Neupitno je da su Milošević i Tuđman dijelili Bosnu

Neupitno je da su Milošević i Tuđman dijelili Bosnu

Dvije decenije od tajnih razgovora u Karađorđevu: Neupitno je da su Milošević i Tuđman dijelili Bosnu

Hrvoje Šarinić
Hrvoje Šarinić

• Duh Karađorđeva i dalje živi, smatra Duraković

• BiH će se, prije ili kasnije, raspasti, tvrdi Šarinić

• Tuđman je želio granice Banovine Hrvatske iz 1939. godine

• Milošević govorio Tuđmanu da uzme Cazin, Kladušu i Bihać, jer njemu ne treba "hrvatska Turska"

Objavljeno: 26. mar 2011

Ideja o konačnoj podjeli Bosne dobila je zvaničan pečat na današnji dan prije tačno 20 godina, kada su na tajnom sastanku u Titovom lovištu Karađorđevo predsjednici Srbije i Hrvatske, danas pokojnici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, dogovorili da joj za svagda zabiju glogov kolac u srce. Karađorđevo je zato, nesumnjivo, paradigma stalnih susjedskih nastojanja da raščereče našu domovinu!

Bosanski usud

Hrvoje Šarinić, nekadašnji predsjednik Vlade Hrvatske i šef ureda Franje Tuđmana, u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da dogovor u Karađorđevu nije mit i da je on zasigurno postojao.

Razgovore dvojice lidera on je lično dogovorio s Miloševićevim šefom kabineta Goranom Milinovićem. Istina, odavno postoji dilema je li sastanak održan 25. ili 26. marta 1991. godine. Šarinić vjeruje da je ipak u pitanju 26. mart.

- Tuđman i Milošević su razgovarali dva i pol sata šetajući u šumi Karađorđeva. Vjerojatno da je podjela Bosne bila jedna tema razgovora na tom susretu. To je gotovo neupitno! Ali mislim da se puno sadržajnije razgovaralo i o toj temi u Tikvešu kod Osijeka (15. aprila 1991. godine, op. a.) kada su Milošević i Tuđman proveli puno više vremena sami. No, Tikveš (u javnosti, op. a.) kao da nije postojao. A on je više sadržajan od samog Karađorđeva. Neupitno je da je i sadržaj tog sastanka bilo pitanje podjele Bosne. Na susretu u Tikvešu Milošević je bio mnogo direktniji. On je na jedan grubijanski način htio podijeliti Bosnu - sjeća se Šarinić.

On je o ovom i drugim razgovorima čelnika Srbije i Hrvatske svjedočio i 2004. godine u postupku protiv Miloševića pred Haškim tribunalom. Šarinić se, inače, čak 13 puta tajno susretao sa srbijanskim predsjednikom između 1993. i 1995., o čemu je napisao i knjigu "Svi moji tajni susreti sa Slobodanom Miloševićem". Sudjelovao je na svim važnim sastancima na kojima su se crtale karte razgraničenja između Srbije, Hrvatske i BiH...

Međutim, naš sagovornik ne vjeruje da su sastanci koji su započeli u Karađorđevu kasnije doživjeli svoju realizaciju u BiH koju su napali i Srbija i Hrvatska. U to s pravom mnogi sumnjaju.

- Sukobi u BiH bi se dogodili da Karađorđeva i Tikveša nije bilo... - smatra Šarinić.

No, mnogo ozbiljnije je izrazio zabrinutost zbog ponovne destabilizacije političkih prilika i ozbiljnog pogoršanja međunacionalnih odnosa u BiH. Tvrdi da već duže vrijeme Dejtonski sporazum praktično ne postoji i da on mora biti zamijenjen nečim što će biti puno, kako veli, direktnije, odnosno bolje za funkcioniranje naše zemlje. Htjeli mi ili ne, ističe, "Republika Srpska je postala zasebna država".

