Amater Bakir Izetbegović

Amater Bakir Izetbegović

Analitičari o susretu članova Predsjedništva BiH s Vučićem

Kazaz: Izetbegović je pokazao amaterizam

Enver Kazaz
Enver Kazaz

Objavljeno: 22. jul 2015

Asim Mujkić, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, rekao je za "Avaz" da današnji sastanak članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu može biti korak prema stabilizaciji odnosa dvije države, ali da je teško govoriti o konkretnim rezultatima.

- "Susret može biti jedan korak ka stabilizaciji očito raštimanih odnosa i međuetničkih tenzija koje vidimo u posljednje vrijeme. Međutim, moramo znati da se ruka pomirenja pruža i prihvaća tek nakon suočavanja s istinom" - kazao je Mujkić.

Esad Bajtal, politički analitičar, mišljenja je da je teško govoriti o normalnom sastanku državnika između kojih ne postoje nikakve normalne relacije.

- "Teško je govoriti o sastanku onih između kojih ne postoje nikakve normalne relacije. Nadam se da će ti ljudi sjesti normalno da razgovaraju, da će pokušati primiriti sve ove strasti koje su uzburkane već nekoliko mjeseci. Na sceni je neko politikantstvo kojem se ne vidi ni početak ni kraj" - rekao je on.

Dodao je da je u kontekstu iracionalnih političkih odnosa teško bilo šta očekivati od tog sastanka.

- "Šta sada nakon Potočara, nakon tog incidenta koji se nije trebao desiti? Taj događaj nije zdrav za odnose dvije države, a ni za kompletne odnose u regionu" - naglasio je Bajtal.

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, rekao je da do sastanka u Beogradu dolazi nakon incidenta u Potočarima, gdje je Bakir Izetbegović pokazao sav svoj amaterizam i ogromnu nesposobnost, prepuštajući Vučiću da dobije i taktičku i političku, pa čak i moralnu prednost.

- "Ono što ovaj sastanak karakterizira upravo je pozicija Bakira Izetbegovića, gdje se on mora izvinjavati premijeru Vučiću za incident. Izetbegović je toliko neobrazovan da ne zna šta je proces denacifikacije i toliko sujetan da želi prisvojiti bošnjačke žrtve za sebe i svoju političku partiju. Prema tome, sastanak u Beogradu samo je licemjerje političara, nikakav ozbiljan politički posao" - mišljenja je Kazaz.

Suljagić: Samo nas je Bakir mogao dovesti u situaciju da se izvinjavamo

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte, objavio je jučer da će Izetbegović danas, na 20 godina poslije genocida u Srebrenici, "otići u Beograd da se izvini Vučiću".

- "Samo je on, Bakir Izetbegović, mogao ovu zemlju dovesti u situaciju da se izvinjava državi koja je pred Međunarodnim sudom pravde u februaru 2007. godine proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida u BiH, u ime naroda nad kojim je genocid počinjen" - napisao ne Suljagić na društvenim mrežama.

izvor: avaz.ba-187871

Analitičari: Dobar događaj ali je Bakir ispao amater

Ova poseta predstavlja pozitivan korak ka pomirenju i dobrim susedskim odnosima Srbije i BiH

Prilikom posete članova Predsedništva BiH Beogradu poslate su dobre poruke, ali je Aleksandar Vučić "preveslao" Bakira Izetbegovića

Objavljeno: 24. jul 2015 | O. Bunić

Tako bar kažu politički analitičari iz Sarajeva. Profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta i analitičar Enver Kazaz događaj u Beogradu posmatra iz konteksta "incidenta u Potočarima, gde je Izetbegović pokazao sav svoj amaterizam i nesposobnost prepuštajući Vučiću da dobije i taktičku i političku, pa čak i moralnu prednost".

- Sastanak karakteriše pozicija Izetbegovića, gde se on morao izvinjavati Vučiću za incident - kaže Kazaz.

Pojedini analitičari su ocenili da sastanak može biti korak ka stabilizaciji odnosa, ali i da se "ruka pomirenja pruža tek nakon suočavanja s istinom", dok drugi navode da je "teško govoriti o normalnom sastanku državnika između kojih ne postoje normalne relacije". Posetom su se bavili i nemački i austrijski mediji, koji su je nazvali "novom stranicom u odnosima dve zemlje".

Šta kaže EU

- Ova poseta predstavlja pozitivan korak ka pomirenju i dobrim susedskim odnosima Srbije i BiH - rekla je juče Maja Kocijančič, portparolka komesara za proširenje EU Johanesa Hana.

izvor: blic.rs-577731