Bakir zna za političke atentate

Bakir zna za političke atentate

Šef države priznao: Bakir zna da su u FBiH izvršeni politički atentati, da li skriva informacije?

Iz intervjua oslobođenju - Da li skriva informacije

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je intervju za sarajevsko Oslobođenje. Između ostalih, odgovorio je i na pitanje o rasvjetljavanju ratnih afera

Objavljeno: 10. avg 2015

Indikativno je da je za razliku od dosadašnje kvalifikacije ovih djela kada je riječ o slučajevima Ugljen, Leutar ili o do sada nerazjašnjenoj pogibiji članova porodice Sefera Halilovića, baš Izetbegović upotrijebio novu kvalifikaciju- politički atentat.

Nije isto kada sva nerazjašnjena ubistva visokih bh. zvaničnika građani, nevladine organizacije ili pak i sami novinari nazovu političkim ubistvima. Daleko veću težinu to ima kada kaže šef države, i još uz to ih nazove političkim atentatima. Zna li to Izetbegović nešto više nego drugi? Ima li baš on možda do sada brižljivo čuvane informacije koje bi nakon toliko godina pomogle istražnim organima da rasvijetle ove slučajeve?

:: Važan dio stranačkog sporazuma koji ste potpisali odnosi se na podršku rasvjetljavanja ratnih afera, odnosno političkih ubistava, na čemu posebno insistira BPS koji za smrt supruge generala Halilovića i njezinog brata godinama optužuje bošnjački vrh. U intervjuu koji je objavljen sa sinom generala Halilovića dati su čak i rokovi za hapšenje, citiram "30 do 60 dana": šta to tačno znači?

IZETBEGOVIĆ: Dogovorili smo se da ćemo zajednički dati punu institucionalnu i stranačku podršku rješavanju političkih atentata počinjenih u toku i nakon rata, pozvati nadležne institucije i organe da što prije rasvijetle ove slučajeve, te da ćemo od vlada na svim nivoima zatražiti svaku vrstu pomoći u ovim aktivnostima.

Porodice Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužilaštva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu, i moja porodica već deceniju očekuje odgovor u vezi sa napadom na mezar Alije Izetbegovića. Ako nemaju kompletna saznanja, neka i nama i javnosti kažu ono što znaju, neka se prekinu insinuacije koje nas opterećuju i kao ljude i kao društvo.

Neka iznesu činjenice, saznanja i svjedočenja kojim raspolažu. Kada je u pitanju smrt supruge generala Halilovića, treba izbjegavati difuzne i nejasne tvrdnje, vrh SDA i ja se ne bojimo istine, dapače, tražimo da se ona ustanovi i objelodani ma kakva bila.

izvor: nap.ba-14888