- Dodik je to uradio. On stvara svoju državu... Mislim da će, na veliku žalost, prije ili poslije, doći do raspada BiH - upozorava Šarinić u razgovoru za "Avaz".

Profesor Dušan Bilandžić bio je jedan od članova hrvatske grupe stručnjaka koju je u proljeće 1991. godine osnovao Tuđman da bi s grupom srpskih kolega pregovarali o podjeli BiH. U svojim "Memoarima" on je, također, iznio uvjerenje da su Tuđman i Milošević u Karađorđevu postigli načelan dogovor o podjeli BiH.

- Bez potpunije elaboracije toga sporazuma, mogao sam zaključiti da bi Tuđman želio granice Banovine Hrvatske iz 1939. Znam da je Tuđman već 1964. godine pohvalno pisao o sporazumu Mačeka i Cvetkovića. O istoj ideji Tuđman mi je govorio 1988., dakle, četiri godine prije (Karađorđeva) - ističe Bilandžić.

Poput Bilandžića, koji je i upozoravao da je BiH nemoguće podijeliti, mnogi u Hrvatskoj smatraju da je Tuđman u Karađorđevu naišao na Miloševićevu "političku minu". Prema njima, Karađorđevo je njegova životna greška koja će ga u historiji zasigurno zabilježiti kao zločinca.

Dogovor agresije

Jedan od vodećih bh. intelektualaca, bivši predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista BiH, osnivač SDP-a i ratni član Predsjedništva RBiH prof. dr. Nijaz Duraković u razgovoru za "Dnevni avaz" podsjeća da je u vrijeme pregovora u Karađorđevu Jugoslavija još postojala.

- Proizlazi da su se Milošević i Tuđman dogovarali o prekrajanju karte Jugoslavije i podjeli Bosne kao da SFRJ ne postoji i da su se njene republike već razišle. Dakle, velikosrpski i velikohrvatski planovi razrađivani su 13 mjeseci prije nego što će biti izvršena agresija na BiH! Druga bitna značajka tih dogovora jeste da su Milošević i Tuđman tajno prekrajali još postojeću saveznu državu, odnosno federalnu BiH. To znači da su oni ne samo najvećim dijelom odgovorni za raspad Jugoslavije već i za ratove u Hrvatskoj i BiH. Posebno za stradanje Bošnjaka - smatra Duraković.

Sve ove činjenice, nastavlja profesor Duraković, dokazuju kako se rat u BiH vodio za stvaranje novih granica takozvane velike Srbije, pa i velike Hrvatske. Prisjetio se i čuvene salvete na kojoj je Tuđman bivšem visokom predstavniku u BiH Pediju Ešdaunu (Paddy Ashdown) nacrtao podijeljenu Bosnu.

- Iako taj sporazum nije do kraja realiziran, jeste instalirana jedna satelitska tvorevina koja je nastala genocidom, to jeste Republika Srpska. Ali, BiH je ostala cjelovita. Nažalost, duh tog sporazuma, duh tih podjela, i dalje živi i implementira se na razne načine. Vidimo da ponovo oživljava ideja o hrvatskoj samoupravi, Herceg-Bosna se glorificira i pompezno se proslavljaju njene godišnjice. Čuju se razne prijetnje! Istovremeno, izjave Dodika se ne razlikuju od onih Miloševića i Karadžića. Koketiranje Čović-Dodik pomalo miriše na sporazum Bobana i Karadžića. Nažalost, duh tog sporazuma, ideje o nestanku i podjeli BiH su malo kada bile živo prisutne kao danas. To je ono što nas treba zabrinjavati. Za to treba razotkriti sve te zavjere - priča Duraković.

Na pitanje kako komentira činjenicu da Bošnjaci, svjesno ili ne, danas daju jasan signal Hrvatima, ali i Srbima, da krenu putem separatizma i tako (Bošnjaci) sami destruiraju svoje moralne kapacitete žrtve dvije agresije, Duraković primjećuje da se "zlo već porodilo". Stoga ne smatra odveć mudrim formiranje Federalne vlade ovako nabrzinu.

