Goran Radman Gospodin Labrador

Goran Radman Gospodin Labrador

KOS NA HTV: Trudio se dokazati da nije KOS-ovac, no ostat će upamćen kao GOSPODIN LABRADOR

Goran Radman
Goran Radman

U kolumni Hloverke Novak Srzić "Labrador" je Goran Radman. Ne spominje ga imenom, ali iz svake rečenice jasno je da govori o glavnom ravnatelju HRT koji ju je bacio na cestu, a koji "tiho i sustavno ubija i ostale novinare na Hrvatskoj televiziji"

Objavljeno: 26. jul/srp 2015 | Damir Kramarić

Uzalud se Goran Radman, čini se, trudi oko peglanja svog imidža i uzalud je na sudu i u kupljenim medijima dokazivao da nije bio suradnik KOS, zloglasne tajne službe bivšeg režima, kada mu za sva vremena - po svemu sudeći - ostaje nadimak "Labrador", sinonim za neprijateljsko djelovanje KOS JNA u Hrvatskoj.

Akcija "Labrador" odnosi se na zloglasno podmetanja eskploziva na židovskom groblju u Zagrebu 1991. godine, kojom se Hrvatska htjela prikazati kao fašistička država.

Jer, iako je nepravomoćno i pod sumnjivim okolnostima dobio prvostupanjski sud protiv udruge Pravednik (nakon tvrdnje Marka Franciškovića da je Radman suradnik KOS) te premda je i u sramotno neprofesionalnom intervjuu Jutarnjem listu u beskrajnom monologu prije nekoliko mjeseci sto puta ponovio da nikada nije bio suradnik KOS, stigme KOS-ovog suradnika nije se uspio riješiti.

Marko Francisković
Marko Francisković

Baš naprotiv, nakon presude protiv udruge Pravednik i nakon intervuua Jutarnjem (u kojem novinarka nije postavila niti jedno potpitanje) Radman je još više obilježen kao KOS-ovac, nego li je to bio ranije.

Najbolje to potvrđuje činjenica da Hloverka Novak Srzić, dojučerašnja novinarka i urednica Hrvatske televizije, objavljuje kolumne u listu koji je do jučer bespogovorno zagovarao Radmana pod naslovom: "Zbog Labradora na HTV, sada se bavim turizmom".

Labrador je, dakako, Goran Radman.

Hloverka ga ne spominje imenom, ali iz svake njezine - bilo trpke, bilo ironične rečenice - jasno je da govori o glavnom ravnatelju HRT. On ju je, kako piše, poput zadnje šuše bacio na cestu, a naumio ju je možda i ubiti, kao što "tiho i sustavno ubija i ostale novinare i novinarke na Hrvatskoj televiziji".

- "Nisam više u raljama verbalnog delikta koji je svojim povratkom na HRT uveo Goran Radman" - izjavila je nedavno Hloverka, najavivši tako svoj obračun s Radmanom. "Gospodin Labrador" nakon toga je u svakoj drugoj njezinoj rečenici.

- "Sada sam umirovljenica pa mogu bez straha govoriti sve što mislim. Drugo, na mojoj donedavnoj televiziji vlada takva atmosfera straha i stanje je sve gore da sam, u ime 3500 ljudi koji tamo rade i koji proživljavaju mobbing, odlučila sve to ispričati. Pogrešno bi bilo reći da je problema previše jer postoji samo jedan, a to je glavni ravnatelj Radman" - istaknula je nedavno Hloverka Novak Srzić te potom dodala da je HDZ bio kamilica naspram onoga što se danas događa.

- "Na HTV opstaju isključivo podobni. Kolege poput Karoline Vidović-Krišto, Nede Prkačin, Branimira Farkaša, Elizabete Gojan i mnogih drugih izloženi su najtežim oblicima šikaniranja te je pitanje dana kada će nastaviti prštati otkazi onima koji ne prihvaćaju taj Radmanov totalitarizam. Mnogi su naciljani i broje im se sati. Josipović je preko Novokmeta smijenio 40-ak urednika, ali ne samo bliskih HDZ, nego svih onih koji se nisu slagali s njim, oni nisu bili podobni Josipoviću" - tvrdi Novak-Srzić.

Josipović - Nikolić
Josipović - Nikolić

Ni Marko Francišković, dopredsjednik udruge Pravednik, nije ostao skrštenih ruku nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu početkom godine donio presudu protiv Udruge Pravednik, koju je glavni ravnatelj HRT Goran Radman tužio tvrdeći da mu je objavom snimke na YouTubeu u kojoj se prenosi izjava da je "Goran Radman bivši i daljnji suradnik KOS-a" - nanesena velika neimovinska šteta u vidu povrede prava osobnosti, povrede časti, ugleda i dostojanstva.

Marko Francišković, dopredsjednik udruge Pravednik, rekao je da će se žaliti na presudu te da će, kao i u slučaju prisilnog zatvaranja na psihijatriju, ići ako treba i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Franciškovića posebno smeta što je sutkinja Hukelj u presudi navela kako nije točno da je Goran Radman bio suradnik KOS - premda ne može znati je li to istina.

JNA

- "Hrvatski tjednik prije nekoliko je godina, pozvavši se na dokumentaciju SZUP objavio izjavu Radenka Radojčića, agenta KOS-a, da je Goran Radman bio suradnik KOS. Tu informaciju kasnije su ponovno objavili i mnogi drugi mediji, a Goran Radman to nikada nije demantirao. No, sutkinja je u presudi navela da je to netočna informacija. Pitam se, kako ona to zna. Je li u Beogradu pregledala dokumentaciju KOS-a pa da može tvrditi da nije istina da je Radman bio suradnika KOS?" - pita se Marko Francišković, koji je nakon toga objavio dokument u kojem je umirovljeni djelatnik KOS Milan Damjanović potvrdio kako je često viđao Gorana Radmana u sjedištu te službe, a o čemu je prvi pisao portal Dnevno prije nekoliko mjeseci, da bi potom taj dokument bio objavljen i u emisiji Bujica.

Francišković će taj dokument, kako je najavio, koristiti na drugostupanjskom sudu gdje će dokazivati da nije klevetao ni lagao kada je javno tvrdio da je Goran Radman suradnik zloglasnog KOS.

I možda sve to ne bi uvjerilo cjelokupnu hrvatsku javnost da je Radman doista bio (neki kažu i ostao) suradnik zloglasnog KOS, da on nije u međuvremenu dao otkaz i Heleni Krmpotić, još jednoj dugogodišnjoj novinarki HTV, ali i kćerki Ivana Krmpotića - jednog od ključnih svjedoka protiv Josipa Perkovića u Muenchenu.

Josip Perković
Josip Perković

Da otkaz vjerojatno ima veze s očevim svjedočenjem u Muenchenu, najbolje je, po svemu sudeći, potvrdilo pismo koje je Helenin otac nakon najave otkaza njegovoj kćeri uputio Goranu Radmanu i u kojem ga moli da poštedi Helenu otkaza te obećaje da će on u tom slučaju odustati od svjedočenja protiv Perkovića.

Radman je Heleni Krmotić svejedno dao otkaz, shvativši vjerojatno da je u pat poziciji i da će eventualnom poštedom Helene na sebe navući još veću podozrivost javnosti i nove sumnje da je još uvijek u službi UDBE i KOS.

No, nakon još jednog otkaza iskusnoj novinarki i još jedne "recke na svom opasaču", na HRT-u ga, kako tvrde insideri "još više vole" - zbog čega će se teško riješiti nadimka "gospodin Labrador".

izvor: dnevno.hr-818537