EU Dodiku ne može ništa

EU Dodiku ne može ništa

EUobzerver: Jedan od Dodikovih razloga za referendum - sprečavanje istraga

Vehabija Dodik
Vehabija Dodik

To što je Dodik još 2009. tražio ukidanje izvršne funkcije međunarodnih tužilaca i sudija u Sudu BiH u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, ali ne i onih čiji su predmet ratni zločini, "razotkrilo je pravu prirodu" njegovih briga, piše u komentaru

Objavljeno: 11 avg 2015

Kampanja koju protiv pravosuđa u Bosni i Hercegovini vodi predsjednik RS Milorad Dodik prijeti da izbaci iz kolosjeka politiku Evropske unije prema toj zemlji. Bosanski Srbi su riješeni da u septembru održe referendum o državnim tužiocima i sudijama i mada su diplomate upozorile Dodika da bi referendum bio nezakonit, nije jasno kakve se protivmjere razmatraju, ako se uopšte razmatraju - navodi u svom komentaru portal EUobzerver.

Sajt podsjeća da su sredinom jula ambasadori nekoliko zemalja EU i ambasador SAD u BiH putovali u Banjaluku da se usprotive glasanju koje su ocijenili kao "neposrednu prijetnju suverenosti i bezbjednosti zemlje", što "ne može biti tolerisano".

EUobzerver navodi da diplomate sada razmatraju svoje opcije i podseća da su bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske uložili veto na odluku o referendumu, što znači da će o glasanju odlučivati Vrhovni sud RS: "Ali malo posmatrača vjeruje da će ova procedura zaustaviti referendum. Jedino međunarodna zajednica, posebno EU zajedno sa SAD, imaju težinu da spreče Dodika... - bilo tako što će se s njim konfrontirati ili mu ponuditi ustupke".

Dodik sada tvrdi da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni jer je Dejton pravosudnu nadležnost dao entitetima - ovaj argument je ustavni sud BiH odbacio 2009 - ali su ove institucije uspostavljene uz saglasnost entitetskih skupština, što je i on svojevremeno podržao, ističe se u komentaru.

EUobzerver tvrdi da je jedan od Dodikovih razloga za raspisivanje referenduma sprečavanje krivičnih istraga. "U ovome on ima prećutnu podršku ostalih političkih lidera u zemlji koji imaju mnogo razloga da se boje, makar teorijski, od snažnog, nezavisnog antikorupcijskog tužioca", navodi ovaj sajt.

Drugi razlog jeste osporavanje takozvanih bonskih ovlašćenja međunarodnog predstavnika u koje spada i ukidanje "antidejtonskih" zakona. Najzad, prema EUobzerveru, Dodik opstruiše jačanje centralne vlade.

Šta su prave brige predsjednika RS

To što je Dodik još 2009. tražio ukidanje izvršne funkcije međunarodnih tužilaca i sudija u Sudu BiH u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, ali ne i onih čiji su predmet ratni zločini, "razotkrilo je pravu prirodu" njegovih briga, piše u komentaru; portal podsjeća da je Dodik i 2011. obećavao referendum, što se završilo ustupcima koje mu je ponudila tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

"U zamjenu za odustajanje od pretnje referendumom - 'za sada', kako je naglasio, stojeći kraj Eštonove tokom zajedničke konferencije za medije - Dodiku je poklonjena simbolična pobjeda: pokrenut je 'strukturalni dijalog' o pravosuđu, što je značilo da su Dodikove žalbe na pravosuđe imale nešto validnosti", zaključuje se u tekstu.

U međuvremenu su neke države EU, kako se navodi, shvatile da umirivanje Dodika neće ukloniti problem već će samo odložiti dan obračuna. "To, u principu, omogućava Incku (Valentinu, sadašnjem visokom predstavniku u BiH) da se suprotstavi Dodiku i onima koji organizuju referendum tako što će ih, na primjer, smeniti. Ali to je čista teorija: vlast visokog predstavnika istrošena je višegodišnjim svjesnim zanemarivanjem od EU, kojoj se ne dopada izvršni mandat institucije, i on neće moći da deluje bez podrške vodećih država članica. On, takođe, nema ni instrumente da sprovede svoje odluke", piše EUobzerver.

"EU može, u principu, da se suprotstavi Dodiku, koji navodno ima imovinu u jednoj državi članici EU zbog čega bi mu naškodilo zamrzavanje imovine. Ali šanse da se djeluje preventivno su propuštene: prvi sastanak Savjeta za spoljne poslove posle ljetne pauze je 12. oktobra i šta god da ministri preduzmu, bilo bi retrospektivno. Za septembar, kada će ministri spoljnih poslova biti u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, nisu planirani sastanci. Neformalni sastanak 4. i 5. septembra nema mandat za usvajanje restriktivnih mjera niti formalnih zaključaka", objašnjava se u analizi.

Dodik se lobiranjem spremao za konfrontaciju

Sajt još navodi da se Dodik "pripremio za konfrontaciju" trošeći javni novac na lobiranje u Vašingtonu i Briselu, pa je tako Vlada RS u tu svrhu prošle godine u SAD potrošila najmanje 2,5 miliona dolara.

"Sada izgleda malo vjerovatno da će EU nametnuti sankcije ili bilo kakve druge mjere. EU po pravilu sarađuje sa izabranim liderima, bez obzira na to kolike zloupotrebe oni mogu da čine. Makedonski premijer Gruevski, osnažen loše promišljenim dogovorom uz posredstvo EU, tipičan je primjer. Dodik je tražio konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom jer on buja na konfrontaciji. Neke diplomate smatraju da bi uzvraćanjem udarca međunarodna zajednica dala Dodiku ono što želi. Ali ne uzvraćajući udarac, dozvoliće mu da proglasi pobjedu - i utre put za još jedan sukob u vrijeme koje on odabere", zaključuje EUobzerver. (Danas)

izvor: istinito.com-36651

Zapad Dodika stavlja na crnu listu

KARANTIN ZA RS - Zapad Dodika stavlja na crnu listu i blokira mu imovinu u EU!?

Mićka Dodik - Pogled
Mićka Dodik - Pogled

• Zapadne zemlje razmatraju uvođenje sankcija za Milorada Dodika, zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Objavljeno: 17. jul 2015

Zapadne zemlje razmatraju uvođenje sankcija za Milorada Dodika, zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, objavio je na svom blogu banjalučki novinar Slobodan Vasković

Vasković navodi da mu je iz više diplomatskih izvora potvrđeno da se razmatra blokada imovine predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na teritoriji Evropske unije, koja podrazumijeva zabranu raspolaganja računima i nekretninama.

- "Takođe, zemlje EU razmatraju mogućnost stavljanja Dodika i još nekolicine visokih funkcionera RS na tzv. crnu listu, čime bi im se onemogućilo putovanje u zemlje EU" - piše Vasković.

On dodaje da još nisu donesene konačne odluke o tome koje će mjere Zapad preduzeti protiv Dodika zbog njegovih postupaka.

- "Očekuje se da se to desi u narednih nekoliko nedjelja" - navodi Vasković na svom blogu.

izvor: thebosniatimes.ba-890