- Separatističke i destruktivne snage podigle su glavu! Plasiraju se teze koje ne vide opstanak BiH kao jedinstvene države. Dakle, poziva se na secesiju RS ili ponovno stvaranje treće federalne jedinice, odnosno hrvatske federacije u BiH, kako je govorio Tuđman. Mislim da će situacija negativno eskalirati - kaže ugledni profesor.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je, prema vlastitom svjedočenju, s bivšim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Borislavom Jovićem dogovorio prvi susret Tuđmana i Miloševića, isticao je u svome iskazu pred Haškim tribunalom da se skrivena politika hrvatskog predsjednika prema BiH počela primjenjivati tek nakon Karađorđeva. Tuđman je, naime, vjerovao da će Milošević svakako razbiti BiH, te da će to i njemu odgovarati.

- Mislim da je taj susret u Karađorđevu bio neka vrsta prekretnice, kad se politika promijenila. U početku se smatralo da nema Bosne bez Hrvatske i obrnuto - govorio je Mesić u Hagu.

Nadalje, posvjedočio je da se Tuđman sa sastanka s Miloševićem vratio sav ozaren, čak crven u licu i sa vrata je rekao: "Evo, šta Tuđman radi, Tuđman gradi Hrvatsku za tisuću godina. Hrvoje, daj karte."

Mesić se prisjetio da je Hrvoje Šarinić izvadio karte i da su one razastrte na sto.

- Tuđman je rekao: "Dogovorio sam se sa Miloševićem. Hrvatska je dobila banovinsku Hrvatsku. Milošević mi je rekao i ovo - uzmi ti, Franjo, i Cazin, Kladušu i Bihać, to je takozvana "turska Hrvatska", to meni ne treba." Time je taj sastanak praktično bio završen. Ja sam jedini postavio pitanje: "Kako je moguće mijenjati granice bez rata?", jer je Tuđman napomenuo kako će se sve to ostvariti bez ispaljenog metka. Ja sam rekao da se granice obično ne mogu mijenjati bez ispaljenog metka i da mi tu nema logike. Tuđman mi je rekao: "Slušaj, Stipe, ti ne znaš povijesne silnice, ovdje se radi o dogovoru, a ono što se Srbija i Hrvatska dogovore, to će drugi poštivati." Ja sam rekao: "Možda ne znam povijesne silnice, ali imam logiku" - ispričao je Mesić.

Znakovito je da se Hrvatska od žrtve srbijanske agresije, upravo na krilima dogovora u Karađorđevu, pretvorila u agresora i to već poslije prvih pregovora o prekidu vatre sa Srbijom. Nekako u isto vrijeme započelo je i formiranje takozvane hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koja se prije ili kasnije trebala priključiti Hrvatskoj. Također, Tuđman je napravio značajne ustupke Miloševiću u Posavini.

Historijski procesi

Akademik Muhamed Filipović smatra da je Karađorđevo rezultat dubljih historijskih procesa i insistiranja svjetske politike da se Hrvati i Srbi sporazumiju na Balkanu.

- Recimo, 1939. godine je, na insistiranje engleske, došlo do sporazuma Cvetković - Maček o podjeli BiH. Također, kada je devedesetih raspad Jugoslavije bio očit i kada su iz nje izašli Slovenija i Makedonija, jasno je bilo da će sve zavisiti od dogovora Srba i Hrvata. A ključ njihovog dogovora jeste BiH. Sa hrvatskog i srpskog stanovišta bilo je isključeno priznavanje bosanskog identiteta, pogotovo suvereniteta i nezavisnosti BiH. Stoga se i moglo računati da će se oni dogovoriti. To se upravo dogodilo u Karađorđevu. Oni su se dogovorili da svoja pitanja riješe na bazi podjele Bosne. Dakle, da Srbi ne traže teritorije u Hrvatskoj i da Hrvati dobiju dio Bosne - objašnjava Filipović za "Avaz", primjećujući da ni država BiH nije ispravno reagirala nakon saznanja o ovim razgovorima, čije su posljedice bile dalekosežne.

