General Sefer Halilović a uzima od boraca

General Sefer Halilović a uzima od boraca

Šta se desilo s 200.000 KM koje je BPS uzeo od boraca i dao svom udruženju?

Sjedište udruženja na istoj adresi kao i BPS-Sefer Halilović

Sefer Halilović
Sefer Halilović

Objavljeno: 03. avg 2015

Bivši ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo (BPS-Sefer Halilović) dodijelio je 200.000 KM iz budžeta za 2013. godinu Fondaciji za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" Sarajevo čija je direktorica Medina Delalić, član BPS-a, a sjedište Udruženja je na istoj adresi kao i BPS-a u ulici Ćemaluša 6/II, piše bh. novinska agencija Patria.

Agencija Patria ranije je objavila priču o ovom nevjerovatnom lopovluku, a novac je navodno trebao ići za pružanje pravne pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Armije RBiH u predmetima ratnih zločina za 2013. godinu.

Fondacija na čijem je čelu Delelić osnovana je 02.09.2013. godine kako se navodi u rješenju Federalnog ministarstva pravde i to samo dva mjeseca prije nego joj je iz budžeta odobren novac.

Istovremeno, Fondacija "Patriotski front" iz Hadžića, koja je osnovana 2011. godine, aplicirala je na isti Javni poziv kao i Fondacija "Pravednost". Međutim, sredstva nisu dobili zbog zahtjeva koji "nije formalno pravno ispravan" kako su im odgovorili iz Ministarstva.

Novinska agencija Patria još uvijek čeka izvještaj Ministarstva za boračka pitanja KS o utrošku ovih sredstava i izvještaj na šta se konkretno potrošilo 200.000 KM narodnog novca.

Medina Delalić, kako je pisalo "Oslobođenje" u decembru 2013. godine, između ostalih članova BPS-a, bila je predložena u čak pet komisija pri Ministarstvu za boračka pitanja KS. Tadašnji ministar Asim Džambasović (BPS) koji je postao ministar u novembru 2012. godine nije želio potpisati to rješenje i podnosi ostavku u aprilu 2013. godine iz kako je kazao "privatnih razloga". Na njegovo mjesto odmah sjeda Faid Hećo (BPS) koji je izvršio naređenja svog stranačkog šefa.

izvor: nap.ba-14695

Sefer i ove godine planira uzeti 200.000 KM od boraca za svoju "Pravednost"

Halilović izdaje naređenja - Već uzeo 400.000 km

Sefer Haliloviċ
Sefer Haliloviċ

Objavljeno: 05. avg 2015

Po zadatku stranačkog šefa Sefera Halilovića, ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo u dva navrata dao je 400.000 KM iz Budžeta KS Fondaciji za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" Sarajevo čija je direktorica Medina Delalić, član BPS-a, a sjedište Udruženja je na istoj adresi kao i BPS-a u ulici Ćemaluša 6/II, piše bh. novinska agencija Patria.

Treća tranša od 200.000 KM koju treba dati sadašnji ministar Muharem Fišo je na čekanju jer su se pobunili zastupnici u Skupštini KS.

Kako smo već ranije pisali, Fondacija Pravednost dobila je 2013. godine 200.000 KM, a osnovana je samo dva mjeseca prije nego joj je novac odobren.

Novac je navodno trebao ići za pružanje pravne pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Armije RBiH u predmetima ratnih zločina za 2013. godinu, a kako saznajemo porodice osumnjičenih iz Hadžića (njih osam) dobili su po 5.000 KM.

Također, 2014. godine Hećo raspisuje Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje projekta pružanja pravne i druge pomoći osumnjičenim i optuženim bivšim pripadnicima Armije BiH u predmetima ratnih zločina za 2014. godinu. U pozivu se isključivo navodi da se pozivaju fondacije koje su registrovane za navedenu vrstu djelatnosti.

Kako saznajemo iz dobro upućenih izvora, Fondacija Pravednost ponovo dobija 200.000 KM, a od toga porodice osumnjičenih iz Hadžića ponovo dobijaju po 5.000 KM.

Novinska agencija Patria još uvijek čeka izvještaj Ministarstva za boračka pitanja KS o utrošku ovih sredstava i izvještaj na šta se konkretno potrošilo 200.000 KM narodnog novca.

Identičan javni poziv za 2015. godinu objavljen je na stranici Ministarstva 20. aprila 2015. godine.

No, planove sadašnjeg ministra Muharema Fiše poremetio je zastupnik SDA u Skupštini KS Eldar Čomor koji je postavio zastupničko pitanje na šta se utrošio novac dodijeljen Fondaciji Pravednost, te je zatražio da se uputi budžetska inspekcija koja će utvrditi kako i za koju namjenu je novac utrošen.

Nakon toga, kako saznajemo, ministar Fišo je zaustavio dodjelu sredstava i sada je sve na čekanju. Također, upućeni u problematiku navode da je Fišo, iako je i sam iz Hadžića kazao kako mu "hadžićka grupa nije prioritet u radu".

Važno je istaći i da u Kantonu Sarajevo nema više od deset sudskih procesa koji se vode protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Inače, BPS u Vladi Kantona Sarajevo ima samo Ministarstvo za boračka pitanja KS i to je dobijeno u političkoj trgovini za dva glasa u Skupštini KS (Semir Halilović i Nermin Bjelak).

Podsjećamo, Sefer Halilović je tražio od SDA dva ministarstva u KS, dva u Vladi FBiH i mjesto potpredsjednika FBiH, a zauzvrat će njihova dva glasa biti dio većine zajedno sa glasovima DF-a. No, od tog plana dobili su ovo Ministarstvo koje bukvalno služi za finansiranje BPS-a. No, da li će nedavno potpisana koalicija na nivou FBiH biti prilika za ostvarenje Halilovićevih želja pokazat će se vrlo brzo.

Treba podsjetiti da je direktorica Fondacije Medina Delalić u decembru 2013. godine bila predložena u čak pet komisija pri Ministarstvu za boračka pitanja KS. Tadašnji ministar Asim Džambasović (BPS) koji je postao ministar u novembru 2012. godine nije želio potpisati to rješenje i podnosi ostavku u aprilu 2013. godine iz kako je kazao "privatnih razloga". Na njegovo mjesto odmah sjeda Faid Hećo (BPS) koji je izvršavao naređenja svog stranačkog šefa sve do isteka mandata. Sada to radi Muharem Fišo.

REVIZORSKI IZVJEŠTAJ

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu pokazao je između ostalog da Ministarstvo za boračka pitanja KS nije dostavilo Ministarstvu finansija KS obrazac 10. Izvještaj o namjenskom utrošku transfera.

Također, utvrđeno je da se realizacija transfera najvećim dijelom se odnosi između ostalih i na Ministarstvo za boračka pitanja 1.614.112 KM, ali su također sumnjiva i sporna potraživanja većim dijelom iskazana kod Ministarstva za boračka pitanja u iznosu od 1.789.933 KM.

izvor: nap.ba-14734