Momčilo Krajišnik Obrvan i pad

Momčilo Krajišnik Obrvan i pad

Dragan Bursać: Momčilo Krajišnik - Obrvanov posljednji let

Rasplamsaj rat i mržnju i čekaj da cijena nafte padne; kada cijena padne potpiši primirje

Momčilo Krajišnik Obrvan
Momčilo Krajišnik Obrvan

• Sutra dolijeće helikopterom Vlade RS Momčilo Krajišnik na Pale. Sprema se svečani doček. Narod gotovo u ekstazi zaziva ime nekadašnjeg prvog skupštinskog čekićara u Srpskoj. Jaganjci i prasići su utihnuli na Romaniji. Noć uoči fešte

Objavljeno: 30. avg 2013 | Dragan Bursać

Nego, čime je to Krajišnik zadužio čovječanstvo i srpstvo, e da bi mu se priredila helikopterska vožnja i svečani svenarodno-akademski doček? Osim što ga je je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora za zločine nad nesrpskim stanovništvom, preciznije za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više opština u BiH od aprila do decembra 1992. godine, naš Momo je i Srbe zadužio, da ne kažem, zavio u crno.

A, ne nije taj birao ni guske ni patke, štono reče Đole! Navikao se on i na zatvorske ćelije prije Haga. Za one koji ne znaju, prije bavljenja politikom, Krajišnik je bio osuđen zbog pronevjere u "Energoinvest-u", ali mu je nakon osam mjeseci provedenih u zatvoru odlukom Vrhovnog suda tadašnje SR BiH presuda preinačena u oslobađajuću.

Visinske pripreme, rođaci!

Vježbanje.

Srpske ustaše

Oni sa boljim pamćenjem tvrde da je tih dana septembra 1997. predvodeći kolonu SDS-ovih autobusa prema Banjaluci Krajišnik izjavio kako "idu Banjaluku osloboditi od ustaša".

Tako je samo dvije godine po okončanju rata Momo bio na dobrom putu da ostvari vlažne snove Atifa Dudakovića i Ante Gotovine - da uđe i "očisti" Banjaluku. A, za Momu su ustaše svi homosapiensi zapadno od Prnjavora - preciznije zapadno od sela Smrtići gdje je u sukobima pravih Mominih Srba i "banjalučkih ustaša" te 97' ranjen policajc Simo Kecman.

Bio je na strani "ustaša".

Dakako, ne treba zaboraviti da je tadašnja Srpska radio-televizija (današnji RTRS), zdušno pomagao Krajišnika, pa se u izvještajima moglo čuti, kako ispred Skupštine opštine u Prnjavoru okupio "veliki broj" demonstranata koji su protestovali zbog preuzimanja policijske stanice u tom gradu od strane policijskih snaga lojalnih predsjednici RS Biljani Plavšić.

Biljana Plavšić i Nikola Koljević
Biljana Plavšić i Nikola Koljević

U najavi Srspke radio-televizije na Palama, ocijenjeno je da je događaj u Prnjavoru "očajnički pokušaj Biljane Plavšić da nasilnim putem osvoji vlast u pojedinim dijelovima RS, nakon što je Srpska demokratska stranka ubjedljivo dobila lokalne izbore".

Ovaj sukob konkretno Plavšićka-Krajišnik u kome je Biljana pobijedila, a Momčilo sa ahbabom mu Draganom Kalinićem pio ponižen u banjalučkom jajomlatu ispred hotela "Bosna", izgleda će tek sad dobiti svog konačnog pobjednika. Naime, presuđenoj ratnoj zločinki (džender senzitivnost op. aut.) nije priređen nikakav doček, pri izlasku iz zatvora, dok se Krajišniku sprema čitav jedan slet.

Biće da Plavšićka nije bila dovoljno zločinka, u odnosu na našeg Momčila.

Obrvanova nafta

Inače, Momčilo Krajišnik zbog svojih vannastavnih džeparoških i inih aktivnosti nije bio omiljen ni od strane vojnog rukovodstva tadašnje vojske RS. Tako Ratko Mladić u bilješkama navodi da je Momčilo Krajišnik, koga naziva "obrvan" - 26. maja 1993. iz Republike Srpske u Grčku prebacio 2,5 miliona dolara.

