HDZ BiH podržava referendum RS

HDZ BiH podržava referendum RS

HDZ BiH blokirao hrvatski veto na referendum u RS

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 24. jul 2015

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a na jučerašnjoj sjednici nije uložio veto na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

-Tri hrvatska izaslanika bila protiv odluke o referendumu, a četiri suzdržana, što znači da nije bilo dovoljno glasova za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na tu odluku. Nažalost dva Hrvata iz HDZ-a nisu bila protiv odluke o referendumu. Hrvati povratnici u RS trebaju to znati, a mi iz druge političke opcije protiv smo referenduma - konstatirao je šef ovog kluba Željko Stipić (HSP BiH). Stipić je naveo kako je on glasovao protiv odluke o referendumu, kao i izaslanici Tomislav Tomljanović (HSP) te Mijo Perkunić (HDZ 1990). Suzdržani su bili izaslanik Ivo Kamenjašević (HDZ) kao i izaslanici koji su članovi iz SNSD, odnosno SP.

Bošnjački veto

S druge strane, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je veto, odnosno pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović najavio je i da će Klub Bošnjaka zatražiti čak ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS-u, jer smatraju da za taj akt nema uporišta u Ustavu RS-a. Smatraju kako je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudne institucije države.

-Bošnjački klub će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi osporili za njih neprihvatljivu odluku o referendumu. Sud i Tužiteljstvo BiH su institucije formirane u skladu s Ustavom BiH - kazao je Hadžiomerović. On je rekao i da će, ukoliko Ustavni sud RS-a odbije veto Bošnjaka, tražiti da se o odluci o referendumu izjasni i Ustavni sud BiH.

Dugotrajna procedura

Dodik se glupira
Dodik se glupira

Procedura sada nalaže da će veto Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u razmatrati Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usuglase zasjedat će i Zajedničko povjerenstvo Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a. Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS-a. Tek kada se iscrpe sve ove aktivnosti, odluka o referendumu bi i službeno stupila na snagu.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 15. srpnja odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvom tjednu po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasovalo je 45 zastupnika, dok se njih 31 suzdržalo od glasovanja, a bošnjački zastupnici su uz znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasovanja.

izvor: dnevni-list.ba