Josip Perković je izmislio Gojka Šuška

Josip Perković je izmislio Gojka Šuška

Josip Perković u neovisnoj Hrvatskoj nastavio suradnju s KOS-om

Postoje snimke na kojima Perković i Mustač razgovaraju o ubojstvu Đurekovića

Josip Perković - Zdravko Mustač
Josip Perković - Zdravko Mustač

• Na suđenju šefovima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubojstva Stjepana Đurekovića posljednji svjedok prije ljetne stanke bio je Antonio Lekić, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i nekadašnji načelnik Odjela za tajnu pratnju obavještajne službe Hrvatske vojske

Objavljeno: 31. jul 2015 | Dražen Ćurić

Odlično poznaje metode djelovanja optuženih, a posebno Perkovića protiv kojega je još 1994., zajedno s Nikolom Krištom, Ivanom Drvišom i Mirom Lacom, podnio predstavku Odboru za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora u kojoj se nalazila i kaznena prijava protiv Perkovića koju je tadašnje vojnom sudu podnio upravo svjedok Lekić. U opširnom svjedočenju iznio je podatak da je Josip Perković surađivao s KOS-om, obavještajnom službom JNA, i nakon uspostave neovisne Hrvatske te da je sa Zdravkom Mustačem još početkom devedesetih razgovarao o ubojstvu Đurekovića. Josip Perković je u tom razgovoru rekao da smatra da smatra kako Arkan, koji se u to vrijeme nalazio u hrvatskom zatvoru, nije ubio Đurekovića. Nakon nekog vremena Arkan je pušten iz zatvora.

Lekić u svom svjedočenju nije govorio samo o ulozi Perkovića u ubojstvu Đurekovića nego je dao i širi prikaz njegova djelovanja kao jednog od najutjecajnijih obavještajaca nakon uspostave neovisne Hrvatske. Zanimljivo je pratiti kako se Perković, bez obzira na to što je bio na visokom funkcijama u komunističkoj tajnoj službi, dobro snašao i nakon uspostave demokracije i zauzeo utjecajne pozicije u hrvatskim obavještajnim službama. Lekić je rekao da je do saznanja o Perkovićevoj upletenosti u nezakonite radnje došao u sklopu šire akcije vezane za istragu ratnog kriminala u Hrvatskoj vojsci. Istragu je na prijedlog Lekića odobrio tadašnji ministar obrane Gojko Šušak koji je nakon nekog vremena vršio pritisak da se istraga protiv Perkovića obustavi. To se u konačnici i dogodilo. Svi potpisnici predstavke protiv Perkovića morali su na kraju otići iz obavještajne službe. Lekić je iznio svoje spoznaje o tome kako je Perković nezakonito snimao razgovore s gotovo svima s kojima je bio u kontaktu.

Tuđmanova pozicija

Gojko Šušak i Franjo Tuđman
Gojko Šušak i Franjo Tuđman

Na jednoj od kaseta snimljen je razgovor Perkovića, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca i bivšeg konzula SFRJ u Njemačkoj Marijana Kraljevića Kinga.

- Iz tih razgovora nedvojbeno se može zaključiti da su se ta ubojstva događala te da je samo pitanje tko su bili egzekutori - rekao je Lekić. Na pitanje je li Perković surađivao s tajnim službama SFRJ, rekao da je bilo logično da je do prvih slobodnih izbora surađivao sa svima jer mu je to bio posao. Kada je HDZ pobijedio na izborima, Perković je i dalje surađivao s KOS-om. I to je, nastavio je Lekić, bilo dijelom normalno sve dok Hrvatska nije bila priznata kao država. Na precizno pitanje je li Perković surađivao s KOS-om i nakon uspostave slobodne Hrvatske, Lekić je odgovorio potvrdno. Sud je zanimalo kako se u cijeloj situaciji postavio predsjednik Tuđman. Svjedok Lekić je rekao da ih je Tuđman primio i dao im formalnu podršku.

- Ali, pokazalo se, to je bilo samo formalno jer sve kasnije pokazuje da nismo imali Tuđmanovu podršku - zaključio je Lekić.

izvor: vecernji.hr-1017318