- "Obrvan iz RS u Grčku (Atina) i njegov brat Mirko prebacili su 2,5 miliona US$ u banku Ergos Atina. Otvoren je račun na ime Krajišnik - Konstatinopolis, a u prebacivanju novca učestvovali su sledeći: Vlada Perović (vlasnik kafane "Krokodil" na Dedinju), Krajišnik Mirko idoktor M. Prokić sa suprugom" - piše Mladić u svom dnevniku.

General navodi i da je Krajišnik obezbijedio logističku pomoć za ovu transakciju.

Mladić dalje navodi da je početkom februara 1994. godine ovaj novac, po nalogu Krajišnika, iz Grčke prebačen u Bugarsku, a potom je njime plaćeno gorivo koje je prodato u Srbiji!

- "Kupljeno je 1.600 tona D2 (dizel) i 1.200 tona MB (motorni benzin), koje su Krajišnik i Protić uvezli u Srbiju, prodali, pri čemu su oprali novac. Zarađeni novac Krajišnik, Protić i Perović, uz pomoć Ostojića, prebacuju u Ženevu" - piše Mladić.

Tako je naš "heroj Momo" hranio svoju nejač. Princip je bio jednostavan - čim cijena litre goriva padne ispod 5DEM, zatvara se koridor, napucava ratno stanje, dok se cijena opet ne poveća na "razumnih 5 DEM" i tako cijeli rat...

Obrvanovi akademci

Elem, ovo je samo kroki aktivnosti koje je provodio Momčilo Krajišnik od 92' na ovamo. Presuđeni ratni zločinac, od strane najbližih saradnika optuženi lopov i kriminalac, švercer naftom, kako veli ahbab mu Mladić, optuženik za privredni kriminal u bivšoj državi, biće dočekan od akademskog cvijeta - studentarije RS - a sve na prijedlog prvog čovjeka/mladića ove organizacije, Predraga Govedarice.

Predrag Govedarica
Predrag Govedarica

U svijetlu povampirenog nacionalnog ludila, dakle, dvadesetak godina poslije Predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica, opijen svenarodnim zanosom pozvao je sve studente da sačekaju druag Momčila: Pozivam sve studente našeg Univerziteta, i sve studente Univerziteta u Banjaluci da dođu na doček Momčila Krajišnika. Unija studenata RS i mislim svi studenti su zahvalni Krajišniku jer je osnovao Univerzitet "na kojem smo mi danas" i sada ga gradimo i on je svakog dana sve bolji i bolji, a znamo koliko je to tada bilo teško, tim ljudima u ratnim okolnostima - poje Govedarica za medije u RS.

Ali to nije sve! Zašto bi samo studenti mahali zastavicama RS na Palama? I iz SDS, stranke čiji je visoki funkioner bio Krajišnik, odgovorno tvrde da bi "čitava RS" trebalo da bude na Palama i da dočeka Momu. Jakako, Momčilo je fenomen čitave RS, a i šire, čini se.

Zemlja koja ima takvu mladost, koja ima takve "nove" političare, ne treba se brinuti za svoju budućnost!

Zapravo, to i nije zemlja, a budućnost je izdašno poznata. Katastrofa u najavi. Ako je mladim ljudima Momo Krajišnik uzor, a jeste, ako ratni zločinac i optuženik za kriminal zaslužuje ne slavlje, nego svesrpsko slet-veselje, srpstvo nam je onda u tri lijepe materine. Tamo gdje mu je i mjesto.

Okupljeni, tek puke siluete, nalik ljudskim, reprezentuju dio zomBIHlenda u kojem živimo. Realnost u kojoj se ništa nije promijenilo. Zapravo jeste, ali u rikverc. Sjetićete se da je taj Krajišnik od strane srpskog naroda bio otpeljan u Hag - kao klasični kriminalac, a vraća se kao nacionalni heroj.

Dodik - Putin
Dodik - Putin

To je realnost. Mržnja je realnost, segregacija i fragmentacija su realnosti. Diskurs zla je realnost. Ekstatičko slavlje zločina je realnost... I mi sa njima u njihovoj realnosti.

A, Momčilo. Pa, Momčilo će prema sopstvenom priznanju da se zaposli na pumpi svojih sinova koja je pošteno nastala na naftonosnim poljima minulog rata! Momčilo će da se vrati u toplu dubinu svoje vile. Da kontemplira.

A, ti veliki ili mali Srbine, poslije derneka, natočićeš za svojih 20KM goriva kod Mome. Kako prije dvadeset godina, tako i danas. Budi srećan, narode i udaraj se u guzicu od zadovoljstva jer je jeftinije nego nekad.

izvor: 6yka.com-43233