniju, što on vidi kao model za rešavanje krize u Ukrajini.

Bilt je u svom autorksom tekstu, naveo da bi rešenje za Ukrajinu bilo da se u Donbasu rasporedi mirovna misija koja bi se starala da se obezbedi povratak raseljenih, koji su otišli zbog nasilja i da se olakša reintegracija tog regiona u Ukrajinu, što bi obezbedilo punu primenu sporazuma iz Minska.

- "I prilično slično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu danas, kada je reč o ukrajinskom pitanju, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je tvrdio da se pitanje može rešiti samo putem direktnih pregovora između srpskih separatista i hrvatske Vlade u Zagrebu" - navodi se u Biltovom tekstu.

Bilt je naveo i da separatističke snage u Ukrajini zavise od finansija Rusije, kao što su Srbi u Hrvatskoj zavisili od Vlade Slobodana Miloševića.

Bilt je naveo i da Putin čeka pad Vlade Petra Porošenka u Ukrajini i podelu Zapada po ukrajinskom pitanju i da će tada "možda Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine, da bi obezbedio ishod koji dugo priželjkuje".

Bilt je dodao da ako "ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni", separatisti iz Donbasa mogu da postanu pretnja i po samu Rusiju. (Beta/Danas)

izvor: kurir.rs-1868741