Prema njemu, Karađorđevo je definiralo stvarno ponašanje najvišeg vrha Srbije i Hrvatske. Obje strane su, veli, i kasnije djelovale po tom sporazumu. Pogotovo na prostoru Bosne.

- Hrvatska vojska je došla do Kulen-Vakufa. Oni su željeli zauzeti pozicije koje su fiksirane upravo tim sporazumom... I današnja vlast u Hrvatskoj, koja je opterećena Tuđmanovim naslijeđem, drži se njegovog političkog modela i istog koncepta politike. Postoji, dakle, kontinuitet takve politike. Nažalost, ni današnja socijaldemokratska opozicija u Hrvatskoj nema kritički stav u tom pogledu - zaključuje Filipović.

Ko su bili eksperti

Tuđman i Milošević su formirali tzv. ekspertne timove za konkretizaciju svojih ideja iz Karađorđeva.Sa hrvatske strane pregovaračku grupu sačinjavali su savjetnici predsjednika Tuđmana: Josip Šentija i Dušan Bilandžić, profesor Zagrebačkog univerziteta Zvonko Lerotić i Smiljko Sokol.

Srpsku grupu sačinjavali su savjetnici predsjednika Miloševića: akademik Kosta Mihajlović i Vladan Kutlešić, te profesori Beogradskog univerziteta Ratko Marković i Smilja Avramov. Prvi njihov sastanak održan je u lovačkom dvorcu blizu Osijeka, 10. aprila 1991. godine, drugi na Dedinju 13. aprila 1991. godine, a treći u Zagrebu sedmicu kasnije.

Zemljica Bosna oko Sarajeva tampon između Srbije i Hrvatske

Zanimljivo je da se u Tuđmanovim stenogramima, nešto više od dva mjeseca nakon Karađorđeva, da iščitati jasna namjera da se BiH podijeli. Tako "predsjednik svih Hrvata" na sastanku Vrhovnog državnog vijeća Hrvatske 8. juna 1991. godine, dakle, u razgovoru s najbližim saradnicima, naglašava da su "sadašnje granice Hrvatske apsolutno neodržive, posebno u pogledu obrane".

- I, prema tome, i sa našega gledišta, ne manje negoli sa srpskog, postoji problem, postoji potreba da se pitanje riješi u svojoj biti, je li, jer je uspostavljanje Bosne, granica BiH poslije Drugog svjetskog rata jeste povijesni apsurd vraćanja jedne kolonijalne tvorbe nastale od 15. do 18. stoljeća....I Izetbegović kao predsjednik BiH je svjestan da je bespomoćan u odnosu na taj srpski pokret razgrađivanja BiH. A isto tako zna i o hrvatskom hercegovačkom nemirenju s tom i takvom situacijom - kazao je Tuđman.

Već koncem iste godine Tuđman je otišao korak dalje i konstatirao da suverenost BiH nema nikakvih izgleda. On vjeruje da bi, osim "Herceg-Bosne" i Posavine, Hrvatskoj pripala Cazinska i Bihaćka krajina, kako mu je obećao upravo Milošević.

- To bi bilo gotovo optimalno za zadovoljenje hrvatskih nacionalnih interesa, ne samo sada nego za budućnost. Iz preostalog dijela BiH Muslimani i jedan dio Hrvata katolika mogli bi stvoriti oko Sarajeva jednu državicu koja bi podsjećala na onu povijesnu zemljicu Bosnu. Ona bi bila tampon između Srbije i Hrvatske, a koja bi se nužno u takvim uvjetima u većoj mjeri oslanjala na Hrvatsku - govorio je Tuđman.

