Što Rusija ne napusti PIC

Što Rusija ne napusti PIC

Senad Šepić bacio rukavicu rusima

Senad Šepić: Što Rusija unilateralno ne napusti PIC?

Senad Šepić
Senad Šepić

Objavljeno: 09. avg 2015 | Fena

Zbog nas koji živimo u Bosni i Hercegovini, zbog naše djece i unuka i zbog njihove budućnosti, važno je da na čelnim pozicijama u BiH imamo ljude koji su sposobni pročitati poruke koje dolaze od međunarodnih aktera - navodi na svome blogu poslanik u parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić

Takođe, dodaje on, još važnije je da imamo ljude koji znaju gdje ide BiH i koji u razgovoru s međunarodnim akterima mogu biti krajnje jasni i precizni o tom našem putu.

- "Čitao sam prošlih sedmica nekoliko kolumni ambasadora važnih međunarodnih aktera u BiH. Imam dojam kako su njihove različite poruke, u jednom dijelu, rezultat različitih poruka koje prema njima idu iz BiH" - navodi Šepić.

Dodaje da ambasadori SAD i EU šalju jasnu poruku građanima i političarima BiH kako za njih ima mjesta u EU i NATO, među demokratskim, ekonomski najrazvijenijim i društveno najnaprednijim zemljama svijeta.

Na tom putu, smatra Šepić, sve što treba je da provodimo reforme, da se prilagođavamo dostignutim standardima i da učimo, radimo i borimo se te budemo sve slobodniji, inovativniji, pošteniji, otvoreniji i bolji.

- "U isto vrijeme predsjednik bh. entiteta RS insistira na referendumu koji ruši Ustav BiH. I šalje poruke o nekim svojim uslovima za približavanje EU. Kao da približavanje EU od njega traži samo EU, a ne i više od 80 posto građana ove zemlje. Ili izvoznici i privreda ove zemlje koja oko 75 posto proizvoda izvozi u EU" - navodi Šepić.

On ističe da "neodgovorne i nepromišljene poruke političara kao što je Milorad Dodik otvaraju prostor za kolumne kao što je ona ambasadora Ruske Federacije, koji, na fonu onoga što govori i radi SNSD već godinama, šalje poruku kako BiH ne treba postati članicom EU. Jer smo i sada dovoljno umreženi u globalne tokove. I kako nam je dobro i ovako. Valjda u poređenju sa Rusijom koja se nalazi pod sankcijama razvijenih zemalja? Ili bolje u poređenju sa zemljama oko Rusije? Odgovorni političari na čelu ove zemlje bi u ime više od 80 posto građana BiH i većeg dijela ono malo ekonomije što trenutno radi trebalo jasno odgovoriti ambasadoru Ruske Federacije kako je vanjska politika ove zemlje, a koju vodi Predsjedništvo BiH, jasno usmjereno prema punopravnom članstvu u EU" - naglašava Šepić.

On navodi da je ambasador Rusije u svojoj kolumni pozvao na zatvaranje OHR.

- "U trenutku kada jedan čovjek i njegova politika prijeti da gurne zemlju u referendum koji je protiv Ustava BiH, a koji taj PIC čuva, ne mogu a da se ne zapitam zašto Rusija onda unilateralno ne napusti PIC? I ostavi ga na upravljanje demokratskim, modernim i razvijenim zemljama kojim građani ove zemlje streme (i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i ostali)" - naveo je, među ostalim, na svome blogu Šepić, saopšeno je iz Političke akademije SDA.

izvor: thebosniatimes.ba-1094