Udbaš Ante Barišić protiv udbaša Karamarka

Udbaš Ante Barišić protiv udbaša Karamarka

Ante Barišić: Svjedočit ću o bivšim vezama Karamarka i UDBE

Nastavlja se politički obračun

Ante Barišić
Ante Barišić

Kazao je kako "Manolić sigurno ima svoje dokaze i informacije koje je u trenutku kada je Karamarka zapošljavao i trebao imati"

Objava: 16. jun 2015

Mitoman i falsifikator, Ante Barišić, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji je tijekom 80-ih bio zaposlenik Službe državne sigurnosti svjedočit će o bivšim vezama šefa HDZ Tomislava Karamarka s UDBOM, javlja Nacional.

- Oni koji su plasirali tvrdnje da ja stojim iza napada na Karamarka, boje se onoga što znam i o njemu i o njima. No s Manolićem nemam apsolutno nikakvih kontakata, kaže Barišić

Kazao je kako "Manolić sigurno ima svoje dokaze i informacije koje je u trenutku kada je Karamarka zapošljavao i trebao imati".

- Nemojte misliti da se Manolić o Karamarku nije imao otkud informirati - poručio je Barišić.

izvor: vecernji.hr

Novi falsifikat bivšeg udbaša Barišića

Još jedna sumnjiva diploma

Objavljeno: 02. okt 2002 | Nacionalu br. 359

Ante Barišić Ante Barišić, bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u narodu poznatije kao Udba, danas predavač na zagrebačkom sveučilištu, falsificirao je podatke o svojim znanstvenim radovima. Tako je ovih dana otkrilo Znanstveno-nastavno vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti gdje Barišić predaje komparativnu politiku i suvremene političke odnose. Natječući se za zvanje docenta, utvrdilo je Vijeće, Barišić je svojim objavljenim znanstvenim radovima pribrojao i one koji nikada nisu napisani, pokušavajući obmanuti nadležna tijela koja odlučuju o stjecanju docenture. Time se bivši udbaš svrstao u red poznatih prodavača magle među domaćim kvaziintelektualcima: od cijelog niza profesora na Građevinskom fakultetu koji su na sličan način falsificirali svoju znanstvenu bibliografiju, do političara Ante Đapića koji je prepisao tuđu knjigu i predstavio je kao originalnu umotvorinu.

Barišić je ipak zanimljiviji od svih poznatih primjera. Rođen u Drnišu prije 45 godina, diplomirao je politologiju i zaposlio se u zagrebačkoj ispostavi Službe državne sigurnosti, gdje se specijalizirao za tzv. liniju klera. Kako je sam svojedobno pričao, potajno je uhodio svećenike i časne sestre i onda ih ucjenama tjerao da mu dojavljuju informacije o višem kaptolskom kleru. Nakon sloma komunističke Jugoslavije bio je prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Franje Tuđmana, ali ne zadugo. Pošto je u jednoj televizijskoj emisiji, povodom montiranog beogradskog filma o Martinu Špegelju, hrvatskom ministru obrane, izjavio da to nije montaža, najuren je iz predsjedničkog ureda. Svoje vještine zatim je ponudio Vinku Grubišiću, tadašnjem zamjeniku ministra informiranja, u izradi plana o HDZ-ovu ovladavanju hrvatskim medijskim prostorom, koji je poslije postao model za stvaranje tajnog ortačko-medijskog koncerna Grupo, u vlasništvu Ivića Pašalića, Miroslava Kutle i Ninoslava Pavića.

Identificiran je kao jedan od falsifikatora dokumenta objavljenog u Vjesniku koji je tobože dokazivao da je Ivan Zvonimir Čičak u ranoj mladosti bio Udbin doušnik. Godine 1999. pokušao je, ucjenama i prijetnjama, novinare Feral Tribunea natjerati da objavljuju tekstove po njegovim napucima. U posljednjoj predsjedničkoj kampanji pokušao je pomoći svom zemljaku Draženu Budiši da pobijedi protukandidata Stipu Mesića, plasirajući u Slobodnoj Dalmaciji priču o Mesićevoj tobožnjoj suradnji s jugoslavenskim tajnim službama. Trenutačno je obavještajno-analitički savjetnik Denisa Kuljiša, uposlenika EPH koji je tzv. Petračeve transkripte dostavio beogradskom tjedniku Nedeljni telegraf.

izvor: arhiva.nacional.hr-15340