Malkom: Milošević i Tuđman su dijelili Bosnu

Prema uglednom britanskom historičaru Noelu Malkomu (Malcom) srpskim političarima su bile preostale dvije mogućnosti. Ili da raskomadaju BiH vojnim sredstvima ili da je raskomadaju političkim sredstvima uz prijetnju oružanom silom.

- Ova je druga metoda još bila moguća do posljednjeg tjedna u ožujku, a najviše je zavisila od bosanskih Hrvata. Dugo se već mogla pratiti stanovita simetrija u srpskim i hrvatskim stavovima prema BiH. U ožujku 1991. godine sastali su se predsjednici Milošević i Tuđman da rasprave na koji način bi mogli podijeliti Jugoslaviju, pa je na dnevnom redu bila i podjela BiH - ističe Malkom u svojoj "Povijesti Bosne".

Tuđman i Milošević nisu krili svoje planove

Cimerman: Žestoko uzvratio

Možda je najautentičnije svjedočenje o planovima Hrvatske i Srbije ono Vorena Cimermana (Warrenn), posljednjeg američkog ambasadora u Jugoslaviji. On smatra da se, na nesreću, tadašnja pasivnost SAD podudarila sa sve većim pritiscima na Bosnu.

- Ni Milošević ni Tuđman nisu se trudili da od mene sakriju svoje namjere prema Bosni. Ona je predstavljala izazov za ove klasične hegemoniste. Na kraju mog drugog sastanka s njima Tuđman je iznio bujicu pogrda na račun Izetbegovića i muslimana. Govorio je da su oni opasni fundamentalisti i da Bosnu koriste ka poligon za širenje svoje ideologije po čitavoj Evropi, pa čak i do Amerike. Civilizirane zemlje, kazao je, trebaju se ujediniti da bi uklonili ovu prijetnju. Bosna, smatra, nikada stvarno nije postojala kao država i ona treba da bude podijeljena između Srbije i Hrvatske - pisao je Cimerman.

Cimerman je žestoko uzvratio Tuđmanu pitanjem kako može da očekuje od Zapada da mu pomogne vratiti dijelove Hrvatske kada i sam iznosi neskrivene pretenzije prema susjednoj državi. Pitao ga je kako može da od Miloševića očekuje da ispoštuje dogovor o podjeli Bosne, ako on želi da anektira dijelove Hrvatske?! Tuđman je odgovorio da može da vjeruje Miloševiću!

Evropa bi pozdravila naš udar na Muslimane

Prema "Memoarima" Dušana Bilandžića, srbijanska "ekspertica" Smilja Avramov je glavnu opasnost za Srbiju i Hrvatsku vidjela u Bošnjacima, "koji su se već povezali sa svjetskim islamom, i tako prijete i Srbima i Hrvatima".

- Muslimani se prostiru na golemom teritoriju - u BiH, u Sandžaku, na Kosovu, u Albaniji... Islamsku opasnost od balkanskih muslimana identificirala je i jedna studijska grupa NATO-a, koja u njima vidi mostobrane prodora Azije u Europu. Zato bi Europa pozdravila naš udar na Muslimane. Muslimani su dekolonizacijom u Africi i Aziji stvorili nezavisne države bogate naftom i sada prodiru na Balkan. BiH treba razoriti - prenosi Bilandžić stavove Avramove.

Nadalje, srpski "ekspert" Mihajlović je upozoravao da Bošnjaci istiskuju i Srbe i Hrvate iz Bosne u njihove matične zemlje, tako da se BiH razvija na štetu i Srbije i Hrvatske. Napomenuo je da čak eventualno sužavanje BiH, a da ona ostane republika, ne dolazi u obzir, te da nju treba dijeliti, i to odmah.

- Lerotić govori da je Zapad svjestan opasnosti od Muslimana, što pokazuje i to da sada, u otvorenoj Albaniji, forsiraju pravoslavlje i katolicizam - zabilježio je Bilandžić, dodajući kako su Srbi u svim razgovorima o podjeli teritorija isticali da se "Muslimani ne računaju". (Avaz)

izvor: buzimljani.ba