Potvrđena presuda Goranu Zupcu

Potvrđena presuda Goranu Zupcu

Direktor SIPA je kriv, ali još uvijek na funkciji

Hoće li Nezavisni odbor konačno smijeniti Zubca: Apelaciono vijeće potvrdilo raniju presudu

Goran Zubac
Goran Zubac

Objavljeno: 03. avg 2015

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane Gorana Zubca i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom je Zubac osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Ova informacija potvrđena je za novinsku agenciju Patria iz Tužilaštva BiH.

- Dobili smo otpravak i odbijene su obje žalbe i Tužilaštva i odbrane. Ovim je presuda postala pravosnažna - istakao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Hrvatski Odgovor

Dužnosnici HDZ BiH inzistirali su da se ne glasuje o Zupčevoj smjeni do izricanja pravomoćne presude Suda BiH, a predsjednik Žika Krunić bio je protiv smjene Gorana Zupca, kojega se smatra bliskim predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata SNSD, Milorada Dodika

Sud BiH je u martu ove godine proglasio Zubca krivim jer je odbio pružiti podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Kako pišu mediji u RS advokat Dragiša Jokić najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali je svjestan da Nezavisni odbor nakon pravosnažnosti presude može predložiti Vijeću ministara BiH da razriješi Gorana Zubca s mjesta direktora SIPA.

Pokušali smo kontaktirati i predsjednika Nezavisnog odbora Žiku Krunića kako bismo ga upitali da li će zakazati sjednicu NO na kojoj bi bila razmatrana smjena osuđenog direktora SIPA, ali na naše brojne pozive nije odgovarao.

izvor: nap.ba-14700

Gratz: Smjena Gorana Zubca više ne može čekati

Dennis Gratz
Dennis Gratz

Objavljeno: 03. avg 2015

Dennis Gratz, predsjednik Glavnog odbora Naše stranke, pozvao je Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru za smjenu Gorana Zubca sa mjesta direktora SIPA-e, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

- "Ranije smo upozoravali na pitanje njegovog statusa, te tražili od većinske vlade SDA-DF-HDZBiH-SZP da konačno pokrenu pitanje njegove suspenzije, a onda i smjene. Ukoliko Nezavisni odbor nastavi odbijati da radi svoj posao, tražit ćemo od Parlamentarne skupštine BiH da se isti razriješi dužnosti" - kazao je Gratz.

- "Zubac sa pozicije koju obnaša, upravlja nizom tajnih i povjerljivih informacija, te ostaviti ga tu i čekati apelaciju Ustavnom sudu BiH, znači veliki rizik za javnu sigurnost i interese države Bosne i Hercegovine" - zaključio je Gratz.

izvor: nasastranka.ba

Jokić: Nakon potvrđene presude Nezavisni odbor obavezan da smijeni Gorana Zupca

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, zbog čega Nezavisni odbor mora zatražiti od Vijeća ministara BiH da razriješi Gorana Zupca s mjesta direktora SIPA

Objavljeno: 03. avg 2015

Advokat Dragiša Jokića, branilac Gorana Zupca, potvrdio je Feni da će Ustavnom sudu BiH podnijeti žalbu - apelaciju na odluku Apelacionog suda u ovom slučaju, ali da ona ne odgađa obavezu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da zatraži smjenu Zupca.

"Nezavisni odbor sada ima zakonsku obavezu da podnese zahtjev za smjenu Gorana Zupca. Kada je ne bi izvršili, kršili bi propise i neko bi moga da ih krivično goni i postavlja pitanje njihove odgovornosti", rekao je Jokić ističući da jedino Vijeće ministara BiH može da donese drugačiju odluku.

Jokić pojašnjava da, ako u narednom periodu Ustavni sud BiH i prihvati žalbu koju će podnijeti na odluku Apelacionog vijeća, ona neće uticati na odluku o smjeni Zupca.

Ističući da je Apelaciono vijeće odbilo žalbe i tužilaštva i odbrane, jer smatra da je prvostepena presuda pravilna i zakonita, Jokić je ukazao na neka pitanja koja se, kako kaže, tiču zakonitosti dokaza i načina njihovog pribavljanja.

"Za razliku od Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, Sud BiH potpuno drugačije tumači ovu odredbu zakona. Da je Zupčeva žalba bila rješavana u jednom od ovih sudova, ova presuda bi bila ili ukinuta ili preinačena. U Sudu BiH nije tako. Sud BiH ima svoje tumačenje i to već prelazi granice pravilne primjene prava", tvrdi Jokić ističući da pravni sistem treba da bude isti u jednoj državi.

Zubac je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

On je u prvostepenom postupku oglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM. (FENA)

izvor: klix.ba-150803095