Miloševiću dokazan genocid u 7 bh. općina

Miloševiću dokazan genocid u 7 bh. općina

Miloševiću dokazan genocid u bh. općinama

Nova Jugoslavija
Nova Jugoslavija - Momir Bulatović, Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić i Radovan Karadžić

• Sudsko vijeće: Milošević bio učesnik u zločinačkom poduhvatu, zajedno s tadašnjim vodstvom bosanskih Srba

• ICTY donio odluku osam godina prije nego što je Karadžića oslobodio optužbi za genocid na tim područjima

Objavljeno: 06. avg 2015 | balkans.aljazeera.net

Bivši predsjednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević 2004. je međupresudom Haškog tribunala (ICTY) proglašen krivim za genocid u sedam bh. općina, osam godina prije nego što je tribunal bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića oslobodio optužbi za genocid u tim općinama.

Pretresno vijeće Haškog tribunala donijelo je u četvrtak oslobađajuću presudu po prvoj tački optužnice protiv Karadžića.

Sudije su rekle kako tužioci nisu ponudili dovoljno dokaza da podrže optužbu za genocid koja se tiče masovnih ubistava, protjerivanja i progona muslimana i Hrvata od srpskih snaga u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku tokom rata od 1992 do 1995. godine.

Međutim, Vijeće je u potpunosti odbacilo preostali dio zahtjeva, kojim je odbrana tražila da se donese oslobađajuća presuda po ostalih 10 tačaka optužnice, uključujući optužbu za genocid zbog umiješanosti Karadžića u pokolju blizu 8.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici 1995. godine.

U slučaju Milošević, u junu 2004. godine, odbrana je tražila da se iz optužnice za Bosnu i Hercegovinu brišu tačke 1 i 2 kojima se on teretio za genocid i saučesništvo u genocidu.

Mišljenje Sudskog vijeća

Pretresno vijeće odbacilo je taj Miloševićev zahtjev, navodeći kako je dokazano da je "postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se počini genocid", kao i da su - prema do tada prezentiranim dokazima - učesnici tog poduhvata zaista počinili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom.

Većinom glasova, Sudsko vijeće je tada zaključilo da je Milošević "bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s tadašnjim vodstvom bosanskih Srba".

U Sudskom vijeću u slučaju Milošević bio je i korejski sudija O-Gon Kwon, predsjedavajući Vijeća u predmetu Karadžić.

Tokom suđenja Miloševiću, sudija Kwon zaključio je kako "nije izvan razumne sumnje dokazano da je optuženi Milošević djelovao s namjerom da se Bošnjaci unište, u cjelini ili dijelom, kao etnička i vjerska grupa".

Sefer Halilović, prvi komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine, penzionisani general kojeg je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine u BiH, kazao je za agenciju Anadolija kako je iznenađen odlukom tribunala u predmetu Karadžić.

- "Očekivao sam da će presuda u slučaju Milošević biti dovoljna Sudskom vijeću da ostane pri stavu da je u više bh. općina izvršen genocid. Ne znam zašto se Haško tužilaštvo nije pozivalo na odluku u slučaju Milošević. Jer, nije nedostajalo pravnih argumenata da se Radovan Karadžić osudi za genocid u više gradova u Bosni i Hercegovini", kazao je on.

Halilović je apelirao na Ministarstvo vanjskih poslova BiH da se aktivnije uključi u slučaj Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH.

izvor: balkans.aljazeera.net