Izetbegović uvodi Dodika u vlast

Izetbegović uvodi Dodika u vlast

Komšić: Ukoliko dođe do promjena u sastavu VM o tome će odlučivati SDA

Željko Komšić - Bakir Izetbegović
Željko Komšić - Bakir Izetbegović

Objavljeno: 11. avg 2015

Izjava Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ, da je zadovoljan radom Vijeća ministara BiH, ali da je moguća i njegova rekonstrukcija, izazvala je brojne reakcije.

Željko Komšić, predsjednik DF i poslanik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta, koji u Vijeću ministara ima jednog ministra i jednog zamjenika ministra, kaže da mu nije jasno na koga je i na što Čović mislio u svojoj izjavi kada je spominjao rekonstrukciju Državne vlade.

- "Osim toga, kada je riječ o rekonstrukciji Vijeća ministara, jasno je da tu njegovo mišljenje baš i nije posebno važno. Tu se pitaju drugi politički faktori, a ne oni HDZ" - izjavio je jučer Komšić za Avaz. Pojašnjava da će, ukoliko dođe do promjena u sastavu Vijeća ministara, o tome odlučivati SDA.

- "Tu vam je ključno pitanje da li će Izetbegovićev dio SDA nastaviti sa svojom servilnom i podaničkom politikom prema HDZ-u te dopustiti ulazak Dodikovog SNSD ne samo u Vijeće ministara nego i u vlast u Federaciji BiH. Jedino je u tom kontekstu važno šta Čović misli i kaže, jer on je bitan samo onoliko koliko mu Izetbegović dopušta. A da mu je previše toga već dopustio općepoznata je činjenica" - kazao je Komšić.

Mirsad Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika SBB u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je aktuelna vladajuća većina nesposobna za rješavanje političkih i drugih problema u zemlji i da ne može ispuniti zadatke koji su pred njom.

- "Nažalost, takva je situacija na svim nivoima vlasti. Primjerice, Vlada FBiH ne funkcionira, a u Državnom parlamentu zakone predlaže opozicija, dok je Vijeće ministara u proceduru uputilo samo jedan zakon. Nije dobro da se zadovoljavamo time, jer nemamo garancije da će BiH izaći iz problema u kojima se nalazi u ovom trenutku" - kaže Đonlagić.

Saša Magazinović, poslanik SDP u Predstavničkom domu PSBiH, kaže da "ići u rekonstrukciju Vijeća ministara, za koje tvrdite da ste s njim zadovoljni, ne počiva na zdravoj političkoj logici, nego opet na političkoj trgovini".

- "Poslanici ni opozicije, a ni pozicije nisu zadovoljni radom Vijeća ministara. Prvenstveno, jer ne upućuju prijedloge zakona Parlamentu čiji se rad zasniva dominantno na poslaničkim inicijativama. U takvoj smo situaciji da bismo dnevnopolitičke igre trebali potisnuti u drugi plan, a okrenuti se aktivnostima na realizaciji reformske agende, ali, nažalost, situacija je trenutno obrnuta" - kaže Magazinović.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je teško dokučiti ko bi mogao biti partner u mogućoj novoj vlasti na državnom nivou.

- "Teško je doći do takvog odgovora s obzirom na to da od tri stranke s kojima je dogovorena nova koalicija na federalnom nivou, na državnom nivou njih dvije imaju tek po jednog poslanika, što je nedovoljno za stabilnu većinu. Time se otvara pitanje traženja novog partnera s većim kapacitetom, ali to je opet stvar dogovora unutar partnera u FBiH" - kaže Prodanović, dodajući da smatra da aktuelna vlast nespremnost provedbe reformi pravda nestabilnim političkim većinama. (Avaz.ba)

izvor: thebosniatimes.ba-1109