Tuđman je doista dijelio Bosnu

Tuđman je doista dijelio Bosnu

Mladićevi dnevnici su autentični: Hrvati su mu doista davali milijune a Tuđman je doista dijelio Bosnu

Radovan Karadžić i Ratko Mladić
Radovan Karadžić i Ratko Mladić

• Po objavljivanju prvih dnevničkih fragmenata cjelokupna hrvatska javnost digla se na noge, u čemu su prednjačili HDZ-ovi stranački patrijarsi, uz tvrdnje da se radi o falsifikatima i bezočnim lažima, jer "Hrvati nikad ne bi trgovali sa zločincima"

• Haaško tužiteljtvo zatražilo je uvođenje tih dnevnika kao dokazni materijal na suđenju Šešelju, no vođa srpskih radikala tomu se usprotivio tvrdeći da je njihova autentičnost osporavana u hrvatskoj javnosti

Objavljeno: 13. jan/sij 2011 | Hina, Nacional.hr

Vještak Haaškoga suda slovenski grafolog Dorijan Keržan zaključio je da su ratni dnevnici generala Ratka Mladića autentični, po dokumentu koji je u četvrtak objavio Haaški sud.

- "Po mom mišljenju, prijeporni i referentni rukopis pisala je ista osoba" - zaključio je Keržan koji je uspoređivao rukopis u prijepornim dnevnicima s uzorkom Mladićeva rukopisa.

Analizirani dokumenti "sadrže mnoge značajne sličnosti i između njih nema znatne razlike" - navodi se u njegovu izvješću objavljenu u okviru suđenja vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženu za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Keržan je napisao i kako se vrijeme kad su dnevnici nastali, ne može otkriti iz rukopisa jer se u odrasloj dobi rukopis ne mijenja osim u slučaju bolesti ili teške ozljede.

Haaško tužiteljtvo zatražilo je uvođenje tih dnevnika kao dokazni materijal na suđenju Šešelju, no vođa srpskih radikala tomu se usprotivio tvrdeći da je njihova autentičnost osporavana u hrvatskoj javnosti. Stoga je sudsko vijeće naložilo vještačenje.

Mladićeve dnevnike tužiteljstvo je u drugim procesima, uključivo i suđenje bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, uvelo u spis bez protivljenja obrane i vještačenja rukopisa pošto je autentičnost potvrdio Mladićev bliski ratni suradnik general Manojlo Milovanović.

Mladićevi ratni dnevnici zaplijenjeni su prošle (2010.) godine u premetačini Mladićeva stana u Beogradu.

Podjela Bosne i druge priče

Što se Hrvatske tiče, najzanimljiviji dio ovih dnevnika odnosi se na dokaze prema kojima je Hrvatska u to vrijeme trgovala s Mladićem. Potonji lik je tako na jednom mjestu zabilježio da je u zamjenu za oružje i "učinjene usluge" dogovoreno da Hrvati plate 8,092.032 maraka u roku od tjedan dana, i to u srpnju 1993. godine. Mladić je uz to zabilježio da je odmah položeno 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka te dvije cisterne dizela. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO financiralo direktno iz Zagreba.

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Odmah po objavljivanju ovih dnevničkih fragmenata cjelokupna patriotska javnost digla se na noge, u čemu su ponajviše prednjačili HDZ-ovi stranački patrijarsi, uz tvrdnje da se radi o falsifikatima i bezočnim lažima, jerbo da "Hrvati nikad ne bi trgovali sa zločincima".

No, takova zapjenjena retorika nije bila striktni proizvod eksplicitnih dokaza prema kojima su "naši" uredno trgovali s "protivničkom stranom". Naime, Mladićevi ratnički dnevnici pridružili su se brojnim drugim materijalnim dokazima koji razotkrivaju detalje tajnog dogovora između Srba i Hrvata (odnosno Tuđmana i Miloševića) o podjeli BiH i protjerivanju Muslimana iz mnogih područja te države. A to je već sasma teža kategorija na ljestvici ovdašnjih "plemenskih" tabua koji služe za prikrivanje činjenice da je hrvatska država bila suučesnik u agresiji na susjednu zemlju.

Stoga ni ne čudi da ova konstatacija, prema kojoj je Tuđman doista želio dijeliti BiH, posljednjih 20 godina predstavlja generator permanenetne masovne histerije kod državotvornih Hrvata bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Jadranko Prlić
Jadranko Prlić

Elem, Mladić je snimio, a potom zapisao sastanak održan 3. veljače 1994., uz sudjelovanje Karadžića, na kojem je čelnik bosanskih Hrvata Jadranko Prlić izjavio:

Mi se moramo dogovoriti oko 2-3 stvari danas. Muslimani su zajednički neprijatelji. Postoje 2-3 načina kako ih potčiniti, a prvi je vojni - slamanjem njihove kičme.

Slobodan Praljak
Slobodan Praljak

Na drugom sastanku, Mladić bilježi da je hrvatski general Slobodan Praljak, istaknuti predstavnik hrvatske strane i pronositelj Tuđmanovih ideja kazao:

Ako ubijete 50.000 Muslimana više, nećete ništa postići. Njihova populacija će se brzo oporaviti. Stanovništvo treba razmijeniti.

izvor: arhiva.nacional.hr-99699