Presude Karadžiću i Šešelju do kraja godine

Presude Karadžiću i Šešelju do kraja godine

Ljetnja pauza u Haškom tribunalu: Do kraja godine presude Karadžiću i Šešelju

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Objavljeno: 26. jul 2015 | Goran Jungvirth

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ovaj tjedan je počela ljetna sudska pauza. Iza nje Haški sud će ući u završnicu svog dvadesetogodišnjeg rada, u kojoj se trenutno sudi još jedino zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, budući da je suđenje zadnjem haškom bjeguncu - bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću - prekinuto zbog bolesti. U prilogu podsjećamo na situaciju u preostala dva suđenja - kao i na presude koje se očekuju do kraja godine.

Na suđenju generalu Mladiću haška optužba je prije sudske pauze izvela dodatne dokaze u vezi masovne grobnice Tomašica, povezane s optužbama za progon Hrvata i Bošnjaka koji je u Prijedoru, kao i nekim drugim bosanskohercegovačkim općinama - preuzetim 1992. godine od strane srpskih snaga - dosegnuo razmjere genocida. Ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe - bila je rijetkost je u praksi Haškog suda. Suci su to dozvolili tužiteljstvu budući da je javnost upoznata s otkrivanjem Tomašice 2013. godine - pa taj zločin nije bio uveden u optužnicu protiv generala Mladića, a čije je procesuiranje počelo godinu dana ranije. Optužba je dobila devet dodatnih sati za dokazivanje Tomašice, podsjetio je glasnogovornik Haškog suda Nenad Golčevski.

- "U postupku protiv Ratka Mladića tužiteljstvo je završilo svoj ponovo otvoreni dokazni postupak završetkom svjedočenja demografa Ewe Tabeau ( Eva Tabo ). Tužiteljstvo je ukupno pozvalo osam svjedoka da svjedoče o dokazima pronađenim u novootkrivenoj masovnoj grobnici Tomašica nedaleko od Prijedora", rekao je Golčevski.

Podsjetimo, tužiteljstvo drži Mladića zapovjedno odgovornim i za Tomašicu - budući da je svijest o njoj potvrdio u svom ratnom dnevniku - upisavši broj od oko 5.000 zakopanih građana nesrpske nacionalnosti u taj prijedorski rudnik. Nakon dodatnog dokaznog postupka optužbe na suđenju Mladiću - za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - dokazni postupak je nastavila obrana, koja je do sada ispitala oko dvije trećine od ukupnog broja planiranih svjedoka.

- "Obrana u ovom predmetu je nastavila svoj dokazni postupak svjedočenjem bivšeg oficira JNA i Vojske Republike Srpske, Boška Kelečevića, koji svjedoči putem video-konferencijske veze. On je 169. po redu svjedok obrane. Sudska pauza na ovom suđenju trajaće do 10.kolovoza ove godine."

Na drugom preostalom haškom suđenju - zadnjem haškom bjeguncu i vođi pobune u Hrvatskoj - Goranu Hadžiću, suđenje je u prekidu od kraja prošle godine, kada je utvrđeno da optuženi boluje od tumora mozga. Hadžić je tada ubrzo pušten iz haškog pritvora na privremenu slobodu u Srbiju gdje se liječi, dok su strane u postupku - haško tužiteljstvo i obrana optuženog - nastavile rat na sudu - u vezi nastavka zadnjeg haškog suđenja - za zločine nad građanima nesrpske nacionalnosti na pobunjenom dijelu Hrvatske u prvoj polovici devedesetih godina.

- "U postupku protiv Gorana Hadžića, koji je na privremenoj slobodi zbog lošeg zdravstvenog stanja, pred Vijećem se trenutno nalaze dva zahtjeva, koja su obe strane u postupku podnijele polovicom lipnja. Obrana je zahtjevala okončanje ili privremeni prekid postupka, dok je tužiteljstvo zahtijevalo da se suđenje nastavi. Vijeće će oba ova zahtjeva riješiti u dogledno vrijeme."

Nakon ljetne pauze početi će i iščekivanje prvostupanjske presude predsjedniku Republike Srpske u vrijeme rata Radovanu Karadžiću, kao i vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju koji ju, za razliku od potonjeg, čeka na privremenoj slobodi u Beogradu - gdje je pušten iz haškog pritvora također zbog bolesti.

Uz prvostupanjske presude - potkraj ove godine se očekuje i drugostupanjska presuda šefovima srbijanske tajne službe DB-a u vrijeme rata - Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a koji ju čekaju u Beogradu - budući da su u prvostupanjskoj presudi oslobođeni odgovornosti na temelju pojma tzv."konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela". Budući da su taj pojam mnogi haški suci u drugim presudama nazvali "izmišljotinom međunarodnog prava" može se očekivati i obrat u drugostupanjskoj - konačnoj presudi za zločine specijalnih policijskih postrojbi u Hrvatskoj i BiH.

izvor: slobodnaevropa.org-27153212