Ruski Komersant: BiH nova arena za sukob Rusije i Zapada

Dnevnik "Ruski Komersant": BiH nova arena za sukob Rusije i Zapada

Dodik - Putin
Dodik - Putin

Bosna i Hercegovina je postala nova arena sukoba Rusije i Zapada, piše moskovski dnevnik Komersant, a prenosi B92. Kako navodi ovaj ruski list, BiH je to postala pošto je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj, a na Zapadu smatraju da je to korak ka otcjepljenju RS, kako se ne bi dozvolila integracija BiH u EU i NATO

Objavljeno: 27. jul 2015

Dnevnik piše da je Moskva krajem prošle nedjelje ocijenila kao opravdanu odluku parlamenta RS o povjerenju pravosudnom sistemu u zemlji, čime je, kako ocjenjuje, "jednoznačno podržala odluku predsjednika RS Milorada Dodika koji je inicirao referendum o faktičkom izlasku iz pravnog sistema BiH".

Komersant navodi da je "Moskva krenula u odbranu bh. Srba" - jer je najprije ambasador Rusije u Sarajevu Petar Ivancov izjavio da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS, a da je poslije njega u zaštitu istupilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pitanje referenduma u RS je drugo ozbiljno razmimoilaženje Rusije i Zapada kada je riječ o BiH. Početkom jula Rusija je uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, a poslije toga ruski ambasador nije otišao na obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

- "Ta razmimoilaženja su posljedica dubokih neslaganja Rusije i Zapada kada je riječ o Bosni. U Briselu i Vašingtonu podržavaju njenu integraciju u EU i NATO, zbog čega se trude da povećaju njenu funkcionalnost" - piše list - "Moskva euroatlantske perspektive Bosne ne podržava i zato se zalaže za čvrsto ispunjavanje Dejtonskog sporazuma".

Dnevnik dodaje da, uzimajući to u obzir, analitičari ocjenjuju da je logična podrška Moskve Dodiku. Komersant, međutim, ocjenjuje da je računanje Moskve na Dodika "itekako pod znakom pitanja".

- "Dodik je već desetak puta prijetio da će sprovesti referendum, uključujuči onaj o izlasku iz Bosne, ali su sve te prijetnje neostvarene. Kao drugo, Dodik ne može da se ponaša bez gledanja na 'starijeg brata' - Beograd. A premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se zalaže za integraciju sa EU, savjetovao mu je da još jednom dobro razmisli o odluci o održavanju referenduma" - piše Komersant.

izvor: 24sata.info-235573