Putin me je otrovao, tata, pazi se

Putin me je otrovao, tata, pazi se

Posljednje riječi špijuna: "Tata, pazi se. Putin me je otrovao"

Veze između Putina i organizovanog kriminala

Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko

Zna se da je popio radioaktivni polonij 210 u šalici zelenog čaja u studenom 2006., a preminuo je tri tjedna poslije. Ne zna se tko mu je u šalicu podmetnuo polonij

Objavljeno: 29. jul 2015 | Željka Krmpotić

Umirući ruski špijun Aleksandar Litvinenko na samrtnoj postelji za svoju je smrt optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- "Tata, budi na oprezu. Putin me je otrovao" - prošaptao je Litvinenko ocu Valteru i umro. Pokazala je to istraga o njegovoj smrti u Velikoj Britaniji koja još nije zaključena.

Zna se da je popio radioaktivni polonij 210 u šalici zelenog čaja u studenom 2006., a preminuo je tri tjedna poslije. Ne zna se tko mu je u šalicu podmetnuo polonij.

izvor: 24sata.hr-430581

Litvinjenko je ubijen po Putinovom nalogu

Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko

Advokat udovice ruskog špijuna Aleksandara Litvinjenka rekao je da je bivši agent KGB ubijen po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina

Objavljeno: 31. jul 2015

Osim toga, advokat Ben Emerson je naveo i da su ruske vlasti u nekoliko navrata pokušale da spreče istragu o smrti.

Emerson je rekao da je Moskva pokušala da "osujeti i kontroliše" istragu o smrti Litvinjenka, odbijajući saradnju i postavljajući primedbe i prepreke.

Litvinjenko, koji je pobegao u London 2000. godine i postao oštar kritičar Putina, umro je pošto je popio čaj sa radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu.

Pre nego što je umro, Litvinjenko je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo. Te tvrdnje je Kremlj opovrgao.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Emerson je rekao da je Litvinjenko "identifikovan kao neprijatelj države koji je morao biti likvidiran" zbog toga što je hteo da otkrije veze između Putina i organizovanog kriminala.

Ovaj slučaj pogoršao je odnose Londona i Moskve, što je dodatno eskaliralo ekonomskim sankcijama Zapada Rusiji zbog situacije na istoku Ukrajine.

Istraga Litvinjenkove smrti stoji u mestu nekoliko godina zbog toga što britanske vlasti ne žele da otkriju tajne obaveštajne dokaze.

izvor: b92.net-1022041