Udba kao regionalna sudba

Udba kao regionalna sudba

Jedinstvo suprotnosti: Dežulović i Manolić

Šušak je naredio ubojstva Mire Barešića, Ante Paradžika i Blaža Kraljevića

UDBA
UDBA

Najjača regionalna stranka jednopartijskog sistema: Uprava državne bezbednosti

Kada se oko iste stvari slože akteri sa potpuno različitih političkih osmatračnica, mora biti da u toj konsensualnosti ima dosta istine. Boris Dežulović, jedan od osnivača splitskog Feral Tribuna (FT) i Josip Manolić, jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ustvrdili su, naime, da se do hrvatske demokracije kao sudbe, došlo uz pomoć Udbe

Objavljeno: 20. jun 2015

Predizborna histerija već trese Hrvatsku koja će uskoro morati da bira između dva podjednako loša i štetočinska rešenja, neupotrebljive Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i izraubovane Hrvatske demokratske zajednice (HDZ, zna se!). Iz tog galimatijasa nemilih i nedragih, krenule se prljave igre naknadnog poštenja i osveženog pamćenja glede tumačenja uloge pojedinih utemeljitelja, potom i visokih dužnosnika nezavisne Hrvatske.

"Hrvati su entitet jako kratkog pamćenja. Pre 25 godina smo svi to znali, kao da smo u međuvremenu zaboravili. Hrvatsku državu je stvorio Franjo Tuđman koji je bio visoki komunistički funkcioner i general pre nego što se setio da je Hrvat. Devedesetih, on hrvatsku državu stvara sa samim kremom Udbe. Znali smo i onda, pa sada ponovno senzacionalno otkrivamo da je pola tadašnjeg vođstva HDZ-a bilo s debelim dosijema u Udbi i da je zapravo ta priča neispričiva i neobjašnjiva bez Udbe. I sad se senzacionalno otkriva da su u stvaranju hrvatske države HDZ i njegov utemeljitelj koristili Udbu. Da koristili su Udbu ili Udba njih, već ćemo to saznati za 50 godina kad se otvore arhivi i kad jednog dana ovo bude normalno društvo. Ali, da je ta priča potpuno mutna to je jasno", kazao je Boris Dežulović za kanal N1, objašnjavajući puku po ko zna koji put metodologiju raspada SFRJ, kada je UDBA preko republičkih filijala preuzela vlast u svim republikama bivše Jugoslavije, da je u nekima od njih, poput Srbije ili Makedonije na primer, sačuva do danas.

Ne bi bilo, međutim, ni po muke što je to izjavio Boris Dežulović, jedan od osnivača "zloglasnog" Feral Tribuna, dežurni "izdajnik" u svakom gnjidolikom kružoku i drznik koji misli svojom glavom, da se u isto vreme, na drugom kraju grada, nije oglasio i Josip Manolić, jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (1989), drugi čovek do predsednika Tuđmana (1990), predsednik Vlade (1990-1991), predsednik Županijskog doma hrvatskog Sabora (1993-1994), a pre toga i sekretar partijskog komiteta SKOJ za Hrvatsku (1941-1945), načelnik Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) za grad Zagreb (1946), načelnik SUP NR Hrvatske (1948), a i šef SUP SFRJ (1960).

HercegBosna

A u umirovljeničkim godinama (95) kada čoveku uopće nije stalo do bilo čijeg lepog mišljenja, Josip Manolić je u ispovednoj prozi koja ne garantuje oprost pred skorašnji susret sa Svevišnjim ili makar Tuđmanom, rekao sledeće:

Prva Zdravomarija: "Ja sam u Karamarku gledao mladog, obrazovanog čovjeka kakvi nam trebaju da uz nas stare pomognu. Ja sam to govorio i '90-e godine i Tuđman je to znao. Neću ulaziti u to kako je postao suradnik UDBE. Karamarko je rekao da će ići s tužbom pa ćemo vidjeti. Svašta će se sada otkriti. Ja znam da je bio ucjenjivan zbog nekih sitnih stvari pa je prihvatio manje zlo."

Druga Zdravomarija: "Imao sam drukčije stajalište od Tuđmana o suradnicima UDBE. Kakvog bi smisla imalo da dovedemo doušnika a njegove suradnike sve do ministra amnestiramo. Tuđman je s pomirdbom amnestirao sve koji su bivšem režimu bili smatrani neprijatelji."

Treća Zdravomarija: "Iako je obrađivao Crkvu danas Ante Barišić normalno radi na državnom sveučilištu i predaje na Visokoj zapovjednoj školi Hravtske vojske. Takvo što kao pripadnik Stasija sigurno ne bi mogao u Njemačkoj. Nije li on najbolji primjer zašto je potrebna lustracija?"

Četvrta Zdravomarija: "Žao mi je zbog isljeđivanja i premlaćivanja Mileta Dedakovića Jastreba jer nikada nisam odobravao te metode."

Peta Zdravomarija: "Ne bi mogla nastati hrvatska država bez suradnje sa bivšim strukturama UDBE i JNA i svim snagama koje su u socijalizmu bile nezadovoljne sustavom. A tih snaga je bilo dosta."

Šesta Zdravomarija: "Šušak je bio nalogodavac političkih ubojstava Mire Barešića, Ante Paradžika i Blaža Kraljevića, devedesetih godina."

Na koncu, povijesno će se ispostaviti da popularno hrvatsko "U" nije, zapravo, imalo nikakve veze sa ustaškim pokretom, već da se samo radilo o veličanju udbaškog kulta. Ali, pre nego što srpska publika krene u proizvodnju viceva, valjalo bi da promisli kako su, i uz saradnju kojih tajnih policija, takoreći povezanih firmi, Jovica Stanišić i Franko Simatović proglašeni nevinim. I to na Međunarodnom tribunalu.

izvor: e-novine.com