Amfilohije širi strah i paniku u Crnoj Gori

Amfilohije širi strah i paniku u Crnoj Gori

Izjave Amfilohija o NATO bez presedana

Amfilohije perjanica kampanje protiv NATO i širenja straha i panike u Crnoj Gori

Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

Šef diplomatije Crne Gore Igor Lukšić je ocenio da su izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o NATO mešanje u državne poslove bez presedana

Objavljeno: 23. jul 2015

Komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija da je "NATO glavni kuvar pokolja i naslednik nacifašizma", Lukšić je rekao da je to "mišljenje bez presedana i do sada najneprikladnija izjava kojom se pokušava da se zloupotrebi autoritet crkve plasiranjem maniipulacija i neistina".

Amfilohije, koji je označen u Crnoj Gori kao perjanica kampanje protiv NATO juče ke rekao da je NATO u Iraku i Siriji "glavni kuvar pokolja, kao što je bio i u bivšoj SFRJ".

Lukšić je na panelu o NATO, rekao da svako ko zloupotrebljava svoju poziciju, ne samo da ne doprinosi dijalogu, već ga truje.

Šef crnogorske diplomatije je ponovio da pitanje NATO i evropskih integracija idu zajedno, te da građani Crne Gore znaju da nema bolje opcije za njihovu bezbednost nego članstvo u Alijansi.

- "Poslednje istraživanje pokazalo je da ako se referendum održi u nedelju, izlaznost bi bila oko 70 odsto, a odnos snaga bi bio jednak, što znači da smo dostigli podršku za članstvo od 50 odsto", preizirao je Lukšić.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče u parlamentu da je Crna Gora u fokusu NATO-a i da se na nju ozbiljno računa, ali i da su protivnici tog članstva sve glasniji i da čak svojom kampanjom "šire strah i paniku".

Na izjavu Amfilohija reagovao je i predsednik Matice crnogorske Dragan Radulović rekavši da je izjava u skladu sa planiranim antinatovskim aktivnostima u državi.

Radulović smatra da crkva od davnih dana nije razdvojena od države, "bolje reći, država od crkve".

- "Iz prostog razloga što je crkva od početka devedesetih godina bila glavni ideolog vraćanja u daleko srednjovekovne i Srbije i Crne Gore, a nažalost i drugih zemalja u regionu", naveo je Radulović u izjavi za podgoričku Pobjedu.

On je rekao i da izjava Amfilohija uopšte ne iznenađuje zato što je, kako kaže, sasvim u skladu sa njegovom političkom platformom.

- "Ta politička platforma jeste ako smo do sad izgubili sve pokušaje da stvorimo veliku Srbiju, stvorićemo je uz pomoć Vladimira Putina", naveo je Radulović.

izvor: b92.net-1018867